Ο παθολόγος ιατρός Γιάννης Πετρίδης και ο διαιτολόγος Άκης Τάκης εξηγούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πολίτες – «Καμπανάκι» και από τον ΕΟΦ
Ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί για τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ). Η ανακοίνωση έγινε μετά από πληθώρα δημοσιευμάτων από ποικίλες πηγές σχετικά με την χρήση ενέσιμων αντιδιαβητικών φαρμάκων για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ΕΟΦ, τα σκευάσματα αυτά που συχνά και λανθασμένα διαφημίζονται ως φάρμακα ιδανικά για το αδυνάτισμα «δεν έχουν μελετηθεί και δεν προορίζονται για χρήση για αισθητικούς σκοπούς, δηλαδή για απώλεια βάρους από υγιείς ανθρώπους» και συνιστά τη μη χρήση τους για τέτοιους σκοπούς.
Στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» μίλησε ο κ. Άκης Τάκας, διαιτολόγος-διατροφολόγος για το ζήτημα που έχει ενσκήψει.

Όπως ανέφερε ο κ. Τάκας ολοένα και περισσότερος κόσμος τα τελευταία χρόνια αναζητά έναν εύκολο τρόπο για να επιτύχει τη μέγιστη απώλεια κιλών, χωρίς κόπο και στερήσεις. Σίγουρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα αψεγάδιαστα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται και η κοινωνική πίεση για την τέλεια εικόνα και φωτογραφία έχουν παίξει το ρόλο τους σε όλο αυτό. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι μαγικοί τρόποι δεν υπάρχουν και η χρήση αντιδιαβητικών σκευασμάτων από υγιή άτομα πιθανώς να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Έρευνες συσχετίζουν τη χρήση των φαρμάκων αυτών ακόμη και με την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος και του θυροειδή.
Για παράδειγμα, το Ozempic – που έχει πολλαπλώς διαφημιστεί ως το ελιξίριο της αιώνιας νεότητας – είναι ενέσιμο και συνίσταται αυστηρά για άτομα που πάσχουν από ζακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που σημαίνει ότι το πάγκρεας υπολειτουργεί και δεν κάνει επαρκή παραγωγή ινσουλίνης και όχι από όσους θέλουν απλά να χάσουν κιλά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ξανά και ξανά ότι το συγκεκριμένο φάρμακο, όπως και όλα τα φάρμακα δεν είναι καραμέλα, αλλά ισχυρό φάρμακο με σοβαρές πιθανές παρενέργειες. Επιπλέον, κάτι ακόμη πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όταν σταματήσει κάποιος τη χρήση του σκευάσματος αυτού, το βάρος τείνει να επιστρέφει και συχνά με «τόκο».

Όπως τόνισε ο κ. Τάκας αυτό που οφείλει να κάνει κάθε άτομο που επιθυμεί να χάσει κάποια κιλά είναι αφενός να θέσει τις βάσεις για μία σωστή και υγιεινή διατροφή χωρίς εξαντλητικές δίαιτες και στερήσεις και αφετέρου να ζητήσει την βοήθεια ενός πιστοποιημένου διατροφολόγου.
Ο κ. Τάκας κάνει ειδική αναφορά και στο μείζον ζήτημα και σημείο των καιρών ταυτόχρονα ότι ο καθένας «βαφτίζεται» διατροφολόγος παρέχοντας αφειδώς δίαιτες και διατροφικές συμβουλές χωρίς επαρκή κατάρτιση και στερούμενος την απαιτούμενη επιστημοσύνη.
«Το επάγγελμά μας βάλλεται πανταχόθεν και αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε ανθρώπου να ζητάει να δει το πτυχίο του διαιτολόγου-διατροφολόγου, καθώς στον κλάδο μας έχουν παρεισφρήσει πολλοί αδυνατιστές που εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου για βελτίωση της εικόνας του και τόνωση της αυτοπεποίθησης του χωρίς να έχουν τη γνώση και την επάρκεια να συστήσουν μια σωστή διατροφή», λέει χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, ο παθολόγος ιατρός στην Αλεξανδρούπολη και Aντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη, κ. Ιωάννης Πετρίδης, κάνει μια σφαιρική ανασκόπηση του θέματος αναφέροντας ότι «τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν νέα ενέσιμα φάρμακα GLP-1, με στόχο τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με επιπρόσθετο όφελος τη μείωση και του σωματικού βάρους μέσω του μηχανισμού δράσης τους. Η χορήγησή τους γίνεται με υποδόρια ένεση είτε ημερησίως, είτε εβδομαδιαίως».

Στο σημείο αυτό, ο γιατρός θίγει δύο ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν εν μέρει στην αλόγιστη χρήση των φαρμάκων για σκοπούς όχι πλέον ιατρικούς, αλλά καθαρά αισθητικούς. Όπως αναφέρει: «η εβδομαδιαία χορήση είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η χορήγηση των φαρμάκων αυτών γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οπότε το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς είναι 10% στην φαρμακευτική δαπάνη. Για την μείωση του σωματικού βάρους κυκλοφορούν επίσης ενέσιμα φάρμακα με ποσοστό συμμετοχής στην δαπάνη 100%. Το πλεονέκτημα της εβδομαδιαίας χορήγησης και το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δημιούργησε προβήματα στην διαθεσιμότητά τους και ειδικότερα ένος από αυτά, διότι παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση».
Κατά τα άλλα, πρόκειται για φάρμακα με συγκεκριμένες ενδείξεις και – όπως όλα τα φάρμακα – με αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων της κατηγορίας αυτής είναι η ναυτία, η διάρροια, ο έμετος και ο μετεωρισμός. Επίσης, αναφέρονται και σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η ταχυκαρδία, η οξεία παγκρεατίτδα, κλπ.
Να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι ο κ. Πετρίδης εκτός από γιατρός είναι και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Έβρου και έτσι έχει μία πιο σφαιρική γνώση του ζητήματος και των αναγκών των πασχόντων από διαβήτη ατόμων.
Με την ιδιότητά του αυτή αναφέρει ότι: «Εκπροσωπώντας τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, και από την θέση του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη, θα ήθελα να πω ότι ο γενικότερος πληθυσμός πρέπει να γνωρίζει ότι η διαθεσιμότητα των φαρμάκων της κατηγορίας αυτής με ποσοστό 10% στην δαπάνη προορίζονται αποκλειστικά για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Η χρήση από τους υπόλοιπους πολίτες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία ανεύρεσης για τους πολίτες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι ο χαρακτηρισμός ενός ατόμου, στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ως άτομο με σακχαρώδη διαβήτη θα το συνοδεύει για πάντα».
Κλείνοντας,απευθύνει μία προτροπή-έκκληση προς όλους τους πολίτες: «Πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας στην ορθολογική διαχείρηση των αποθεμάτων των GLP-1 και πάντα με τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού».
Μαρίνα Κωστοπούλου