Απόφαση με Εθνικές προεκτάσεις – Αναλαμβάνει Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος – Η Κληρονομιά του Καπνέμπορου παππού του Γεωργίου Καραμανλή – Στην Ξάνθη επτά ημέρες τον μήνα

Στις χώρεςτης Ευρώπης είναι σύνηθες κορυφαίοι πολιτικοί με θητεία σε ανώτατα αξιώματα να αναλαμβάνουν τιμητικές θέσεις στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών.
Συνήθως δεν κατατρύχονται με διοικητικά καθήκοντα, αλλά συμβάλλουν με το κύρος τους στην προβολή των εταιρειών και την επίτευξη στρατηγικών στόχων τους.
Ενδεικτικά τα παραδείγματα του Τόνυ Μπλαίρ (ΒΡ), του Ζοζέ Μπαρόζο (Goldman Sacks), του Γκέρχαρντ Σραΐντερ (Gazprom) και στα καθ’ ημάς της Άννας Διαμαντοπούλου (Coca Cola).
Η ανάληψη της προεδρίας της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος από τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ξεφεύγει από τον κανόνα αυτόν.
Το γεγονός ότι η ΣΕΚΕ εδρεύει στην Ξάνθη, όπου πλέον θα ευρίσκεται ο κ. Καραμανλής επί μίαν εβδομάδα κάθε μήνα, προσδίδει στην επιλογή αυτή εθνικές προεκτάσεις.
Η παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού στην Θράκη, μία περιοχή με γνωστά προβλήματα, δεν έχει να κάνει μόνον με την συγκεκριμένη Συνεταιριστική Ένωση.

Έχει να κάνει με την ανάπτυξη της Θράκης, Έχει να κάνει με την φωνή τής Ελλάδος στην Θράκη!
Πρόκειται άλλωστε για έναν οργανισμό πού δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, η τεράστια σημασία του οποίου δεν σχετίζεται μόνον με την Θράκη, αλλά με ολόκληρη την ελληνική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Είναι λοιπόν το έργο της ενισχύσεως μιας τέτοιας προσπάθειας ανάλογο του πολιτικού αναστήματος ενός πρώην Πρωθυπουργού. Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις του ελληνικού βορρά είναι αυτές που πρωταγωνιστούν στις εξαγωγές μας προς τις βαλκανικές χώρες, και ανάμεσά τους η ΣΕΚΕ έχει θέση ιδιαίτερα σημαντική.
Επισημαίνεται ότι δεν ανήκει, δεν διοικείται, δεν εξαρτάται από ένα φυσικό πρόσωπο. Είναι μια συνεταιριστική επιχείρηση που ουσιαστικά ελέγχεται από τους ίδιους τους παραγωγούς.
Επιπροσθέτως η ΣΕΚΕ είναι μια πρότυπη, σύγχρονη, υγιής, δυναμικά αναπτυσσόμενη και εξωστρεφής ελληνική επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά, αλλά και ισχυρή και συνεχώς αυξανόμενη παρουσία στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πρέπει ακόμη να τονισθεί ότι η ΣΕΚΕ ευρίσκεται τώρα στην φάση της υλοποιήσεως ενός νέου φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου που αφορά στην συγκέντρωση, επεξεργασία, τυποποίηση και προώθηση στην ελληνική αλλά κυρίως στις ξένες αγορές επώνυμων αγροτικών προϊόντων (ελαιολάδου, μελιού, φρούτων και χυμών).
Για τον Κώστα Καραμανλή, η ανάληψη της προεδρίας του ΣΕΚΕ είναι κατά κάποιον τρόπο και επιστροφή στις ρίζες της οικογένειας του.
Καπνέμπορος ήταν ο παππούς του Γεώργιος Καραμανλής, ο όποιος επισφράγισε με την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα το εθνικό έργο που είχε επιτελέσει κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, όταν στρατολογούσε αντάρτες, φρόντιζε να υπάρχουν πυρομαχικά και συντόνιζε τους αγγελιοφόρους που μετέφεραν τα μηνύματα μεταξύ των οπλαρχηγών.
Η ιστορία βαρύνει τα χώματα τής Θράκης, σαν τις παρακαταθήκες προς τους συγχρόνους Βορειοελλαδίτες, που πρέπει να δημιουργήσουν και ένα μέλλον αντάξιο των προσδοκιών που έχουν για τα παιδιά τους.
Σε αυτό το έργο καλείται τώρα να συνεισφέρει ο Κώστας Καραμανλής από την θέση του προέδρου του ΣΕΚΕ.
Η ιστορία έχει και η ίδια η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 1947 από τον πολιτικό ηγέτη Αλέξανδρο Μπαλτατζή και την συγκρότησαν συνεταιριστικές οργανώσεις από περιοχές κυρίως της Βορείου Ελλάδος.
Διαθέτει θυγατρικές εταιρείες και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Προμηθεύεται αγροτικά προϊόντα από περισσότερους από 11.000 καπνοπαραγωγούς και απασχολεί συνολικά πάνω από 1.000 εργαζομένους στις χώρες όπου ασκεί δραστηριότητα.
-Ε-