9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, June 7, 2025

Πάρκα τσέπης: Οι μικρές «οάσεις δροσιάς» στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

9 κατασκευασμένα πάρκα για την πρωτεύουσα του Έβρου, ενώ 6 έχουν ήδη χωροθετηθεί

Θα τα δείτε να ξεπροβάλουν ως «μικρές οάσεις» στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές. Μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλα η συμβολή τους όμως στο περιβάλλον και την κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ο λόγος για τα «πάρκα τσέπης», τα οποία εκτός του ότι στολίζουν τους αστικούς ιστούς των μεγαλουπόλεων, δίνοντας της νότες πρασίνου, προσφέρουν και μια ανάσα δροσιάς στους κατοίκους της.

Στην Αλεξανδρούπολη έχουν κατασκευαστεί 9 πάρκα τσέπης, ενώ 6 ακόμη έχουν χωροθετηθεί, δηλαδή έχουν εντοπισθεί τα σημεία τα οποία θα μετατραπούν σε μικρά πάρκα.

- Advertisement -

Τα Πάρκα Τσέπης είναι χώροι πρασίνου μικρής κλίμακας που σπάνια ξεπερνούν τα 600 τ.μ. και απευθύνονται στο ευρύ κοινό είτε βρίσκονται σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό χώρο. Συνήθως δημιουργούνται ευκαιριακά, πάνω σε ακανόνιστα κομμάτια κενής ή «ξεχασμένης» αστικής γης, και η μορφή τους εξαρτάται από τη διάταξη των οικοδομικών τετραγώνων και του οδικού δικτύου της περιοχής.

Τα Πάρκα Τσέπης δεν στοχεύουν στην εξυπηρέτηση μιας ολόκληρης πόλης, αλλά συνδέονται άμεσα με την γειτονιά που τα φιλοξενεί, καλύπτοντας τις ανάγκες της ή συνδέονται σε ένα ευρύτερο λειτουργικό δίκτυο Πάρκων Τσέπης, μέσω πεζοδρόμων, «πράσινων» διαδρομών και ποδηλατοδρόμων, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση και χρήση σε όλους τους ενδεχόμενους χρήστες.

Εξαιτίας του ευκαιριακού σχηματισμού τους ενδέχεται να έχουν θεματικό χαρακτήρα εξυπηρετώντας καλύτερα συγκεκριμένες χρήσεις και τμήμα του κοινωνικού συνόλου (π.χ. ως μέρος ξεκούρασης, παιχνιδιού, αθλητισμού, πολιτιστικών δρώμενων).

Η δράση τους για την επίτευξη της συνολικής ευημερίας του τόπου είναι πολυποίκιλη, καθώς συνεισφέρει στην πολεοδομική, περιβαλλοντική, εικαστική, οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση των αστικών κέντρων.

Εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους, τα Πάρκα Τσέπης δεν έχουν πρωταρχικό στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση αν και η συνδρομή τους ως μηχανισμός βελτίωσης του μικροκλίματος της γειτονιάς και ειδικότερα του μετριασμού της θερμικής νησίδας, είναι αρκετά καθοριστική.

Οι χώροι πρασίνου που δημιουργούνται, μειώνουν τους αστικούς θορύβους, φιλτράρουν τον αέρα από σκόνη και ρύπους, και αποτελούν χώρους φιλοξενίας πουλιών και μικρών ζώων που τείνουν να εκλείψουν από το αστικό περιβάλλον.

Στην Αλεξανδρούπολη έχουν κατασκευαστεί 9 πάρκα τσέπης, ενώ 6 ακόμη έχουν χωροθετηθεί, δηλαδή έχουν εντοπισθεί τα σημεία τα οποία θα μετατραπούν σε μικρά πάρκα. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προτρέπει κάθε δημότη να εντοπίσει σημεία στην πόλη, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε όμορφους χώρους και να τα προτείνει στον δήμο.

Μαρία-Χρύσα Σταμπουλίδου

Saturday, June 7, 2025

Latest News

www.elthraki.gr Οι Έλληνες πιστεύουν στον θεσμό του γάμου

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής δημοσκόπησης της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» - 72 γάμοι τελέστηκαν από την Μητρόπολη Αλεξ/πολης μέσα...

More Articles Like This