Για την αντιμετώπιση της ευλογιάς αιγοπροβάτων – Υποψία κρούσματος στην περιοχή της Καμαριώτισσας

Σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους της Σαμοθράκης και του Έβρου γενικότερα έδωσε η Ευαγγελία Πλευράκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Έβρου, αναφορικά με το ζήτημα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην κάμερα του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, η κα. Πλευράκη «την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε ένα θετικό κρούσμα στην περιοχή της Άνω Μεριάς. Είναι η μητέρα κτηνοτρόφου που θανατώσαμε, άρα είχαμε επαφή με προηγούμενη θετική επαφή. Η επαφή επιβεβαιώθηκε θετική και πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα που μας πέρασε. Τώρα έχουμε μια δεύτερη υποψία στο νησί, στην περιοχή της Καμαριώτισσας. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, αλλά η κλινική εικόνα είναι αυτή της ευλογιάς. Οπότε προχωράμε με την θανάτωση την ερχόμενη Παρασκευή. Αυτό που θέλω να επισημάνω σε όλους τους κτηνοτρόφους του Έβρου είναι ότι πρέπει να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα που βάζει η Κτηνιατρική Υπηρεσία. Συνοπτικά, να μη μετακινούν τα ζώα τους. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι για τα ζώα και τις οικονομική δυσπραγία των κτηνοτρόφων να ταΐσουν μέσα τα ζώα, αλλά αν θέλουν να σώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, πρέπει να μένει κλεισμένο στις σταυλικές εγκαταστάσεις, να μην έχει επαφή και κυρίως να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας. Η Περιφέρεια χορήγησε στη Σαμοθράκη -με την βοήθεια και του Δήμου- απολυμαντικά σε κάθε κτηνοτρόφο. Πρέπει να τα χρησιμοποιούν, μη νομίζουν ότι έχει περάσει το πρόβλημα, να ψεκάζουν τα οχήματά τους, που μπαίνουν και βγαίνουν από την εγκατάσταση. Να μη χρησιμοποιούν τα ίδια ρούχα και συναθροίζονται στα καφενεία. Τα ρούχα αυτά πρέπει να μένουν στο μαντρί και να αλλάζουν για την κοινωνική τους ζωή. Δεν πέρασε ο κίνδυνος. Δυστυχώς, το νόσημα της ευλογιάς είναι ένα δύσκολο νόσημα, πολλές φορές κάνει 2 κύκλους, γιατί ο ιός μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον ως και 6 μήνες».
Σύμφωνα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, οι κτηνοτρόφοι να τηρούν απαρέγκλιτα τόσο τα προαναφερθέντα, όσο και τα παρακάτω μέτρα προστασίας:
– Απαγόρευση εισόδου στις εγκαταστάσεις τρίτων που δεν εργάζονται εκεί.
– Κανένας δανεισμό ή χρήση εργαλείων, ζωοτροφών και άλλου εξοπλισμού.
– Απολυμαντικά στις εισόδους των εγκαταστάσεων, εάν είναι εφικτό ή χρήση φορητής απολυμαντικής συσκευής για τα εργαλεία και τους χώρους.
– Τακτική εξέταση των ζώων για ενδείξεις της ευλογιάς.
Μαρίνα Κωστοπούλου