«Καμπανάκι» κινδύνου σήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής – «Πρέπει ως χώρα να είμαστε έτοιμοι, να κρατήσουμε το ήρεμο και καλό κλίμα των τελευταίων μηνών»

Ενεργή περιέγραψε ο Νίκος Δένδιας την τουρκική απειλή των «νομικών και γεωγραφικών ορίων» της Ελλάδας τονίζοντας πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι παρότι καλωσορίζουμε τους ήρεμους τόνους».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση κέντρου αμυντικής καινοτομίας, ανέφερε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή» απο την Τουρκία (σ.σ. δεν την κατονόμασε), σημειώνοντας πως η γειτονική χώρα «αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας και όχι απλώς των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
«Η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Όταν υπάρχει χώρα που αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας – και όχι απλώς των κυριαρχικών δικαιωμάτων – και αμφισβητεί Διεθνή Συνθήκη που αφορά την μειονότητα, αυτό χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται τα γεωγραφικά και νομικά όρια της πατρίδας μας» είπε ο Υπουργός Άμυνας, για να προσθέσει: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, παρότι καλωσορίζουμε τους ήρεμους τόνους και το καλό κλίμα το τελευταίο διάστημα».
Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι ο αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Λυμπέρης ορίζεται πρόεδρος του υπό σύσταση Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, ενώ στο δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας.
Επίσης, στο Διοικητικό Συμβούλιο συμπεριλαμβάνεται και ο Γενικός Διευθυντής Καινοτομίας, και ότι στην θέση αυτή, θα οριστεί ο υποστράτηγος Γεώργιος Πανούσης, απόφοιτος του ΕΜΠ.
«Ατζέντα 2030»

Πέραν τούτων, ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στο χώρο της Άμυνας (Ατζέντα 2030) στο οποίο περιλαμβάνονται -εκτός από τα εξοπλιστικά- και το θέμα της θητείας, για το οποίο προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή στην αρχή του φθινοπώρου.
Ειδικότερα για τα εξοπλιστικά είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα φέρει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, το ζήτημα των φρεγατών Constellation, την λύση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό της επόμενης γενιάς.
Επιπλέον, ο κ. Δένδιας είπε ότι θα φέρει το πρόγραμμα των F-35, επίσης μέσα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, επί τη βάσει των τριών τύπων, 4,5 και 5ης γενιάς αεροσκαφών, (στα οποία περιλαμβάνονται) 200 σύγχρονα αεροσκάφη F-16 Viper, Rafale και F-35.
«Αυτός είναι ο σχεδιασμός της ατζέντας 2030» είπε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι -καθώς γίνεται η συζήτηση στο Γενικό Επιτελείο- «θα σας το πω και στην επιτροπή εξοπλιστικών, δεν είμαστε όμως ώριμοι για να το φέρουμε, και το ζήτημα της νέας γενιάς υποβρυχίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού».