Διατάχθηκε έρευνα για την ελληνική συμμετοχή στην διοργάνωση

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Όχι μόνον στη θάλασσα της Κρήτης. Όχι μόνον στους ουρανούς του Αιγαίου. Όχι μόνον στην Κάσο και την Κύπρο. Δημιουργεί τώρα ζήτημα στη Eurovision και απειλεί με «βέτο» το τραγούδι «Αστερομάτα» της τραγουδίστριας Κλαυδίας, σε περίπτωση που «διαπιστώσει» ότι υπάρχουν αναφορές στην Γενοκτονία των Ποντίων.
Ίσως και να τους ενοχλεί το γεγονός ότι είναι ένα τραγούδι με ελληνικούς στίχους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια. Έρευνα διέταξε η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση, αλλά πριν καν διαπιστώσει αν πράγματι υπάρχουν αναφορές που η ίδια θα θεωρούσε ενοχλητικές, έσπευσε να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της. Να δείξει ότι δεν προτίθεται να αφήσει τίποτε αναπάντητο.
Και δεν είναι η πρώτη φορά. Το 1976 είχε «ρίξει μαύρο», όταν στη Eurovision η Μαρίζα Κωχ ερμήνευε το τραγούδι «Παναγιά μου», που ήταν ένα μοιρολόι για την κατεχόμενη Κύπρο.
Η Τουρκία δεν ανέχεται να της θυμίζουν τα εγκλήματά της. Προσφάτως, άλλωστε, είχε παρέμβει στην πλατφόρμα Netflix για να απαγορεύσει την προβολή της σειράς «Φαμαγκούστα», που επίσης αναφερόταν στη διηρημένη Κύπρο, η οποία ακόμη δυναστεύεται από τον στρατό κατοχής του Αττίλα.
Ήδη, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για διπλωματική κρίση, όχι με βάση το ίδιο το τραγούδι, που προφανώς δεν έχουν καν ακούσει, αλλά μόνο με την αναφορά ότι η Κλαυδία είναι ποντιακής καταγωγής.
Σύμφωνα με το Eurovision Türkiye, η Κλαυδία είπε σε συνέντευξή της: «Η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες και γι’ αυτό σχετίζομαι με το τραγούδι».
Σύμφωνα δε, με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Nefes», το τραγούδι προκάλεσε διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Τονίζεται δε, ότι η τουρκική δημόσια ραδιοτηλεόραση ανακοίνωσε πως το τραγούδι θα αναλυθεί και, εάν χρειαστεί, θα καταθέσει επίσημη καταγγελία στην EBU.

Η τουρκική ραδιοτηλεόραση (TRT) επιβεβαίωσε ότι θα εξετάσει εάν το τραγούδι αναφέρεται «στον ισχυρισμό περί γενοκτονίας των Ποντίων», ενώ σε ανακοίνωσή του το Eurovision Türkiye αναφέρει ότι εάν εντοπιστεί κάτι «μεμπτό», τότε η δυσφορία της Τουρκίας «θα μεταφερθεί στο υψηλότερο επίπεδο».
Στα τουρκικά μέσα προβάλλεται το γεγονός ότι η Κλαυδία δήλωσε στην ΕΡΤ πως η οικογένειά της είναι ποντιακής καταγωγής: «Ήταν πρόσφυγες, οπότε έχει μια σχέση με το τραγούδι. Η γιαγιά μου συνήθιζε να μου λέει τις ιστορίες της, μου έλεγε για την οικογένειά της. Μου έλεγε πώς εξορίστηκαν και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή. Η οικογένειά μου γεννήθηκε εκεί και μεγάλωσε εκεί μέχρι κάποια ηλικία. Το 1991 επέστρεψαν στην Ελλάδα και ξεκίνησαν μια νέα ζωή εδώ».
Η ίδια προσέθεσε ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα τραγούδι που θα συνδεόταν με τις ρίζες της και θα αναφερόταν στις δυσκολίες του εκτοπισμού και της προσφυγιάς.
Υπενθυμίζεται ότι το 1994 η Ελλάδα αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1914 και 1923 και κήρυξε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου ως γενοκτονία και τα θεωρεί μέρος του πολέμου και εσωτερικών συγκρούσεων της εποχής.
Έχουν, όμως, βάση οι έξαλλες αντιδράσεις της Τουρκίας;
Παραθέτουμε τους στίχους του τραγουδιού, ώστε οι αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους:
«Αστερομάτα»
Στίχοι:
Αστέρι μου,
Αστέρι μου
Γλυκιά μου μάνα, μην μου κλαις
Μαύρα και αν σου φορούνε
Το ξέθωρο το σώμα μου
Φλόγες δεν το νικούνε
Τα χελιδόνια της φωτιάς
Θάλασσες κι αν περνούνε
Του ριζωμού τα χώματα
Ποτέ δεν λησμονούνε
Αστερομάτα μου μικρή
Γύρε να σε φιλήσω
Στα άγια σου τα δάκρυα
Τα χείλη μου να σβήσω
Αστερομάτα μου μικρή
Γύρε μου να σε πιάσω
Τα ξεχασμένα μου φτερά
Στερνά να ξαποστάσω
Αχ αστέρι μου, τζιβαέρι μου
Γλυκιά μου μάνα, μην μου κλαις
Καράβι είναι η ζωή μου
Που ψάχνει για τον γυρισμό
Αγέρα το πανί μου
Αστερομάτα μου μικρή
Γύρε μου να σε πιάσω
Τα ξεχασμένα μου φτερά
Στερνά να ξαποστάσω
Αχ αστέρι μου, τζιβαέρι μου
Αχ αστέρι μου, τζιβαέρι μου
Αστέρι μου
—
Είναι σίγουρα ένα τραγούδι-θρήνος. Δεν υπάρχει, όμως, καμία αναφορά ούτε στη χαμένη πατρίδα του Πόντου, ούτε στην Τουρκία.
Γιατί, λοιπόν, οργίστηκε η Άγκυρα; Γιατί ξέρει το έγκλημα που έχει διαπράξει. Και κάθε έμμεση, έστω, αναφορά σε αυτό ξυπνά τις Ερινύες. Και τούτο δεν πρέπει να το ξεχνάμε στην Αθήνα.
Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»