9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, July 2, 2025

Πρωτοπορεί η Αλεξανδρούπολη στην έρευνα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Υπερσύγχρονα Διαγνωστικά Μηχανήματα λειτουργούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Τι αναφέρει ο Καθηγητής Νευρολογίας του Δ.Π.Θ., κ. Κωνσταντίνος Βαδικόλιας



Την πλήρη έγκρισή τους σε μια νέα θεραπεία κατά του Αλτσχάιμερ έδωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, διευρύνοντας την πρόσβαση σ’ αυτή μέσω του ομοσπονδιακού συστήματος ασφάλισης υγείας. Το φάρμακο φέρει την εμπορική ονομασία Leqembi, στοχεύει τη μείωση της γνωστικής εξασθένησης και εγκρίθηκε για τους ασθενείς που δεν έχουν ακόμη φθάσει σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Η είδηση προκαλεί αισιοδοξία σε εκατομμύρια ασθενείς και στις οικογένειές τους, ωστόσο πρόκειται για μια πολύ πρώιμη θεραπεία που τα αποτελέσματά της θα φανούν εν ευθέτω χρόνω.
Για το θέμα αυτό, φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΔΠΘ, Κωνσταντίνος Βαδικόλιας. «Η νόσος Αλτσχάιμερ, γνωστή απλά και ως Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια. Η νόσος είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του  60% με 70%  των περιπτώσεων άνοιας. Πρόκειται για μια νόσο που αφορά σχεδόν κάθε οικογένεια, καθώς είναι πολύ συχνή η εμφάνισή της στα άτομα τρίτης ηλικίας», ανέφερε ο κ. Βαδικόλιας.
Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε θεραπεία αντιμετώπισης, πλην των επιβραδυντικών φαρμάκων που καθυστερούν την επιδείνωσή της. Το κόστος του νέου φαρμάκου που πήρε έγκριση ανέρχεται σε 26.500 δολάρια ετησίως. Οι διαδικασίες αδειοδότησής του και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) έχουν ξεκινήσει, ωστόσο μέχρι στιγμής το φάρμακο δεν έχει πάρει έγκριση, λόγω των παρενεργειών που έχουν καταγραφεί. Βέβαια αυτό σύντομα αναμένεται να αλλάξει, λόγω των τροποποιήσεων-βελτιώσεων που θα γίνουν. 


Τι κάνει τόσο δύσκολη την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας;
 

«Πέρα από το γεγονός ότι εμφανίζεται σε διάφορες ηλικίες, ακόμα και στα πενήντα ή και νωρίτερα, δυστυχώς δεν έχουμε στα χέρια μας επαρκή διαγνωστικά εργαλεία. Με μια μαγνητική τομογραφία κανείς δεν μπορεί να διαγνωστεί με σιγουριά. Αρκετοί ασθενείς, όπως φαίνεται στο pet scan, παρουσιάζουν εναπόθεση βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους αλλά δεν έχουν απολύτως κανένα σύμπτωμα. Πρωτοποριακές θεραπείες εφαρμόζονται όμως και στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο καταγράφει σημαντικά εργαστηριακά ευρήματα στον τομέα των ερευνών, πάνω στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αποδεδειγμένη πρόληψη για τη νόσο δεν υπάρχει. Τα δύο κυρίαρχα προληπτικά σημεία «κλειδιά» που φαίνεται πως βοηθούν στην ενεργοποίηση των νευρώνων και ταυτόχρονα στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου, είναι η διαρκής κίνηση και η επικοινωνία/ομιλία. Παράλληλα, η ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) ή PET scan που βρίσκεται πλέον στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, είναι η πιο σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής, η οποία παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης βλαβών σε πολύ πρώιμο στάδιο», τόνισε ο κ. Βαδικόλιας.

 
Χρήστος Νέδος

Aegean
Wednesday, July 2, 2025

Latest News

Η γεωπολιτική ανατροπή στην Μέση Ανατολή

Ο ρόλος του Ισραήλ και η παρακμή της Τουρκίας - Οι νέες συμμαχίες Του Κωνσταντίνου Κούσαντα, Αντιστράτηγου ε.α. Από τον πρόσφατο πόλεμο...

More Articles Like This