9.4 C
Alexandroupoli
Sunday, June 29, 2025

Διερευνητικές εργασίες για δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στην Αλεξανδρούπολη

Τι απάντησε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην γραπτή ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ

Εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση που αφορά στην δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στη Θράκη, και πιο συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη.

Πιθανόν, μάλιστα, να έχει ανάψει και το «πράσινο φως», αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την απάντηση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στην με αρ. 5204/19-6-2024 ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, με θέμα: «Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης». 

Η απάντηση του Υπουργού έχει ως εξής:

- Advertisement -

«Η 4η ΥΠΕ σε συνεργασία και συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει διερευνητικές διαδικασίες για την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας ΜΕΘ Παίδων, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». 

Αυτή είναι η απάντηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στην με αρ. 5204/19-6-2024 ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, με θέμα: «Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης». 

Υπενθυμίζεται πως στην Βόρειο Ελλάδα λειτουργεί μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, με προβλεπόμενες δέκα (10) κλίνες εκ των οποίων ανεπτυγμένες και σε λειτουργία είναι οκτώ (8) κλίνες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η στελέχωση και η πληρότητα στην κλινική καταγράφεται ως εξής:


Στελέχωση
· Υπηρετούν συνολικά ένδεκα (11) ιατροί, εκ των οποίων δύο (2) επικουρικοί και δύο (2)
εξειδικευόμενοι.
· Υπηρετούν συνολικά τριάντα τρείς (33) Νοσηλευτές, εκ των οποίων οι εννέα (9) είναι
επικουρικοί.
· Επιπλέον, υπηρετούν δύο (2) υπάλληλοι λοιπό επικουρικό προσωπικό.

Πληρότητα
H μέση πληρότητα της κλινικής μόλις αγγίζει το 58%. Πιο συγκεκριμένα:
· 2021 ήταν 55%
· 2022 ήταν 52%
· 2023 ήταν 58%.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι, σε επίπεδο εξυπηρέτησης των αναγκών της
ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδας, η λειτουργούσα ΜΕΘ Παίδων καλύπτει τις
ανάγκες.


Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη:

α) ότι στην Βόρειο Ελλάδα δεν λειτουργεί αμιγώς παιδιατρικό Νοσοκομείο για την ολιστική
αντιμετώπιση των παιδιατρικών ασθενών

β) ότι πέραν των στατιστικών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη και παράμετροι όπως η
αναγκαστική μετακίνηση της οικογένειας των παιδιών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, 

η απόσταση για την διακομιδή, κλπ., στο νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο –
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα λειτουργήσουν και παιδιατρικές χειρουργικές κλινικές
όπως η ΠαιδοΝευροχειρουργική, ΠαιδοΚαρδιοχειρουργική, κλπ, έχουν προβλεφθεί και θα αναπτυχθούν συνολικά 3 τομές των 11 κλινικών έκαστος, σύνολο δηλαδή 33 κλίνες ΜΕΘ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι με την ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ιλχάν Αχμέτ, είχε φέρει ενώπιον της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, το καθολικό αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων των πέντε νομών της ΑΜ-Θ για την ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. 

Μένει να φανεί, αν τελικά θα προχωρήσουν αυτές οι διερευνητικές διεργασίες του Υπουργείο Υγείας και αν θα δημιουργηθεί ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξ/πολης.

Aegean
Sunday, June 29, 2025

Latest News

Ο ΘΡΑΚΗ FM ακούγεται δυνατά έως την Φινλανδία!

Το σήμα του ραδιοφωνικού σταθμού έφτασε από τον Έβρο μέχρι το Πόρβο, δηλαδή 2.100 χιλιόμετρα μακριά! - Μήνυμα του...

More Articles Like This