Από τον οίκο αξιολόγησης DBRS – Η εξέλιξη αυτή μειώνει το επενδυτικό και οικονομικό ρίσκο της χώρας

Ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος με μείωση των κόκκινων δανείων, δημοσιονομική σταθερότητα με μείωση του δημόσιου χρέους και προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε «BBB» με σταθερό outlook από τον οίκο αξιολόγησης DBRS.
Αυτές είναι οι παράμετροι που θα μετρήσουν και για τις επόμενες αξιολογήσεις, με πρώτη και κύρια αυτή που έρχεται την επόμενη Παρασκευή από τη Moody’s, η οποία είναι και ο μόνος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που κρατά τη χώρα μας εκτός επενδυτικής βαθμίδας.
Η αναβάθμιση πάντως που χαιρετίστηκε ως μια ακόμη «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, έρχεται ως μια εξέλιξη που μειώνει το επενδυτικό και οικονομικό ρίσκο της χώρας, σε μια εποχή κατά την οποία οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται. Όπως αυξάνεται και η αβεβαιότητα λόγω και των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.
Οι τρεις παράγοντες αναβάθμισης
Η έκθεση της DBRS τονίζει τρία βασικά σημεία που οδήγησαν στην αναβάθμιση της χώρας μας στο δεύτερο «σκαλοπάτι» της επενδυτικής βαθμίδας:
- Πρώτον, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές και σε καλή θέση να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία, ακόμη και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών έχει υποχωρήσει σημαντικά και βρίσκεται πλέον κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2%.
- Δεύτερον τα δημοσιονομικά έσοδα συνεχίζουν να υπεραποδίδουν έναντι των δημοσιονομικών στόχων με αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα -κοντά στο 2,4% κατά μέσο όρο – στο μέλλον. Ο οίκος εκτιμά μάλιστα πως το δημοσιονομικό ισοζύγιο της κυβέρνησης μπορεί να κλείσει και με ένα μικρό πλεόνασμα το 2024.
- Τρίτον, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ψηλά στην ελληνική ατζέντα. Όπως σημειώνει ο οίκος η «υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο Ελλάδα 2.0, παραμένει βασική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης αδυναμιών στο σύστημα δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης και της ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας».
Στα παραπάνω προστίθενται:
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκε χθες έκλεισε στο 2,3% με την DBRS να σημειώνει πως η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης, για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια.

Μαρινάκης: «Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική η αναβάθμιση»
Στη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας που ήρθε από τον οίκο DBRS αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και μια υπενθύμιση, ότι η συνέχιση της συνετής οικονομικής πολιτικής είναι απότοκο της πολιτικής σταθερότητας. Η έκθεση του οίκου αξιολόγησης επισημαίνει μεταξύ άλλων την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μείωση των κόκκινων δανείων κοντά στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περαιτέρω υποχώρηση του δημοσίου χρέους συνολικά κατά 60 μονάδες του ΑΕΠ σε 5 χρόνια που είναι, όπως επισημαίνεται, μία από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη εποχή και την ταχύτερη σε σχέση με την ΕΕ ανάπτυξη της οικονομίας».
insider.gr