Αναδρομή στον χρόνο σε όσα έχουν συμβεί σχετικά με τη δημιουργία προβλήτας Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι της πόλης – Αναγκαία η ανάπτυξη των υποδομών στις μεταφορές


Πρόσφατα (21-10-2024), σε εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα “Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα” έγινε για μια ακόμη φορά, από τον ίδιο τον υπουργό, παρουσία και του πρωθυπουργού, αναφορά στη δημιουργία Βιώσιμων Εμπορευματικών Κέντρων (logistics centers) και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Logistics. όχι μόνο στην Αθήνα (Θριάσιο) και στη Θεσσαλονίκη (πρώην στρατόπεδο Γκόνου) αλλά και σε άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπως οι χώροι των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πάτρα, Κόρινθο, Ηγουμενίτσα και στις Σέρρες.
Η ανωτέρω αναφορά, καθώς βιώνω το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το 1989, ήταν η αφορμή να θυμηθώ τα όσα έχουν διαδραματιστεί σχετικά με τη δημιουργία προβλήτας Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και εμπορευματικού κέντρου στην περιοχή.
Παρακολουθώ τα ευχολόγια για την ανάπτυξή τους, από το 1992, μετά τη θεσμοθέτηση από την Ε.Ε των «Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών», που περιελάμβανε και τον Άξονα ΙΧ, Ελσίνκι-Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια με την έναρξη, το 1995, των έργων επέκτασης και εκσυγχρονισμού του λιμένα, που δυστυχώς (30) τριάντα χρόνια μετά, τελειωμό δεν έχουν.
Υπόψη ότι η κατασκευή προβλήτας Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 2001.
Η υπόθεση «εμπορευματικό κέντρο Αλεξανδρούπολης» δεν είναι κάτι νέο.
Η Αλεξανδρούπολη φιγουράριζε από την πρώτη μελέτη για τα Εμπορευματικά Κέντρα στην Ελλάδα, που εκπονήθηκε το 1997 από τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ) με χρηματοδότηση από το «Ταμείο Συνοχής».
Στη «Μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη των κόμβων συνδυασμένων μεταφορών κατά μήκος του Ελληνικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών», που εκπονήθηκε την περίοδο 2002-2003, από το Υπουργείο Μεταφορών, ήταν και πάλι μέσα η Αλεξανδρούπολη.
Το θέμα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την επικαιροποίηση, τον Απρίλιο του 2011, του σχεδιασμού για τη δημιουργία των εμπορευματικών κέντρων, όπως αυτά είχαν οριστεί σε μελέτη του Υπουργείου Μεταφορών.
«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ως διαμετακομιστικό και εμπορευματικό κέντρο, ανταγωνιστικό στην ευρύτερη περιοχή, είναι η απάντηση της Περιφέρειάς μας στη νέα οικονομία», είχε επισημάνει ο τότε Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ.
Εκτός του Θριασίου στην Αττική, μετά από διεξοδική έρευνα, προτάθηκαν ως «Εμπορευματικά Κέντρα φορτηγού-σιδηροδρόμου’» και άλλα τέσσερα (Πάτρας, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης). Η μελέτη προσδιόριζε τα προς εξυπηρέτηση φορτία, τις θέσεις ανάπτυξης τους καθώς και τα Σχέδια Γενικής Διάταξης.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, στο ετήσιο Τεχνικό του Πρόγραμμα, και στο Κεφάλαιο «συνεχιζόμενες μελέτες», κατ’ επανάληψη, το ανέφερε με τίτλο «Δημιουργία Διεθνούς τριπολικού εμπορευματικού και διαμετακομιστικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών» με πηγή χρηματοδότησης το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ”.
Να ληφθεί υπόψη ότι από την περίοδο του 2000, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είχε προϋπολογίσει ποσό 200.000 ευρώ για τη μελέτη «Κατασκευής και λειτουργίας Εμπορευματικού-Διαμετακομιστικού Κέντρου Αλεξανδρούπολη.
Στις 04-06-2015, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και θέμα «Αξιοποίηση της έκτασης ιδιοκτησίας του ΔήμουΑλεξανδρούπολης που βρίσκεται μεταξύ του λιμανιού και του αεροδρομίου», δήλωνε την πρόθεσή του να προβεί σε κατάρτιση διακήρυξης για διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης προκειμένου δημιουργηθεί διεθνές κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου (logistics).
Στις 23-05-2018, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο Πρόεδρος του ΟΛΑ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ συναντήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με αντικείμενο το διεθνές εμπορευματικό κέντρο που προγραμματίστηκε να ιδρυθεί μεταξύ του λιμανιού και του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός είναι μέχρι το τέλος του 2018 να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και στο πρώτο εξάμηνο του 2019 να αναδειχθεί ο επενδυτής που θα αναλάβει το έργο.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εκτίμησε ότι η δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου θα προκαλέσει τουλάχιστον 1.500 θέσεις εργασίας στην Αλεξανδρούποληκαι δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τις 2.000!
***
Οι απαιτήσεις των σύγχρονων μεταφορών δεν ικανοποιούνται με την απλή λειτουργία ενός λιμένα ή αερολιμένα και ενός οδικού ή σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά με τον συνδυασμό όλων αυτών.
Άλλωστε, η ανάπτυξη των υποδομών στις μεταφορές είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.
Στα πλαίσια αυτά, η Αλεξανδρούπολη πληροί τον όρο «κόμβος συνδυασμένων μεταφορών» διαθέτοντας λιμένα, αερολιμένα, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και επιπλέον έχει καταστεί και κόμβος ενέργειας. σε διεθνή κλίμακα.
Εμπορευματικό-Διαμετακομιστικό Κέντρο και Κέντρο LOGISTICS στην Αλεξανδρούπολη;
ΝΑΙ, αλλά ΠΟΤΕ;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
Αλεξανδρούπολη
Οκτώβριος 2024