9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025

Γραμμή Μεταξά: Το πρώτο δείγμα της γερμανικής θηριωδίας, στις 6 Απριλίου 1941

Ο γενναίος Λοχίας Δημήτριος Ίτσιος

Σαν σήμερα, 6 Απριλίου, το 1941, οι Γερμανοί άρχισαν την επίθεση κατά της Ελλάδας, που ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της πατρίδας μας.

Η ταπεινωτική ήττα των δυνάμεων του Άξονα στην Αλβανία, όπου οι Έλληνες εξευτέλισαν τις “σιδηρές μεραχίες” της πανίχυρης τότε Ιταλίας, είχε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στιν Χίτλερ, ο οποίος είδε τους σχεδιασμούς του να καθυστερούν. Έτσι, αποφασίσθηκε να εισβάλουν οι γερμανικές δυνάμεις από τα σύνορά μας με την Γιουγκοσλαβία και την τότε σύμμαχο και αργότερα κατοχική δυναμη στην Βόρειο Ελλάδα, Βουλγαρία.

Η αρχική γερμανική επίθεση κατά της “γραμμής Μεταξά” πραγματοποιήθηκε από μία μονάδα Γερμανικού πεζικού ενισχυμένη από δύο ορεινές μεραρχίες του 18ου Ορεινού Σώματος (XVIII Mountain Corps). Οι εισβολείς, όμως, αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση και έγινε αμέσως αντιληπτό ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα. Μία γερμανική αναφορά στο τέλος της πρώτης μέρας των επιχειρήσεων αποφαίνεται ότι η γερμανική 5η Ορεινή Μεραρχία “απωθήθηκε στο πέρασμα Ρούπελ παρά την ισχυρότατη αεροπορική υποστήριξη, έχοντας σημαντικές απώλειες”. Από τα 24 οχυρά που αποτελούσαν την “Γραμμή Μεταξά” μόνο δύο έπεσαν, και αυτά μόνον αφού καταστράφηκαν ολοσχερώς. Τα περισσότερα οχυρά, συμπεριλαμβανομένων των Ρούπελ, Εχίνος, Καρατάς, Λίσσε και Ιστίμπεη αντιστάθηκαν για τρεις ημέρες.

- Advertisement -

Ο ηρωικός λοχίας Ίτσιος

Ο λοχίας Δημήτριος Ίτσιος ήταν ο επί κεφαλής του Πολυβολείου 8, στο οροπέδιο της Ομορφοπλαγιάς του όρους Κερκίνη (Μπέλες), πάνω από τo χωριό Άνω Πορρόϊα Σερρών. Το Π.8 ήταν ένα μεμονωμένο εξωτερικό αμυντικό έργο, που μαζί με το Π.9 αποτελούσαν τα σημαντικότερα σημεία στήριξης των Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπολης. Τα πολυβολεία αυτά δεν είχαν σχέση με τα οχυρά.

Την πρώτη ημέρα της γερμανικής εισβολής, ένα σύνταγμα Γερμανών καταδρομέων της 6ης Ορεινής Μεραρχίας με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή της μεραρχίας, στρατηγό Ferdinand Shorner, επιτέθηκε στο ελληνικό τάγμα που υπερασπιζόταν την Ομορφοπλαγιά. Για πέντε ώρες οι Έλληνες αντιστάθηκαν λυσσαλέα στη γερμανική υπεροπλία, υποχρεώνοντας τον Shorner να διατάξει τις βαριές πυροβολαρχίες του στο έδαφος της Βουλγαρίας, καθώς και τους πιλότους των στούκας να επικεντρώσουν τη δράση τους πάνω στις θέσεις του συγκεκριμένου τάγματος. Το αποτέλεσμα ήταν οι γερμανικοί βομβαρδισμοί να μετατρέψουν σε κόλαση την Ομορφοπλαγιά, και να υποχρεώσουν τους επιζώντες έλληνες στρατιώτες να πραγματοποιήσουν τακτική υποχώρηση προς τα Κρούσσια.

