Παραμένει η διαφωνία των Πανεπιστημιακών Αρχών για το σημείο σύνδεσης του κόμβου – Τι προτείνει ο Πρύτανης του ΔΠΘ, κ. Φώτης Μάρης – Νέα τμήματα του Δημοκριτείου στον Έβρο

Ένα έργο που κρίνεται ζωτικής σημασίας για πολλούς λόγους στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ο κόμβος σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με το ΠΓΝΑ, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά η παράκαμψη της ένωσης του ΔΠΘ με το νοσοκομείο, παραμένει στον «πάγο», καθώς δεν έχει βρεθεί η «χρυσή» τομή μεταξύ της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΔΠΘ.
Παρά το γεγονός πως οι εργασίες από πλευράς Εγνατίας έχουν ολοκληρωθεί, εδώ και τρία χρόνια δεν υπάρχει συμφωνία με το ΔΠΘ, με αποτέλεσμα το έργο να βρίσκεται σε στασιμότητα, καθώς το ΔΠΘ θεωρεί πως η πρόταση της Εγνατίας για δρόμο που θα δημιουργηθεί στα ανατολικά, θα «διχοτομήσει» την Πανεπιστημιούπολη της Ιατρικής σχολής και της Μοριακής Βιολογίας.
Στον αντίποδα, το ΔΠΘ έχει αντιπροτείνει ένα άλλο τμήμα, στην δυτική πλευρά, προκειμένου να γίνει η χάραξη της ένωσης με το νοσοκομείο, το οποίο όμως δεν δύναται να ικανοποιηθεί από την διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε, καθώς κρίνεται κοστοβόρο αλλά και χρονοβόρο, διότι θα χρειαστούν επιπλέον αδειοδοτήσεις.
Όπως πολλές φορές έχουν επισημάνει αρκετοί φορείς της περιοχής, η δημιουργία οδικής σύνδεσης του αυτοκινητοδρόμου με το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, για την άμεση πρόσβαση των ασθενοφόρων από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. (κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά), θα διευκολύνει την διακομιδή επειγόντων περιστατικών από τον Βόρειο Έβρο προς το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρύτανης του ΔΠΘ, Φώτης Μάρης, φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, τονίζοντας τα εξής:
«Το ΔΠΘ έχει υψηλά στις προτεραιότητές του το εν λόγω έργο και το θέλει περισσότερο από τον καθένα. Από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συζητήσεις, εμείς προτείναμε αρχικώς στην ΕΓΝΑΤΙΑ, να παραχωρήσουμε έκταση 40 στρεμμάτων χωρίς ειδικούς όρους, ώστε να γίνει η σύνδεση είτε στην ανατολική πλευρά, είτε στην δυτική. Η προσωπική μου άποψη, με βάση τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει είναι πως μέσω της δυτικής χάραξης ικανοποιούνται όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις ασφαλείας και το έργο μπορεί να υλοποιηθεί με τον πιο σύγχρονο τρόπο. Βέβαια, η ΕΓΝΑΤΙΑ απάντησε πως η ανατολική χάραξη είναι προτιμότερη, λόγω κοντινότερης απόστασης για την σύνδεση, ωστόσο ζητεί να περάσει μέσα από την Πανεπιστημιούπολη. Είμαστε σε μια περίοδο που θρηνούμε καθημερινά συνανθρώπους, για τον λόγο αυτό δεν χωρά καμία έκπτωση σε δικλείδες ασφαλείας και ούτε σκοπεύουμε να κάνουμε. Το έργο θα γίνει, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που χρειάζονται και το ΔΠΘ θα παραχωρήσει όση έκταση απαιτηθεί, αλλά στην Δυτική πλευρά, ώστε να δημιουργηθεί ένας δρόμος, όχι μόνο για τα ασθενοφόρα και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, αλλά για να κατασκευαστεί ένας δρόμος για το σύνολο της κοινωνίας απολύτως ασφαλής. Θεωρώ εκ των ουκ άνευ, ότι και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ που χρηματοδοτεί το έργο, θα συμφωνήσει με την πρότασή μας».
- Έργα αποκατάστασης στη Δαδιά
Σχετικά με τον ρόλο του Πανεπιστημίου στην επόμενη ημέρα της Δαδιάς, ο κ. Μάρης τόνισε πως το ΔΠΘ αναλαμβάνει κυρίαρχο ρόλο για την ανασυγκρότηση των καμένων στο Σουφλί, με σκοπό την αντιδιαβρωτική-αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, τη δημιουργία του νέου δάσους της Δαδιάς, αλλά και τη στήριξη της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Το σχέδιο των αντιπλημμυρικών έργων θα παραδοθεί άμεσα, ενώ το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του έτους.
- Νέα Τμήματα στο ΔΠΘ
Σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης του ΔΠΘ με την ίδρυση νέων τμημάτων σε Έβρο και Ροδόπη, ο κ. Μάρης ανέφερε πως το μεγάλο όνειρο του Πανεπιστημίου είναι η ίδρυση του τμήματος Κτηνιατρικής στη Θράκη, αλλά θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη συνέχεια, τόνισε πως το τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο θα δεχθεί τους πρώτους του φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ σειρά παίρνει το τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, όπου ο στόχος είναι να ξεκινήσει την λειτουργία του, τον Σεπτέμβριο του 2025.
Παράλληλα, σχετικά με το τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου που υπάγεται στο ΔΙΠΑΕ, ο κ. Μάρης τόνισε πως για να γίνει βιώσιμο, θα πρέπει να ενταχθεί στο ΔΠΘ και η έδρα του να μετακινηθεί στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να λειτουργεί σε συνάρτηση με το ΠΓΝΑ.
Επίσης, δεν παρέλειψε να σταθεί στους 380 νέους φοιτητές που εισήλθαν φέτος στα δύο τμήματα του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, γεγονός που γεμίζει αισιοδοξία το Πανεπιστήμιο.
Χρήστος Νέδος