9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Προϋπολογισμός 2025: Τα 8+2 νέα θετικά μέτρα της Κυβέρνησης

310.000 συνταξιούχοι που έχουν χαμηλές αποδοχές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους – Νέες αυξήσεις μισθών και συντάξεων –  Ο Προϋπολογισμός δείχνει μια νέα εποχή για την Ελλάδα, την ώρα που Γαλλία και Γερμανία μπαίνουν σε εποχή οικονομικής και πολιτικής κρίσης

«Η Ελλάδα σήμερα χαράσσει τον δικό της οδικό χάρτη με όρους σταθερότητας και ανάπτυξης σε διεθνή περίγυρο αστάθειας» ήταν το μήνυμα που έστειλε εχθές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, όπου παρουσίασε δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους και 150.000 ένστολους.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αιφνιδίασαν την αντιπολίτευση, η οποία νωρίτερα είχε αποδώσει μια εικόνα καταστροφολογίας για την οικονομία, χωρίς να παρουσιάσει ούτε μία εναλλακτική και κυρίως κοστολογημένη πρόταση.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως Προϋπολογισμός πρώτα και πάνω από όλα σημαίνει ρεαλισμός: «Να υπερβαίνουμε εμπόδια και από την άλλη να αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και να κοιτά πάντα μπροστά. Είναι το πρώτο μέρος ενός κεφαλαίου. Εμείς έχουμε περιγράψει συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων για την Ελλάδα του 2027 και αυτές τις δεσμεύσεις θα τις τηρήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι την αμηχανία των άλλων κομμάτων. Δεν άκουσα καμία ολοκληρωμένη και κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση. Αφού η Ν.Δ. είναι το κόμμα των λίγων, γιατί την ψηφίζουν οι πολλοί, ενώ εσείς που είστε το κόμμα των πολλών σάς ψηφίζουν οι λίγοι; Διέκρινα ατεκμηρίωτες διαμαρτυρίες δίπλα σε έωλες υποσχέσεις. Παρά τα προβλήματα, μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα στο ξέφωτο κρατώντας σταθερό το πηδάλιο της πατρίδας στα ταραγμένα νερά της γεωπολιτικής αστάθειας. Έχουμε βάλει γερά θεμέλια με μία πρόοδο που είναι ήδη ορατή και είναι στο χέρι μας να την επιταχύνουμε ώστε να φέρουμε πιο γρήγορα το αύριο που θέλουμε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αύξηση των δαπανών για την άμυνα και πως είναι θετικό που τις ψηφίζει η αντιπολίτευση.

- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυξάνεται ο κατώτατος μισθός πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι άλλοι μισθοί και επανέλαβε ότι θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.

Πέμπτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών “Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025”, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Εκτιμώ ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι πάνω από τα 1.500 ευρώ, που είναι ο κεντρικός στόχος που έχουμε θέσει. Αυτά είπαμε, αυτά θα κάνουμε. Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μέτρα αυτά «είναι απολύτως ρεαλιστικά» και τα οποία «ουσιαστικά έρχονται να αναπροσανατολίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τους αποστολή και παράλληλα να είναι συμβατά στη δημοσιονομική σταθερότητα. Εμείς δεν έχουμε λόγο να κατασκευάζουμε τεχνητούς εχθρούς και να τους καταγγέλλουμε μετά προς άγραν ψήφους», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τις δύο πολύ σημαντικές πολιτικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δωρεάν φάρμακα σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους και το επίδομα επικινδυνότητας σε όλους ένστολους των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας είπε ότι «αποφασίσαμε να άρουμε δύο διαχρονικές αδικίες», αξιοποιώντας «στο έπακρον τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Η πολιτική μας απόφαση είναι δεδομένη και θα γίνει πράξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα 8+2 νέα θετικά μέτρα

1. Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών).

2. Τίθεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα.

3. Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.

4. Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιριών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια.

5. Μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων, βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».

6. Δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

7. Διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.

8. Δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

+1 Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος. Μέτρο που συνολικά αφορά 310.000 συνταξιούχοι που έχουν χαμηλές αποδοχές και οι οποίοι πλέον θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους.