Στο πλαίσιο αυτό οι άνδρες του Π.8 και Π.9 ανέλαβαν να καθυστερήσουν την προέλαση των γερμανών καταδρομέων, ώστε να δοθεί χρόνος να εκκενώσουν οι Έλληνες την Ομορφοπλαγιά. Το Π.9 καταλήφθηκε μέσα σε λίγη ώρα από τους Γερμανούς, αλλά το Π.8 με τον λοχία Δημήτριο Ίτσιο και δύο στρατιώτες του αντιστάθηκε για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Στο διάστημα αυτό οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να προωθηθούν προς τα Άνω Πορρόια, για να ανακόψουν την υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων προς τα Κρούσσια.

Ο Δημήτριος Ίτσιος ήταν ο χειριστής του πολυβόλου και ξόδεψε και τις 33.000 σφαίρες που υπήρχαν στο πολυβολείο, προτού παραδοθεί στους Γερμανούς. Όπως αναφέρει η σχετική έρευνα, οι άνδρες του Π.8 προκάλεσαν τον θάνατο 232 γερμανών στρατιωτών. Τον ίδιο αριθμό απωλειών, είχαν οι Γερμανοί από την αναμέτρησή τους με το σύνολο του Στρατού της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Γιουγκοσλαβία!

Κατά την διάρκεια της μάχης της Ομορφοπλαγιάς σκοτώθηκε και ο αντισυνταγματάρχης Ebeling, διοικητής του 138ου Συντάγματος Ορεινών Καταδρομών, ο πιο υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματικός που έχασε τη ζωή του στις μάχες των Οχυρών. Η αντίσταση του Π.8 εξόργισε τον στρατηγό Shorner, καθώς εκτός από τις μεγάλες απώλειες που προκάλεσε στους άνδρες του, ανέτρεψε τον σχεδιασμό του για την πρώτη ημέρα του πολέμου.

Όταν Shorner πληροφορήθηκε ότι ο επί κεφαλής του πολυβολείου ήταν ένας απλός έφεδρος λοχίας, δεν μπορούσε να δεχθεί ότι είχε υποστεί τέτοιο “εξευτελισμό” και μόλις συναντήθηκε με τον αιχμάλωτο Ίτσιο τον ρώτησε:

“Ποιος είναι ο Διοικητής σου στο πυροβολείο;”.

“Εγώ είμαι”, απάντησε ο Ίτσιος!

”Δεν υπάρχει αξιωματικός;” απόρησε ο Γερμανός.

“Οχι!” απάντησε ο κατάκοπος λοχίας.

“Γνωρίζεις ότι εξ αιτίας σου έχασα έναν αντισυνταγματάρχη και 232 στρατιώτες;”, είπε οργισμένος.

“Λυπάμαι στρατηγέ, αλλά υπερασπίζομαι την πατρίδα μου”, απάντησε ο λοχίας…

Ο Shorner παρέμεινε για λίγο σκεπτικός και έπειτα έδωσε εντολή παρουσίασης όπλων σε μια διμοιρία Γερμανών στρατιωτών προς τιμήν του Ίτσιου. Την αμέσως επόμενη στιγμή, έδωσε διαταγή, κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης για τους αιχμαλώτους, να εκτελεσθεί εν ψυχρώ ο ηρωικός λοχίας Ίτσιος, αλλά να μην πειραχθούν οι δύο στρατιώτες που ήταν μαζί του, τους οποίους απελευθέρωσε στα Ανω Πορρόϊα!

Ήταν το πρώτο έγκλημα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα. Οι φωτογραφίες της Βέρμαχτ επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες των στρατιωτών του λοχία Ίτσιου που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας.

Ο Ίτσιος πυροβολήθηκε εξ επαφής στο κεφάλι με περίστροφο, ενώ είχε ήδη παραδοθεί.

Ο σημερινός επισκέπτης του Π.8 μπορεί να εντοπίσει ακόμη και τον βράχο, όπου ο λοχίας έπεσε ο δολοφονηθείς από τους Γερμανούς ηρωικός, αιχμάλωτος, λοχίας.

Ήταν το πρώτο δείγμα της ναζιστικής κτηνωδίας, την οποία έζησε τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα.

Δημήτρης Καπράνος

«Κυριακάτικη Δημοκρατία»

spot_img
Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025

Latest News

Εκπαίδευση των εργαζομένων του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θράκης από το Τμήμα Τροχαίας Αλεξανδρούπολης

Με θέμα την Οδική Συμπεριφορά και ΑσφάλειαΟ Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θράκης, στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου...
ΕΛΑΝΚΟspot_img

More Articles Like This