Κινδύνους για την ζώνη Σένγκεν βλέπουν χώρες της Ευρώπης, μετά την λήψη αυστηρότερων μέτρων για το μεταναστευτικό από την Γερμανία – Η αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού και η αναφορά στα σύνορα του Έβρου




Η απόφαση της Γερμανίας να “κλείσει” τα σύνορά της για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, στέλνοντας τους μετανάστες πίσω στις χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή βασικά στην Ελλάδα και την Ιταλία, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και η πιο χαρακτηριστική αντίδραση, είναι η (θετική φυσικά) αντίδραση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας στην απόφαση, αφού η χώρα του αρνείται να δεχθεί έστω και έναν πρόσφυγα-μετανάστη: “Καγκελάριε Σολτς, καλώς ήρθες στο κλαμπ!” έγραψε ο Βίκτορ Όρμπαν, (που αυτό το διάστημα απειλεί ότι θα στείλει πούλμαν με παράτυπους μετανάστες στις Βρυξέλλες), στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ, για να επαινέσει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα με ελάχιστες λέξεις πώς κινδυνεύουν να ανατραπούν οι συσχετισμοί εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Άλλος ένας ακροδεξιός Ευρωπαίος πολιτικός που επαινεί τη Γερμανία είναι ο Ολλανδός Γκερτ Βίλντερς, που επίσης χρησιμοποίησε το X για να στείλει το μήνυμά του: “Καλή ιδέα, πρέπει να το κάνουμε κι εμείς!” έγραψε.
Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έκανε λόγο για “απαράδεκτη απόφαση”. Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι η ανακοίνωση των γερμανικών αρχών, ισοδυναμεί με “ντε φάκτο αναστολή της Συμφωνίας Σένγκεν σε μεγάλη κλίμακα”.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ακύρωσε μάλιστα ένα προγραμματισμένο ταξίδι στη Γερμανία την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, και τόνισε ότι χρειάζονται “επείγουσες διαβουλεύσεις” με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στο Βερολίνο να ανακαλέσει τους νέους περιορισμούς.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι “δεν απασχολεί τους Έλληνες, αλλά απασχολεί την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία, που ακολουθούσε χαλαρή μεταναστευτική πολιτική”.
Και για την απόφαση της Γερμανίας τόνισε ότι: “Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου. Γι’ αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των ευρωπαικών συνόρων”, συνέχισε. “Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη. Έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα”.
Επαναπροώθησεις στην πρώτη χώρα εισόδου
Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό της μετανάστευσης και στην “προστασία από τους άμεσους κινδύνους που θέτουν η Ισλαμική τρομοκρατία και το σοβαρό έγκλημα”, όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ. Αλλά φυσικά όλοι κατανοούν ότι το Βερολίνο αντιδρά όχι σε κάποια αύξηση των μεταναστευτικών ροών, αλλά στην άνοδο της ακροδεξιάς, που έχει κάνει σημαία της το μεταναστευτικό και αποδίδει στους μετανάστες όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Και ο Σολτς και ο κυβερνητικός του συνασπισμός είναι υπό μεγάλη πίεση και από τους Χριστιανοδημοκράτες, που έχουν κάνει μεγάλη στροφή δεξιά και ζητούν πολύ αυστηρά μέτα εναντίον της μετανάστευσης.
Προσωρινοί έλεγχοι πραγματοποιούνται ήδη κατά μήκος των συνόρων της Γερμανίας με την Τσεχία, την Πολωνία και την Ελβετία από τον περασμένο Οκτώβριο και με την Αυστρία από το 2015.
Η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας που έχει βάλει φωτιά στην ΕΕ, αφορά την παράταση του μέτρου για άλλους έξι μήνες ενώ προβλέπει την επέκτασή του στα σύνορα με τη Γαλλία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, δηλαδή όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας.
Η απόφαση της Γερμανίας προβλέπει επίσης, ότι άτομα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση που θα επιχειρούν να περάσουν τα γερμανικά σύνορα θα επιστρέφονται στις χώρες πρώτης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τον κανονισμό του Δουβλίνου, οι αιτούντες άσυλο πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία έφτασαν.
Αν και η απόφαση επιβολής προσωρινών συνοριακών ελέγχων επιτρέπονται βάσει των όρων της Συμφωνίας Σένγκεν, η οποία εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, οι αντιδράσεις που εκφράζονται αφορούν την αλλοίωση του πνεύματος του νόμου περί ελεύθερης μετακίνησης στον χώρο Σένγκεν. Σε πρακτικό επίπεδο δε, οι συνοριακοί έλεγχοι δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις στις διελεύσεις ανατρέποντας τον προγραμματισμό επαγγελματικών ομάδων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι “οι έλεγχοι πρέπει να επιβάλλονται όταν κρίνονται απαραίτητοι. Ως εκ τούτου, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν αυστηρά έκτακτα”.
Μητσοτάκης: «Ο νέος φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί με ή χωρίς την Ευρώπη»
Το μεταναστευτικό παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, διεμήνυσε από τη Βιέννη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του, μετά την συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες που πήρε η Ελλάδα, ώστε να «θωρακίσει» τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Αφού ξεκαθάρισε ότι ο νέος φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί «με ή χωρίς την Ευρώπη» σε επίπεδο χρηματοδότησης, εστίασε στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες διμερείς συμφωνίες, όπως αυτή με την Αίγυπτο για τους εργάτες της, ώστε να έρχονται σε κράτη-μέλη της ΕΕ εργαζόμενοι τρίτων χωρών και αφού απασχοληθούν, στη συνέχεια να μπορούν να επιστρέφουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Αυστρία που στήριξε τον Μάρτιο του 2020 την Ελλάδα, όταν δέχτηκε στον Έβρο μια «οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της από μεταναστευτικά κύματα». Όπως είπε, εκείνη η περίοδος ήταν η αφετηρία, ώστε η Ευρώπη να στείλει ένα «πρώτο μήνυμα» για την αλλαγή της μεταναστευτικής της πολιτικής.
[…] Ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν γίνεται οι άθλιοι διακινητές να καθορίζουν ποιοι θα μπουν στην ΕΕ», επαναλαμβάνοντας ότι «η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη».
Προς αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε να εφαρμοστεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που συμφωνήθηκε σε επίπεδο ΕΕ το 2023. «Πρέπει να κοιτάξουμε τις αποτελεσματικές επιστροφές ανθρώπων, να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, εστιάζοντας παράλληλα στους νόμιμους δίαυλους μετανάστευσης» συνέχισε.