+2 Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» ο Προϋπολογισμός

Με 159 ψήφους «υπέρ» έναντι 139 αρνητικές ψήφους ψηφίσθηκε ο Προϋπολογισμός, που επέχει και ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση της Ν.Δ. Θετική ψήφο εκτός από τους 155 γαλάζιους βουλευτές έδωσαν ο Λευτέρης Αυγενάκης, κάνοντας ένα βήμα για την επιστροφή του στην Κ.Ο. της Ν.Δ., αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης, που προέρχονται από το κόμμα των Σπαρτιατών. Οι Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς απείχαν της ονομαστικής ψηφοφορίας επί των Εσόδων του Προϋπολογισμού, που ο Κωδικός αυτός έχει και τον χαρακτήρα της επί της Αρχής έγκρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Ο Μάριος Σαλμάς πάντως άσκησε το δικαίωμα της ψήφου στους υπόλοιπους Κωδικούς του Προϋπολογισμού.

Αβεβαιότητα στην ΕΕ λόγω πολιτικής και οικονομικής κρίσης σε Γαλλία και Γερμανία

Σε αντίθεση με την Ελλάδα που βιώνει μια θετική πορεία στα οικονομικά της, Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολιτική και οικονομική κρίση. Ένα γεγονός, που τρομάζει τις αγορές της Ευρώπης. Τους λόγους που καταρρέει το γαλλογερμανικό μπλοκ επιχειρεί να εξηγήσει ο «Guardian», την ώρα που τα δύο μεγαλύτερα κράτη της ΕΕ βρίσκονται σε δίνη.

Τι συμβαίνει στο γαλλογερμανικό μπλόκ

Την Παρασκευή, ο Μακρόν διόρισε τον Φρανσουά Μπαϊρού νέο Πρωθυπουργό, ο οποίος θα επιχειρήσει να συγκροτήσει σταθερή κυβέρνηση μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, της συντομότερης στην ιστορία της Γαλλίας από το 1958.

Παράλληλα, το έλλειμα της Γαλλίας ξεπερνά το 6,1% του ΑΕΠ φέτος, υπερδιπλάσιο του ορίου της ευρωζώνης- το δημόσιο χρέος είναι 110% του ΑΕΠ και αυξάνεται. Οι αγορές ομολόγων αξιολόγησαν αυτό το μήνα τη Γαλλία ως οριακά λιγότερο αξιόχρεη από την Ελλάδα.

Στη Γερμανία, ο εύθραυστος συνασπισμός υπό την ηγεσία της κεντροαριστεράς που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία τρία χρόνια κατέρρευσε τον περασμένο μήνα κάτω από το βάρος των ιδεολογικών του αντιφάσεων και την πίεση των πολλαπλών κρίσεων που προκλήθηκαν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όποιος και αν γίνει καγκελάριος μετά τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομία που ταλανίζεται από το υψηλό κόστος ενέργειας και εργασίας, καθώς και από τη γραφειοκρατία, τις καταρρέουσες υποδομές και την αργόσυρτη ψηφιακή ανάπτυξη.

Με τη Γαλλία να μην μπορεί να διεξάγει νέες βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούλιο και τη Γερμανία να μην έχει ενδεχομένως νέα κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο, ο πολιτικός αναβρασμός στην κορυφή των δύο χωρών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ΕΕ θα δυσχεράνει αναπόφευκτα τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, παρατηρεί ο Guardian.

Η Γαλλία και Γερμανία θεωρούνται ο βασικός άξονας ισχύος της ΕΕ που καθοδηγεί την πολιτική και καθορίζει τα κύρια σημεία της ατζέντας της. Με τις δύο χώρες να μην είναι σε θέση να λάβουν μεγάλες πολιτικές αποφάσεις ελλείψει ισχυρών και σταθερών κυβερνήσεων, το μπλοκ ενδεχομένως να έρθει σε τέλμα για μήνες.

Οι παράλληλες οικονομικές και δημοσιονομικές δυσχέρειες των δύο ισχυρών χωρών θα επιβαρύνουν επίσης την ΕΕ. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ-που αντιπροσωπεύουν το 41% του συνολικού ΑΕΠ της 27μελούς ΕΕ- θα συρρικνωθούν και οι δύο οικονομικά το 2025.

O Guardian συνεχίζει, γράφοντας ότι «δεν είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο, ωστόσο, το να υπολογίσει πώς η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να βγουν από το συνεχιζόμενο πολιτικό και οικονομικό σπιράλ της καταστροφής τους, δεν είναι τόσο εύκολο.

spot_img
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Latest News

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί

Μέσα στη πανευφρόσυνη ατμόσφαιρα της Αναστάσεως του Κυρίου, «σήμερον ἔαρ μυρίζει». Η μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου επιβεβαιώνει ότι...
ΕΛΑΝΚΟspot_img

More Articles Like This