Τα δύο αδέρφια από την Αλεξανδρούπολη βρίσκονται στα ραντάρ των κορυφαίων πανεπιστήμιων της Αμερικής – Το μέλλον του Ελληνικού μπάσκετ έρχεται από τον Έβρο!








Ο Γιάννης και ο Θέμης Δονάκης, με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη θα συνεχίσουν την καριέρα τους στην Αμερική.
Τα δύο αδέρφια πραγματοποίησαν το υπερατλαντικό ταξίδι, με τον Γιάννη να έχει πρόταση για να αγωνιστεί με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και με τον Θέμη να αγωνίζεται σε ένα από τα καλύτερα Λύκεια της Αμερικής και συγκεκριμένα στο «Dream City Cristian».
Φυσικά, τίποτα δεν συνέβη τυχαία για τα δύο παιδιά από την Αλεξανδρούπολη, καθώς εδώ και αρκετά χρονιά δουλεύουν επαγγελματικά και με αδιάκοπους ρυθμούς από πολύ μικρή ηλικία.
Αδιαμφησβήτητα, η Αμερική είναι η καλύτερη συνθήκη που μπορεί να τύχει σε έναν αθλητή καλαθοσφαίρισης.
Έχοντας στην διάθεσή τους εξοπλισμό και γνώσεις ανωτέρου επιπέδου από αυτά της Ευρώπης, η αναπτυξιακή μπασκετική δύναμη των ΗΠΑ βρίσκεται πάντα στην κορυφή.
Με αυτό τον τρόπο, συντηρούν το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο (NBA), αλλά και το καλύτερο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα (NCAA). Εκεί, που πολύ πιθανόν, να αγωνίζεται και ο 18χρόνος, Γιάννης Δονάκης.
Ο Γιάννης ξεκίνησε το μπάσκετ από τις ακαδημίες του Αλεξανδρουπολίτη προπονητή, Άγγελου Κεκέ και στη συνέχεια μετακόμισε στις Φέρες για λογαριασμό της «Θύελλας».
Μετά τις ξεχωριστές εμφανίσεις του στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα του Έβρου, οι πόρτες της Θεσσαλονίκης δεν άργησαν να ανοίξουν, καθώς ο ΠΑΟΚ και στην συνέχεια ο Άρης ήταν τα επόμενα περάσματά του.
Με την ομάδα των «κίτρινων», έφτασε μάλιστα και στις καλύτερες ομάδες του Βορρά, το 2022, όπου συμμετείχε ενεργά με αρκετό χρόνο συμμετοχής στο FINAL 4 εκείνης της χρονιάς, αν και δύο χρόνια μικρότερος από τους αντιπάλους του.
Συνοδοιπόρος σε όλο αυτό το ταξίδι, φυσικά και ο αδερφός του Θέμης, ο οποίος και αυτός έδειχνε να ξεχωρίζει από πολύ μικρή ηλικία.
Την σεζόν 2023/24, ο Δονάκης αγωνίστηκε με τους «Μαχητές Δόξας Πεύκων» στην National League 1 (Β’ Εθνική) και συμμετείχε στο τουρνουά «Rising Stars» της Ελληνικής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με την μικτή ομάδα του Βορρά (Rising Stars North).
Η κορυφαία του εμφάνιση στη διοργάνωση ήταν στις 16 Δεκεμβρίου του 2023, όταν απέναντι στο Περιστέρι σημείωσε 24 πόντους και μάζεψε 12 ριμπάουντ σε 29 λεπτά συμμετοχής.
Μετά τη λήξη της σεζόν, έκανε το ταξίδι για την Αμερική και βρέθηκε στο Χάντινγκτον και το «Prep School», στο οποίο και πήγαν οι άνθρωποι του Χάρβαρντ για να μιλήσουν μαζί του και να δηλώσουν την πρόθεσή τους να τον εντάξουν στο δυναμικό του πανεπιστημίου, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα αντίστοιχη ενέργεια είχαν πραγματοποιήσει εκπρόσωποι του πανεπιστημίου του Σεντ Φράνσις.
Ο Δονάκης σημείωσε εξαιρετική επίδοση στα SATs (τις εξετάσεις που δίνουν όλα τα παιδιά που επιθυμούν να εισαχθούν στα κολλέγια των ΗΠΑ) με 1.350 βαθμούς και έχει GPA 4.3, έχοντας συγκεντρώσει τα βλέμματα αρκετών πανεπιστημίων με προγράμματα που συνδυάζουν ένα πολύ υψηλό ακαδημαϊκό και αθλητικό επίπεδο.
Όσον αφορά τον Θέμη Δονάκη, μετά από δύο εντυπωσιακές σεζόν στους Μαχητές Πεύκων Θεσσαλονίκης, έκανε το άλμα προς τις ΗΠΑ σε ηλικία 16 ετών, μεσώ ενός σκάουτ βίντεο, στο οποίο προπονούνταν στο κλειστό γυμναστήριο Φέρων.
