Πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Το απόγευμα της Τετάρτης 12 Φεβρουάριου, έλαβε χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, η πρώτη ενημέρωση για την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης.
Σημειώνεται ότι δεν εκδόθηκε κάποιο ψήφισμα, αλλά έγινε μόνο ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες για τις ενδεχόμενες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και την αλιεία της περιοχής.
Την ενημέρωση πραγματοποίησαν ο Νικόλαος Σκουλικίδης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και ο Μάνος Κουτράκης από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας.


- Σημαντικά στοιχεία από την εισήγηση του κ. Σκουλικίδη
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε στην εισήγησή του, ο Νίκος Σκουλικίδης, το ένα από τα δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα εντοπίζεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 στην θαλάσσια περιοχή της Θράκης, με ποσοστό κατάληψης 26.07%.
Επίσης, όπως ανέφερε, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα εγκαθίστανται σε σημαντικές περιοχές για την πανίδα της περιοχής, και έτσι θα επηρεάσουν αρνητικά τις ζωές των πουλιών του Δέλτα του Έβρου, τις φάλαινες του Θρακικού Πελάγους, τα κητώδη, τους καρχαρίες και τα σαλάχια.
Επιπλέον, τα δύο πιλοτικά πάρκα θα βρεθούν σε χαρακτηρισμένα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με διεθνή και εθνική αξία.
Με βάση το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό πλαίσιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, η ζώνη Έβρου: Δέλτα του Έβρου, η ζώνη Σαμοθράκης: Σαμοθράκη και η ζώνη Μαρώνειας-Έβρου: Μαρώνεια, συγκαταλέγονται σε τοπία διεθνούς και εθνικής αξίας.
Όσον αφορά την αλιεία της περιοχής, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Σκουλικίδης, οι ανεμογεννήτριες θα έχουν επιπτώσεις στα ψάρια από την μεγάλη ακτινοβολία, τον θόρυβο και την υποβάθμιση ενδιαιτήματος.
Σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των θαλασσοπουλιών, ο κ. Σκουλικίδης ανέφερε ότι οι ανεμογεννήτριες μπορούν να τα επηρεάσουν λόγω σύγκρουσης ή συχνότερα, λόγω εκτόπισης από ενδιαιτήματα καλής ποιότητας.
Ωστόσο, οι συνέπειες των αιολικών πάρκων στους πληθυσμούς των θαλασσοπουλιών δεν είναι ακόμα επαρκώς γνωστές. Θα πρέπει να αποφεύγεται η εγκατάσταση ΥΑΠ σε περιοχές με συγκεντρώσεις μεταναστευτικών πουλιών.
«Επίσης, γνωστές θαλάσσιες περιοχές τροφοληψίας -που συγκεντρώνουν μεγάλους αριθμούς θαλασσοπουλιών- θα πρέπει να εξαιρούνται από την εγκατάσταση ΥΑΠ», ολοκλήρωσε ο κ. Σκουλικίδης.
- Σε αναμονή έκδοσης ψηφίσματος

Μετά τις αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Κομοτηνής και Σαμοθράκης για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ήρθε η σειρά του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης να προβεί σε ψήφισμα.
Αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χρήστο Γκουγκουλάκη, αναμένεται να ληφθεί σε μια ειδική σύσκεψη, αφιερωμένη αποκλειστικά στα αιολικά πάρκα της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης.
Ειδικότερα, ο κ. Γκουγκουλάκης, ανέφερε:
«Στο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε μια πρώτη ενημέρωση από δύο φορείς που είναι ειδικοί επάνω στο θέμα αυτό, που αφορά στον σχεδιασμό των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Αλεξανδρούπολη και την Σαμοθράκη. Μοιράστηκαν στους Δημοτικούς Συμβούλους, εμπεριστατωμένες μελέτες από τους δύο φορείς ενημέρωσης, οι οποίοι παρουσιάστηκαν αρνητικοί στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων λόγω περιβαλλοντικών και όχι μόνο επιπτώσεων. Θα γίνει σύντομα ένα Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει μοναδικό θέμα τα πάρκα αυτά και εκεί θα έχουμε την έκδοση ψηφίσματος του Δήμου».
Σημειώνεται πως ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, στη λήξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, δήλωσε: «Όχι 1%, μηδέν τοις εκατό κέρδος υπάρχει από αυτήν την επένδυση, απ’ όποια πλευρά κι αν το διαβάσει κάποιος. Οικονομο-κοινωνικά δεν κερδίζουμε απολύτως τίποτα στην ανάπτυξη της πόλης. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι υπανάπτυξη, σε περίπτωση που επιτρέψουμε την υλοποίησή της. Μαζί με τους φορείς, θα γιγαντώσουμε την αντίθεσή μας περισσότερο και θα αντιδράσουμε στο μέγιστο των δυνάμεών μας, ώστε να μην ολοκληρωθεί η σκέψη και πρόταση της επένδυσης αυτής».
Αλέξανδρος Κεσανλής