9.4 C
Alexandroupoli
Friday, July 25, 2025

Στα 450 εκατομμύρια το κόστος του Κάθετου Διαδρόμου αερίου Αλεξανδρούπολης-Ουκρανίας

Στόχος είναι η κάλυψη του 50% της δαπάνης, με Ευρωπαϊκά κεφάλαια – Στο PROJECT συμμετέχουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία και Ουκρανία

Επενδύσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πως θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου και πιο συγκεκριμένα για τα έργα αναβάθμισης των εθνικών συστημάτων των 7 χωρών που πλέον συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο του ΔΕΣΦΑ σε αυτές τις επενδύσεις είναι ελάχιστο, καθώς η μόνη παρέμβαση που θα χρειαστεί είναι η ενίσχυση του Σταθμού Συμπίεσης στην Κομοτηνή. Οι υπόλοιπες απαιτούμενες αναβαθμίσεις στο εθνικό σύστημα μεταφοράς, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει «πύλη εισόδου» του Vertical Corridor, βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη. 

Τα υπόλοιπα πάντως 6 κράτη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία (μέσω των Διαχειριστών των εθνικών τους συστημάτων) θεωρούν ότι προϋπόθεση για να λάβει «σάρκα και οστά» ο Κάθετος Διάδρομος, είναι να καλυφθεί το 50% του συνολικού προϋπολογισμού με ευρωπαϊκά κονδύλια. Μάλιστα, πρόθεση είναι να εξασφαλίσουν τη σχετική πολιτική δέσμευση της Κομισιόν μέχρι τον Μάρτιο, με δεδομένο ότι επίκεινται ευρωεκλογές και η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη θα παραπέμψει την έκβαση του θέματος σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο. 

- Advertisement -

Υποψήφιες πηγές χρηματοδότησης 

Μάλιστα, το θέμα ετέθη στο περιθώριο της Υπουργικής Συνδιάσκεψης του CESEC στην Αθήνα, το διήμερο 18-19 Ιανουαρίου, στην οποία παρέστη η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποιο «σήμα» από την πλευρά της Κομισιόν για τη στάση της. Έτσι, οι κρούσεις προς την Κομισιόν πρόκειται να εντατικοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Αν υπάρξει σχετική πολιτική δέσμευση, τα κράτη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, και είναι μέλη της Ε.Ε., θα μπορούσαν να εντάξουν τα έργα αναβάθμισης στα κεφάλαια του REPowerEU των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του REPowerEU μπορούν να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, υπό την προϋπόθεση ότι ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια. Μία εναλλακτική λύση είναι το Modernisation Fund.

Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, σε συνδυασμό με την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αποτελούν λόγους που θα μπορούσαν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Κομισιόν, στη στήριξη έργων ορυκτών καυσίμων. Σημαντική είναι επίσης η προοπτική χρήσης του Κάθετου Διαδρόμου στο μέλλον, με την αξιοποίηση των εν λόγω υποδομών για ανανεώσιμα αέρια και υδρογόνο. 

10 bcm ετησίως στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Υπουργικής Συνδιάσκεψης του CESEC στην Αθήνα επισφραγίσθηκε η είσοδος στην πρωτοβουλία της Σλοβακίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU). Έτσι, πλέον στο πρότζεκτ συμμετέχουν 7 διαχειριστές εθνικών συστημάτων (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας,  Σλοβακίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας) και δύο Διαχειριστές ΑΣΦΑ – η Gasrtade για το FSRU Αλεξανδρούπολης και η ICGB για τον αγωγό IGB. 

Η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια μετά τον βασικό άξονα Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, να υπάρχουν πλέον δύο κλάδοι του Vertical Corridor. Ο ανατολικός είναι Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία και ο δυτικός Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία. 

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, από τις απαιτούμενες επενδύσεις τα 300 εκατ. απαιτούνται για έργα αναβάθμισης στην όδευση Βουλγαρία, Ρουμανία Μολδαβία, Ουκρανία. Τα υπόλοιπα 150 εκατ. είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί ο δυτικός κλάδος, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας νέος διασυνδετήριος αγωγός Ρουμανίας, Ουγγαρίας. 

Η υλοποίηση της πρώτης όδευσης θα σήμαινε ότι θα μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία σε ετήσια βάση 10 bcm αερίου, το οποίο θα κατέφθανε στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, η μεταφορική ικανότητα του συγκεκριμένου άξονα ανέρχεται σε 2 bcm, η οποία ωστόσο δεν αξιοποιείται καθώς λόγω του συνεχιζόμενου ρωσο-ουκρανικού πολέμου, είναι περιορισμένες (και ήδη καλυμμένες) οι ανάγκες του Κιέβου σε καύσιμο. 

Κώστας Δεληγιάννης

energypress.gr

Friday, July 25, 2025

Latest News

Έβρος και ΑΜ-Θ σε κτηνιατρικό συναγερμό

Από την ευλογιά και την πανώλη μέχρι τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν την χειρότερη κρίση των...

More Articles Like This