Το ιατρικό προσωπικό κλήθηκε να διαχειριστεί πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις – Τι είναι ο ιός Κοξάκι

Δύσκολο ήταν ο φετινός χειμώνας για τις νοσοκομειακές δομές υγείας στον Έβρο, αλλά και για την κοινωνίας, καθώς άπαντες κλήθηκαν να διαχειριστούν πολλές και διαφορετικές αναπνευστικές λοιμώξεις.
Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Ελπιδοφόρος Μανταδάκης, δήλωσε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, πως αυτά που κυριάρχησαν ήταν η Γρίπη Α’ και ο κορωνοϊός.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μανταδάκη, υπήρχε μεγάλη έξαρση από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.
Παράλληλα, ο κ. Μανταδάκης στάθηκε και στο ιό κοξάκι, ο οποίος έκανε αισθητή την παρουσία του στα παιδιά του νηπιαγωγείου και μικρότερα, κυρίως.
Ο κοξάκι, αν και είναι μια ίωση που παρατηρείται συνήθως καλοκαίρι και φθινόπωρο, ωστόσο έκανε την εμφάνισή του, διότι είχαμε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες φέτος τον χειμώνα.
Ο ιός κοξάκι ανήκει στην κατηγορία των εντεροϊών και προκαλεί συνήθως γαστρεντερίτιδα και την λεγόμενο νόσο χεριών, ποδιών, στόματος, η οποία χαρακτηρίζεται από εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα, ενώ υπάρχουν και στοματικές βλάβες, πυρετός και μειωμένη σίτιση.
Τα συμπτώματα είναι παροδικά, κατά τον κ. Μανταδάκη, ενώ δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.
Τα παιδάκια που παρουσιάζουν συμπτώματα ιώσεων γενικώς, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι.
Στην Αλεξανδρούπολη, υπήρχαν αρκετά κρούσματα ιού κοξάκι, κυρίως σε παιδικούς σταθμούς.
Σε έξαρση πάντως, βρίσκεται και ο κοκκύτης στην Ευρώπη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πρέπει να εξεταστεί πάλι το ενδεχόμενο εμβολιασμού των ενηλίκων και κυρίως των εγκύων.
Κ.Α.