9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, July 23, 2025

Θράκη: Η «καρδιά» των πολεμικών τεχνών της χώρας μας!

Πώς η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο, με την διεξαγωγή πανελλήνιων και παγκόσμιων πρωταθλημάτων – Οι αθλητές της Κομοτηνής

Οι πολεμικές τέχνες στην χώρα μας, θεωρώ ότι είναι αρκετά υποτιμημένες από τον Ελληνικό λαό, σε σύγκριση με αυτά που έχουμε προσφέρει στην παγκόσμια κλίμακα των πολεμικών αθλημάτων.

Διαθέτουμε σημαντική παράδοση στις πολεμικές τέχνες, καθώς έχουμε εφεύρει το παγκράτιο από την αρχαία Ελλάδα (440 π.Χ.), την πυγμαχία, αλλά και την πάλη.

Ο τόπος μας, αλλά και τα Νότια Βαλκάνια, έχουν γίνει διάσημα παγκοσμίως λόγω των αγώνων παραδοσιακής πάλης με λάδι.

- Advertisement -

Κάθε χρόνο, διεξάγονται πανηγύρια πάλης με λάδι στους Νομούς Ροδόπης, στον Βόρειο Έβρο, αλλά και στο Σοχό Θεσσαλονίκης.

Έχοντας μια τόσο βαριά κληρονομία, με μια τεράστια παράδοση που κρατά από το 510 π.Χ., το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας δεν ασχολείται τόσο θέρμα με τα αθλήματα πολεμικής τέχνης.

Με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται υψηλά στην αθλητική ατζέντα προτεραιοτήτων της πολιτείας, αδιαφορώντας εντελώς για την αρχαία σύνδεση μας με εκείνα.

Η ιστορία του Γιώργου Πηλίδη είναι ένα μεγάλο και τρανό παράδειγμα που ταιριάζει «γάντι» σε αυτό που θέλω να επισημάνω.

Πολίτες και πολιτεία, αμελήσαμε έναν σπουδαίο αθλητή, ο οποίος για να καταφέρει να ορθοποδήσει οικονομικά, χρειάστηκε να φτάσει μέχρι τον Άγιο Δομίνικο.

Ποιος στα αλήθεια, θα γνώριζε τον Γιώργο Πηλίδη, αν δεν είχε λάβει μέρος σε γνωστό ριάλιτι επιβίωσης;

Να υπενθυμίσω, ότι ο 24χρόνος αθλητής μας, ένα χρόνο πριν μπει στο Survivor, είχε καταφέρει να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ Πρωτάθλημα Πάλης U23 στα 65 κιλά.

Όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος, αναγκάστηκε να δηλώσει συμμετοχή στο ριάλιτι για οικονομικούς λόγους, θυσιάζοντας πραγματικά την καριέρα του.

Γνωρίζοντας, ότι είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει κάποιος σε επαγγελματικούς-αγωνιστικούς ρυθμούς μετά από ένα διάστημα κακής διατροφής με δεδομένη την έλλειψη προπόνησης.

Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο

Η Αλεξανδρούπολη ως πόλη, δείχνοντας ενδιαφέρον και κίνητρο, έχει καταφέρει να κερδίσει άξια μια θέση στο παγκόσμιο χάρτη αθλητικών διοργανώσεων πολεμικής τέχνης. Δίνοντας το δικό της «χρώμα» σε κάθε διοργάνωση.

Δεν είναι λίγα τα σπουδαία πρωταθλήματα που έχει φιλοξενήσει η πόλη μας, σε μια προσπάθεια αναγνώρισης και επίδειξης πολεμικών αθλημάτων.

Αναπτύσσοντας σημαντικά τον… πεσμένο τα προηγούμενα χρόνια αθλοτουρισμό, σε συνδυασμό με την δημιουργία νέων αθλητών, καλλιεργώντας ταυτόχρονα το αθλητικό πνεύμα των ντόπιων πολιτών.

Αναλυτικά οι σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις πολεμικών τεχνών που έχουν λάβει χώρα στην Αλεξανδρούπολη:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MMA ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 29 Φεβρουαρίου 2024

Για δεύτερη σερί χρονιά, η Αλεξανδρούπολη φιλοξένησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΜΜΑ, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση μικτών μαχητικών αθλημάτων που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, με 287 συμμετοχές αθλητών.

O Δήμος Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης, έφεραν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία, μια γιορτή των πολεμικών τεχνών.

GAMMA: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΜΑ U18 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 27 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023

Η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο «κέντρο του κόσμου» για την πάλη μεικτών πολεμικών τεχνών, καθώς φιλοξένησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΜΑ U18. 

