
Στην «Ελεύθερη Θράκη» μίλησε η Δόμνα Τερζοπούλου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, αναφορικά με τα 7 χρόνια ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου και 3 από την ημέρα των επίσημων εγκαινίων του.
Ήταν τέλη Μαρτίου του 2018, όταν η τότε Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, εγκαινίασε την περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης που φιλοξένησε το νεόδμητο τότε Μουσείο Αλεξανδρούπολης υπό τον τίτλο: «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς».
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξ/πολης αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για πολλά χρόνια.




Η ολοκλήρωσή του το 2018 και η διαρκής εξέλιξή του με την διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων και πολλαπλών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σηματοδοτούν μια περίοδο εξωστρέφειας και σύνδεσης με την τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος, σύμφωνα με την κα. Τερζοπούλου. Δηλαδή, το Μουσείο να αποτελέσει πέρα από χώρο πολιτισμού και παιδείας και κέντρο ψυχαγωγίας, κοινωνικής συνεύρεσης και παράλληλα, ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την ευρύτερη περιοχή.
Για τον λόγο αυτό, πέρα από την μόνιμη έκθεση, δε λείπουν οι παράλληλες μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, αλλά και ενδιαφέρουσες ομιλίες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Ο στόχοι που έχουν θέσει η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Μουσείου φαίνεται να έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η αύξηση της επισκεψιμότητας, όπως αποτυπώνεται στον αριθμό των εισιτήριων, η οποία αποτελεί ευχή όλων να μην ανακοπεί από την πανελλαδική αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Η νέα τιμολογιακή πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού επηρεάζει και την περιοχή μας, όπου τα εισιτήρια εισόδου για τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους αυξάνονται από 2 ως 4 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Να θυμίσουμε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ανήκουν τρία Μουσεία: το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης, το οποίο έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί νέες εκθέσεις, και το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου.
Και βέβαια μην ξεχνάμε το υπό κατασκευή Αρχαιολογικό Μουσείο Δοξιπάρας στην Ορεστιάδα. Ο ταφικός Τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης είναι ένας από τους μεγαλύτερους τύμβους αυτοκρατορικών χρόνων στην περιοχή της Θράκης και ο μοναδικός στον ελλαδικό χώρο, στον οποίο βρέθηκαν τροχοφόρα οχήματα διατηρημένα σε τόσο καλή κατάσταση. Η ανασκαφική έρευνα του τύμβου ξεκίνησε το 2002 και διήρκεσε δύο χρόνια και τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή μουσειακού κελύφους, με στόχο να προστατευθούν τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως.
Μαρίνα Κωστοπούλου