Ο Θέμης βρίσκεται σε ένα λύκειο, στο οποίο βρίσκονται τα καλύτερα ταλέντα όλης της Αμερικής, ενώ στο παρελθόν και εκείνος αγωνίστηκε με την «Θύελλα Φερών», υπό τις οδηγίες του πρώτου προπονητή για τα δύο αδέρφια, Άγγελου Κεκέ.
Δεν ήταν καθόλου εύκολο για τα δύο αδέρφια να φτάσουν εκεί που βρίσκονται σήμερα… Θυσίασαν αρκετές μέρες, πρωινά και καλοκαιριά στα παρκέ, περνώντας σχεδόν όλο το χρόνο τους με μια μπάλα και μια μπασκέτα. Χωρίς να νοιάζονται που είναι καλοκαίρι και οι συμμαθητές τους πάνε για μπάνιο, χωρίς να διαμαρτύρονται που ξυπνούν νωρίτερα και προπονούνται πριν από το σχολείο.
Από πολύ μικρή ηλικία, είχαν (και έχουν) την νοοτροπία και το DNA του επαγγελματία αθλητή, κάτι που συναντάται πολύ δύσκολα και σπάνια στις αναπτυξιακές κατηγορίες. Ωστόσο, αν προέρχεσαι από τον μακρινό από τον μπασκετικό κόσμο Έβρο, δύσκολα εμφανίζονται ευκαιρίες για να προχωρήσεις παρακάτω, καθώς η προβολή από μεγάλες ομάδες, καθώς και οι προοπτικές είναι ελλιπέστατες. Ανεξάρτητα πόσο έχεις δουλέψει και πόσο καλύτερος είσαι από τους αντιπάλους σου.
Η οικογένεια Δονάκη ήταν αυτή που πίστεψε περισσότερο από όλους στον Γιάννη και τον Θέμη. Στάθηκε δίπλα τους έμπρακτα. Όλοι δεν δίστασαν να μετακομίσουν και να εγκατασταθούν στην Θεσσαλονίκη, όταν είχαν έρθει οι προτάσεις του ΠΑΟΚ.
Ιδιαίτερα ο πατέρας τους, Μάκης Δονάκης, ο οποίος αυτόν τον καιρό βρίσκεται στο προεδρείο της «Θύελλας Φερών», δεν άφησε τα δύο νεαρά αγόρια μόνα τους. Ήταν εκεί να προσπαθεί και αυτός με τον δικό του τρόπο να εξελίξει και να δυναμώσει τους δύο αθλητές του. Κάτι παρόμοιο προσπαθεί να υλοποιήσει και με τους νεαρούς αθλητές της «Θύελλας Φέρων». Έχοντας αλλάξει πλήρως την νοοτροπία της ομάδας, δίνοντας χρόνο συμμετοχής και ενεργό ρόλο στα παιδιά των ακαδημιών με καταγωγή από τις Φέρες. Έχοντας ως επιθυμία, τα ταλαντούχα παιδιά της Θύελλας να βρουν και αυτά το δικό τους μονοπάτι στον αθλητισμό.
Τα αδέλφια Δονάκη αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα για όλα τα παιδιά από περιοχές της επαρχίας που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στον αθλητισμό.
Είναι κομμάτι δύσκολο για έναν νεαρό αθλητή να πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα σε έναν μεγαλύτερο σύλλογο. Στερείται την οικογένειά του σε μικρή ηλικία και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον αθλητισμό. Υπάρχουν λοιπόν, μεγάλα ρίσκα που δεν μπορούν να παραλειφθούν.
Βέβαια, με σκληρή δουλεία, με λίγη τύχη και μια θετική ματιά στο να μην τα παρατάς, είναι αποδεδειγμένο ότι μπορεί ο καθένας μας να τα καταφέρει.
Τα δύο αδέλφια Δονάκη, «βγαλμένα» από τα σπλάχνα της Θύελλα Φερών και του Αγγέλου Κεκέ, έχουν τις δυνατότητες για σπουδαία πράγματα. Έχουν το potential, όπως λένε και οι Αμερικάνοι.
Χωρίς να θέλω να υπερβάλω και να «φουσκώσω» μυαλά, νομίζω δεν θα αργήσει η στιγμή που θα δούμε για πρώτη φορά Εβρίτη αθλητή στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου ή στην πρώτη Εθνική κατηγορία.
Από την εποχή του πρωταθλητή Ευρώπης το 1994 με την φανέλα του ΠΑΟΚ, Γιώργου Βαλαβανίδη, έχουμε να «βγάλουμε» έναν καλαθοσφαιριστή ανώτερου επιπέδου από τα μέρη μας.
Σημειώνεται πως ο κ. Βαλαβανίδης, από το 2010 βρίσκεται στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και ήταν ένας από τους αρωγούς για την μεταγραφή του Γιάννη Δονάκη από την Θύελλα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Αλέξανδρος Κεσανλής