Μια πολύ μεγάλη διοργάνωση τεράστιου βεληνεκούς, που διεξήγε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ΜΜΑ (GAMMA) και με την υποστήριξη της ΕΛΟΠ.

Οι συμμετοχές αθλητών ξεπέρασαν τις 250 από 16 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Mε μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το «Πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος Παγκρατίου Αθλήματος» στην Αλεξανδρούπολη, το Σάββατο 6 Απριλίου 2024.

Με πολλούς αθλητές από όλα τα μέρη της Βορείας Ελλάδας, η πόλη μας βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των πολεμικών τεχνών της χώρας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ TAEKWONDO AΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 23 – 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Άλλη μια σημαντική αθλητική διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με μεγάλη επιτυχία, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας TAEKWONDO ΕΛ.Ο.Τ.

Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν παραπάνω από 560 αθλητές-τριες από 75 σωματεία, από όλα τα μέρη της χώρας.

Κομοτηνή: Η πόλη που ταλέντα γεννά

Με τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού να βρίσκονται προ των πυλών, η Ολυμπιακή φλόγα θα περάσει και από τα μέρη μας, με τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στην Λαμπαδηδρομία να έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Από τους πέντε αθλητές που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην λαμπαδηδρομία της Κομοτηνής, οι δύο έχουν ξεχωρίσει σε αθλήματα πολεμικής τέχνης.

Συγκεκριμένα:

Νικολέτα Μπάρμπα:

Η αθλήτρια του Α.Σ. Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, έχει κατακτήσει την 5η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης στην κατηγορίας της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17, πραγματοποιώντας σπουδαίες επιδόσεις.

Η αθλήτρια με καταγωγή από την Κομοτηνή, έχει διαπρέψει με τα επιτεύγματά της, καθώς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 στην Ισπανία.

Κυριάκος Μπακιρτζής: Ο πρώτος Έλληνας αθλητής Μαϊ Τάϊ σε λαμπαδηδρομία

Ο Κομοτηναίος αθλητής είναι ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο άθλημα του Μαϊ-Ταϊ, το οποίο κάνει μεγάλα βήματα για την ένταξή του στα Ολύμπια αθλήματα.

Ο Κυριάκος Μπακιρτζής έχει κατακτήσει δύο φορές το χάλκινο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κάνοντας περήφανη όλη την αθλητική κοινότητα της Κομοτηνής.

Από την πόλη της Κομοτηνής, πέρα από σπουδαίους αθλητές που πηγάζουν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, έχουν ξεχωρίσει και αθλητικά σωματεία με μεγάλες επιτεύξεις σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Α.Σ. Ζιου-Ζίτσου «Πανθρακικός» Κομοτηνής, έχει σημειώσει ρεκόρ χρυσών μεταλλίων, ενώ για τέσσερις συνεχόμενες φορές έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Βορείου Ελλάδος.

Επαγγελματικό τουρνουά ΜΜΑ θα φιλοξενήσει η Κομοτηνή

Στον… χορό των πολεμικών διοργανώσεων που λαμβάνουν χώρα στην Θράκη, θα προστεθεί άλλη μια, στις 25 Μάϊου 2024 στο ανοιχτό θέατρο Κομοτηνής.

Με τη φράση-κλειδί: «Πολέμα σαν Θρακιώτης», το Επαγγελματικό Πρωτάθλημα UMC έρχεται στην Κομοτηνή για να προσφέρει μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων παιχνιδιών, με την συμμετοχή ερασιτεχνών αθλητών από όλη την Ελλάδα.

Εν κατακλείδι

Ίσως το αρνητικό στίγμα και η «ταμπέλα» που έχουν αποκτήσει οι πολεμικές τέχνες, εξαιτίας της βαρβαρότητάς τους σε κάποια αθλήματα, να έχουν κρίνει σημαντικά την ταυτότητά τους για τον κόσμο.

Ωστόσο, τα πολλά θετικά που προσφέρουν σε κάθε αθλητή, δεν μπορούν να είναι αμελητέα.

Πέρα από την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας, γνωρίζοντας ότι μπορείς να αμυνθείς σε μια κατάσταση κινδύνου, συμβάλλουν επίσης στην καλή σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Επιπλέον, η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες, σου μαθαίνει να ελέγχεις περισσότερο τις παρορμήσεις, το μυαλό και τα συναισθήματά σου, καλλιεργώντας την εσωτερική πειθαρχία μέσω της σκληρής προπόνησης.

Για την Ε.Θ.

Αλέξανδρος Κεσανλής

Wednesday, July 23, 2025

Latest News

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης &...

More Articles Like This