Ακούσθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις – Παράλληλα, εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα, παρουσία των δημάρχων Ορεστιάδας, Σουφλίου και Σαμοθράκης
















Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο «Θουκυδίδης», την τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ», με θέμα «Ο Νομός Έβρου το 2030»,το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 23/2, στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξ/πολης.
Πολλοί ήταν οι πολίτες που θέλησαν να ακούσουν θέσεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να βγάλουν τον νομό Έβρου από το τέλμα και να του δώσουν νέα ώθηση.
Την αρχή έκανε ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, μετά τον χαιρετισμό του προέδρου του Ινστιτούτου «Θουκυδίδης», Δημήτρη Τραπεζιώτη.
Ο κ. Κούσαντας απαρίθμησε τα βασικά προβλήματα του νομού, όπως και πολλά οφέλη που προκύπτουν από την γεωπολιτική του θέση.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Ευάγγελος Πουλιλιός, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στο νομό, με τα πιο μελανά χρώματα.
Μάλιστα, ο κ. Πουλιλιός μοιράστηκε την σκέψη πως ξεκάθαρο μερίδιο ευθύνης για την διαμορφωθείσα κατάσταση έχουν όλοι οι πολίτες του νομού, επιρρίπτοντας ευθύνες και στους βουλευτές του Έβρου, διαχρονικά.
Κύριο ζητούμενο, κατά τον κ. Πουλιλιό, είναι να διεκδικήσουμε όλοι μαζί πράγματα, να «πατήσουμε πόδι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά της, η Διευθύντρια Ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, Μαρίνα Κονδύλη, επέμεινε σε ένα και μόνο πράγμα: την ενότητα. Μόνο αν όλοι οι κάτοικοι του Έβρου ενωθούν και διεκδικήσουν πράγματα για τον τόπο τους, θα υπάρξει αποτέλεσμα (όπως είχε γίνει και με την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, να έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη, την δεκαετία του 1970).
Φυσικά, κατά την κα. Κονδύλη, κύριο ζητούμενο είναι να καταγραφούν πρώτα τα όποια προβλήματα υπάρχουν – με ρεαλιστικό τρόπο – ούτως ώστε, με την επίλυσή τους, να γίνει ο Έβρος ελκυστικός νομός για επενδύσεις, κάτι που θα έχει ως επακόλουθο νέες θέσεις εργασίας.
Έπειτα, τον λόγο πήρε το ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου «Θουκυδίδης», Μαρία Γιαλαμά, η οποία με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε το τι συμβαίνει σήμερα στον ακριτικό νομό Έβρου, δίνοντας παράλληλα και προτάσεις για το πως θα μπορούσε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα. Μια πρότασή της, λοιπόν, ήταν να γίνει ένα διεθνές πανεπιστήμιο στον Έβρο! Μια Παιδαγωγική Ακαδημία ίσως και από την Εκκλησία της Ελλάδος, που έχει δικαίωμα να το κάνει (υπάρχει σχετική άδεια από το 1945).
Η κα. Γιαλαμά ανέπτυξε κι άλλες ιδέες, με την ίδια να δηλώνει εθελόντρια στην όποια προσπάθεια επαφής και διεκδίκησης για τον Έβρο, στην Αθήνα.
Μετά την κα. Γιαλαμά, ακολούθησε ένας ενδιαφέρων διάλογος με τοποθετήσεις του Δημάρχου Σαμοθράκης Θανάση Βίτσα, του Δημάρχου Ορεστιάδας Διαμαντή Παπαδόπουλου, του Δημάρχου Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης Χρήστου Γκουγκουλάκη και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αλεξ/πολης Ανθίμου.
Τον λόγο πήραν και παρευρισκόμενοι πολίτες, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα, αλλά και εξέφρασαν τους φόβους και τις αγωνίες τους για το αύριο του νομού.
Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν o εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ Διοικητής της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Βασίλειος Λαμπρόπουλος, ο Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Βασίλειος Ναζλής, ο Αντιναύαρχος ε.α. Νίκος Παπανικολόπουλος, το στέλεχος της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ» Έβρου Γιάννης Δερμεντζόγλου, ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «Γνώμη» Γιάννης Λασκαράκης, ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξ/πολης Χρήστος Γερακόπουλος, ο Πρόεδρος του AHEPA Αλεξ/πολης Γιάννης Βαβίας, o παπα-Γιώργης Κομνίδης, η Ουρανία Μαυρίδου, η Τζούλια Μαλακόζη, η δικηγόρος Μένια Πολυχρόνη, καθώς και ο Ταξίαρχος ΣΗΞ ε.α. και Συνιδρυτής “SEEMS” Πέτρος Σουκουλιάς.
Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν (οι οποίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας), προέκυψαν κάποια ωφέλιμα συμπεράσματα, τα οποία θα συγκεντρωθούν και θα καταγραφούν.
Το σίγουρο είναι πως η εσπερίδα αυτή αποτέλεσε την απαρχή για προβληματισμό των πολιτών, αλλά και της συνειδητοποίησης πως εμείς οι Εβρίτες αξίζουμε καλύτερα, που μπορούμε να έχουμε, αν διεκδικούμε συνεχώς και επιμόνως.
Μ.Κ.