9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025

Η θέση του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Καλεσμένος στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ήταν ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών, Δρ. Μάνος Κουτράκης.

Μιλώντας στον Σταύρο Παπαδόπουλο, αναφέρθηκε στο πιλοτικό αιολικό πάρκο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και την Σαμοθράκη και έδωσε λεπτομέρειες για τις πιθανές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο κ. Κουτράκης, αναλυτικά δήλωσε: «Εμείς ενημερωθήκαμε από τον Δήμο Σαμοθράκης το καλοκαίρι.

Οι πληροφορίες που έχουμε είναι όλες από την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου που ανέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αυτή την πληροφορία -μαζί με τα δεδομένα που εμείς έχουμε από τις έρευνές μας στο Θρακικό Πέλαγος- έγινε ο συνδυασμός για να αναφερθούμε βασικά στην αλιεία και την βιοποικιλότητα.

- Advertisement -

Εκεί περιέγραψα την κατάσταση που έχουμε με την αλιεία που είναι δύσκολη, γιατί στο νομό Έβρου όλα τα εθνικά ύδατα (6 ναυτικά μίλια εθνικά ύδατα από Σαμοθράκη και 6 από Αλεξνδρούπολη) καταλαμβάνονται από αυτό το έργο στο 52%, αφήνοντας έναν διάδρομο στη μέση για την κίνηση των πλοίων.

Ιδιαίτερα, λοιπόν, η παράκτια αλιεία που δεν μπορεί ν’ απομακρυνθεί από το λιμάνι είναι σχεδόν καταδικασμένη. Και μιλάμε για 200 οικογένειες. Δεν ξέρουμε εάν θα επιτρέπεται οι αλιείς να κινούνται ανάμεσα στις ανεμογεννήτριες.

Στην Αγγλία, για παράδειγμα, δε νοείται κάτω από απόσταση 20 ναυτικά μίλια από την ακτή να φτιαχτεί ένα υπεράκτιο πάρκο. Εκεί απαγορεύεται η αλιεία. Έτσι κι αλλιώς, μιλάμε για μια περιοχή με πυκνό δίκτυο καλωδίων και τα ψάρια θα επηρεάζονται από την ηλεκτρονική ακτινοβολία, οπότε δεν θα υπάρχουν κατάλληλα αλιευτικά πεδία και νομίζω ότι θα απαγορεύεται η αλιεία. Στη Σαμοθράκη ακόμη περισσότερο.

Φαίνεται ότι όλο το βόρειο τμήμα του νησιού που βλέπει προς την Αλεξανδρούπολη πλέον θα είναι δεσμευμένο για να επιλεγεί στο μέλλον σε ποια από αυτές τις περιοχές θα μπουν ανεμογεννήτριες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είναι οι μοναδικές πακτωμένες ανεμογεννήτριες. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Στο σχέδιο που περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη επέκταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών, όλες είναι πλωτές. Οι πακτωμένες έχουν πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση, καθώς απαιτείται να ανοιχτεί μεγάλο τμήμα στον πυθμένα.

Στο Δέλτα του Έβρου έχουν μαζευτεί πάρα πολλοί ρύποι. Δεν ξέρουμε, λοιπόν τι επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι επεκτάσεις στο νερό και τα ψάρια…».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα στις 19:00, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, θα υπάρξει ενημέρωση τόσο των δημοτικών συμβούλων, όσο και των πολιτών από ειδικούς επιστήμονες, που θα αναλύσουν τα δεδομένα κατασκευής θαλάσσιου αιολικού πάρκου μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξ/πολης.

Μαρίνα Κωστοπούλου

spot_img
spot_img
spot_img
Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025

Latest News

Ιστορικό Μουσείο Αλεξ/πολης: Ημερίδα με τίτλο: «Κειμήλια λόγου – Παραμύθια της Θρακικής Γης»

Η ΑΜΚΕ PHILARTIA σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης  διοργανώνουν ημερίδα με θέμα τα παραμύθια του τόπου μας,...
ΕΛΑΝΚΟspot_img
spot_img

More Articles Like This