Όλες οι ιατρικές υπηρεσίες του προγράμματος εκσυγχρονίζονται, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ

Στην αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», προχωρά ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με το τμήμα Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και με γνωστή πολυεθνική εταιρεία, η οποία σχεδιάζει και εμπορεύεται ηλεκτρονικά προϊόντα, συσκευές δικτύωσης υπολογιστών, και προϊόντα και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.
Ειδικότερα, ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμό ιατρικό KIT, θα είναι πλέον στην διάθεση του νοσηλευτή, που επισκέπτεται τους ωφελούμενους του προγράμματος.
Ο νοσηλευτής, θα έχει την δυνατότητα μέσω του KIT -που περιέχει αρκετά ιατρικά ψηφιακά εργαλεία- να μεταφέρει μετρήσεις (καρδιακούς παλμούς, αρτηριακή πίεση, οξυγόνο αίματος, γλυκόζη και θερμοκρασία) απευθείας στους θεράποντες ιατρούς.
Η εν λόγω δράση λειτουργεί καθαρά σε επίπεδο πρόληψης και όχι θεραπείας του κάθε ηλικιωμένυ, εξασφαλίζοντας την διασύνδεση του ασθενούς με τον ιατρό.
Σημειώνεται πως η συμμετοχή στην δράση είναι εθελοντική και γίνεται εφόσον το επιθυμεί ο κάθε ασθενής.
Το πρόγραμμα αυτό θα υποστηρίζεται από το Τμήμα Ιατρικής του ΔΠΘ, παρέχοντας τις απαιτούμενες ενέργειες που θα χρειαστούν, όπως ανέφερε ο Καθηγητής Νευρολογίας και Πρόεδρος της Ιατρικής του ΔΠΘ, Κωνσταντίνος Βαδικόλιας.

«Στόχος μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η άμεση διασύνδεση του ασθενούς με τον ιατρό. Αυτό θα το επιτύχουμε μέσω του KITπου θα δοθεί στους νοσηλευτές και μαζί με την βοήθεια της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα υπάρξει συνεργασία και με τον Δήμο Στροβόλου της Κύπρου», τόνισε ο client Executive Public Sector της Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος.
Αξίζει να αναφερθεί πως το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Συνολικά 120.000 ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρίες ωφελούνται από το πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα.
Σκοπός του Προγράμματος είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας, καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), να υποβοηθήσει την αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση, να υποστηρίξει το οικογενειακό περιβάλλον των ωφελούμενων και τέλος, να προωθήσει την απασχόληση ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.
Πανελλαδικά, συνολικά 2.900 εργαζόμενοι απασχολούνται στο πρόγραμμα.
Χρήστος Νέδος