9.4 C
Alexandroupoli
Friday, June 20, 2025

Τρία ελληνικά αστέρια «λάμπουν» στο Τσάμπιονς Λιγκ!

Ο λόγος για τους Γιώργο Παυλίδη, Χρήστο Τζόλη και Κώστα Τσιμίκα

Μετά και την ολοκλήρωση των play-off του Τσάμπιονς Λιγκ, ξεκαθάρισε το τοπίο για τις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Μέσα σε αυτές, βρίσκεται η Πορτογαλική Μπενφίκα του Γιώργου Παυλίδη, η Βέλγικη Μπριζ του Χρήστου Τζόλη, αλλά και η Αγγλική Λίβερπουλ του Κώστα Τσιμίκα, η οποία είχε ήδη προκριθεί στην επόμενη φάση.

Απομένει η προγραμματισμένη κλήρωση της Παρασκευής (21/02), η οποία θα δείξει τον αντίπαλο της κάθε ομάδας στο καινούργιο μοντέλο διεξαγωγής της κορυφαία διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, το οποίο δοκιμάζεται για πρώτη φορά φέτος.

- Advertisement -

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε Έλληνες παίκτες σε ξένες ομάδες στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά πότε δεν είχαμε τόσο επιδραστικούς όσο ο Βαγγέλης Παυλίδης στη Μπενφίκα και ο Χρήστος Τζόλης στην Μπριζ.

Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει κάποιο σύλλογο στην κορυφαία διοργάνωση, αλλά η παρουσία μας εκεί είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Τα δύο ελληνόπουλα, έχουν καταφέρει με την παρουσία τους να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις ομάδες τους.

Ιδιαίτερα, ο Βαγγέλης Παυλίδης με 7 γκολ και 3 ασίστ σε 10 παιχνίδια, έχει… ξετρελάνει την Ευρώπη με τις επιδόσεις του και θα διεκδικήσει ισάξια με τους υπόλοιπους μεγάλους αστέρες το βραβείο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης. Ο Παυλίδης έχει καταφέρει να γιγαντώσει την χρηματιστηριακή του αξία, από τα 12 εκατομμύρια που κόστιζε στην προηγούμενη του ομάδα, στην Αλκμαάρ, έχει φτάσει στα 22 εκατομμύρια σήμερα.

Όσον αφορά τον Χρήστο Τζόλη, μετά από κάποια σκαμπανεβάσματα στην καριέρα του στο εξωτερικό, έχει βρει το λιμάνι του σε μια άκρως αναπτυσσόμενη ομάδα από το Βέλγιο, η οποία συντηρείται από τις ακριβές πωλήσεις των ποδοσφαιριστών της.

Η Μπριζ κατάφερε να αποκλείσει την περσινή κατακτήτρια του Γιουρόπα Λιγκ, Ατάλαντα, σε ένα ματς ροντέο την Τρίτη στο Μπέργκαμο.

Ο Έλληνας εξτρέμ, με 1 ασίστ και με πολύ δουλειά που δεν καταγράφεται στην στατιστική, ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που έκριναν το ζευγάρι.

Ο Τζόλης έχει απολογισμό ένα γκολ και δύο ασίστ στο Champions League, ωστόσο αν προσθέσουμε και τις επιδόσεις του στις εγχώριες διοργανώσεις του Βελγίου οι αριθμοί του μπορεί να χαρακτηριστούν παρόμοια επιδραστικοί με του Παυλίδη. Με απολογισμό 13 γκολ και 9 ασίστ σε 3.052 λεπτά συμμετοχής.  

Για τον Κώστα Τσιμίκα, τα λόγια είναι περιττά. Μπορεί με την πάροδο του χρόνου να ξεχαστεί όσα έχει κάνει σε μια από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, την Λίβερπουλ, καθώς στην στατιστική δεν έχει γράψει πολλά πράγματα, αλλά έχει κερδίσει με το σπαθί του μια θέση σε ένα από τα κορυφαία ρόστερ. Ο Έλληνας αμυντικός απολαμβάνει την κορυφή στο Αγγλικό Πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, αναμένοντας μια διάκριση, όπως η κατάκτηση του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου, την Πρέμιερ Λιγκ ή μια κατάκτηση ενός Τσάμπιονς Λιγκ.

Υ.Γ.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, ίσως να ξέρω τι σκέφτεστε…

Έχουμε υλικό ως χώρα να διεκδικήσουμε κάτι μεγάλο στην επόμενη διοργάνωση χωρών;

Η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από θετική.

Για πρώτη φορά, έχουμε έναν προπονητή που είναι αποδεκτός από ομοσπονδία, παίκτες και κόσμο.

Η δουλειά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει φανεί ήδη, καθώς μαζί του πήραμε ιστορικό διπλό μέσα στην Αγγλία με γκολ του Παυλίδη. Το υλικό, είναι κάτι παραπάνω από ποιητικό.

Εκτός από τους 3 που αναλύσαμε, υπάρχει μια ταλαντούχα φουρνιά παικτών, οι οποίοι αγωνίζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Κωσταντέλιας, Ιωαννίδης, Τζολάκης, Κωστούλας, Μουζακίτης και Τζόλης είναι το νέο αίμα που έρχεται να συνδυαστεί με τις παλιές καραβάνες, όπως ο Μαυροπάνος, ο Εβρίτης Σιώπης κ.α.

Ένα από τα διαχρονικότερα μεγαλύτερα στοιχήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν να δημιουργήσει μια γενιά οπαδών της εθνικής Ελλάδος.

Δεν το καταφέραμε ως κοινωνία, ακόμη και τα «χρυσά χρόνια» που ακολούθησαν από το έπος του 2004.

Αγαπήσαμε τις νίκες και της επιτυχίες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, δεν το αγαπήσαμε όμως ως ομάδα.

Ουδέποτε αγκαλιάσαμε την εθνική μας ομάδα με τον τρόπο που πράττουμε με τους συλλόγους που υποστηρίζουμε. Γεγονός, που έχει παίξει το ρόλο του στα «μαύρα» χρόνια της Εθνικής μας ομάδας, όπου δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε ούτε τα Νησιά Φερόε!

Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή;

Η επόμενη εθνική διοργάνωση είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, το οποίο θα λάβει χώρα σε 3 έθνη της Βόρειας Αμερικής, στον Καναδά, το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Αλέξανδρος Κεσανλής

Friday, June 20, 2025

Latest News

Γεμάτα έρχονται και φεύγουν τα αεροπλάνα από Αλεξανδρούπολη για Κρήτη!

Την ίδια ώρα, αύξηση 12% καταγράφηκε στον μήνα Μάϊο στο «Δημόκριτος», ήτοι ταξίδεψαν 27.000 επιβάτες Μετά την επιτυχία που σημείωσε...

More Articles Like This