9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

«Επιδημία» η γέννηση πρόωρων μωρών στην Ελλάδα

Ποιες οι αιτίες του φαινομένου – Οι παράγοντες κινδύνου και η διαχείριση του πρόωρου τοκετού στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Σε ένα θέμα που δε συζητιέται συχνά και αποτελεί θα λέγαμε «ταμπού» παρότι αφορά πλήθος ζευγαριών στην Ελλάδα, αναφέρθηκε η γιατρός-ειδικευόμενη μαιευτήρας της Γυναικολογικής Κλινικής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Στυλιανή Εξάρχου στα Γεγονότα του τηλεοπτικού σταθμού ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ.

Η γιατρός μαζί με τον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαδόπουλο μίλησαν για την προωρότητα και τις αιτίες της και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα, η κα. Εξάρχου δήλωσε: «Ο Πρόωρος τοκετός αναφέρεται στις γεννήσεις νεογνών πριν τη συμπλήρωση των 37 εβδομάδων κύησης. Τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι αυξημένα, αγγίζουν το 14% βάσει ερευνών το 2023, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες, όπως η Σερβία, είναι στο 3%.

- Advertisement -

Αυτό αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια. Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την προωρότητα, όπως είναι εμβρυικοί και μητρικοί παράγοντες. Θεωρώ ότι ένας κύριος παράγοντας είναι η ηλικίας της μητέρας που προσπαθεί να επιτύχει την πρώτη της κύηση. Η ηλικία μπορεί να σχετίζεται με αρτηριακή υπέρταση και να οδηγήσει σε προεκλαμψία και κατ’ επέκταση σε πρόωρο τοκετό ή χαμηλό βάρος γέννησης των νεογνών.

Ένας ακόμη παράγοντας προωρότητας μπορεί να είναι η εξωσωματική και η πολύδυμη κύηση.

Οι πλέον συχνές συνέπειες της προωρότητας είναι η αναπνευστική δυσχέρεια των νεογνών, προβλήματα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά. Η εξέλιξη ενός πρόωρου εμβρύου εξαρτάται από το βάρος γέννησης και πόσο πρόωρα γεννήθηκε.

Στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, υπάρχει ο προγραμματισμένος και μη προγραμματισμένος πρόωρος τοκετός. Είναι προγραμματισμένος συνήθως όταν υπάρχουν επιπλοκές από τη μητέρα ή το νεογνό, π.χ. σε προεκλαμψία της μητέρας και μη ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση που μπορεί να συνεπάγεται και εμβρυική δυσχέρεια. Σε ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης. όπου κινδυνεύει και το μωρό. Αυτός είναι ο ιατρογενής.

Υπάρχει και ο πρόωρος τοκετός που δεν είναι ιατρογενής και είναι απρογραμμάτιστος. Όταν π.χ. η μητέρα έρχεται με συσπάσεις, με μη ικανοποιητικό μήκος τραχήλου που συνεχώς μειώνεται. Υπάρχει διαχείριση για αυτά τα περιστατικά και καλό είναι να γίνεται τακτικός έλεγχος για να αποφευχθεί όσο το δυνατόν η προωρότητα».

Επιπρόσθετα, η κα. Εξάρχου δήλωσε πως στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ή και σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο, καλό είναι να γίνονται τακτικοί προγεννητικοί έλεγχοι.

Αναλυτικότερα, σημείωσε: «Η μεγάλη ηλικία στη γυναίκα συνήθως συνεπάγεται περισσότερα προβλήματα που ορισμένα μπορεί να σχετίζονται με την προωρότητα. Προγεννητικός όμως έλεγχος πρέπει να γίνεται από όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας.

Στις 20-24 εβδομάδες κύησης γίνεται έλεγχος και μετράται το μήκος του τραχήλου. Έτσι, προβλέπεται σε μεγάλο βαθμό η προωρότητα. Για την εξέλιξη του πρόωρου νεογνού αναλαμβάνουν την παρακολούθησή του, οι νεογνολόγοι.

Η συμβουλή προς τις γυναίκες είναι τακτικοί γυναικολογικοί έλεγχοι, καλός προγεννητικός έλεγχος και να ενημερώνουν το γιατρό τους για τυχόν ανωμαλίες της μήτρας και φλεγμονές. Οι προγεννητικοί έλεγχοι μπορούν να γίνουν είτε σε δημόσιο νοσοκομείο, είτε σε ιδιωτική κλινική».

Μαρίνα Κωστοπούλου

* Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση με την Στυλιανή Εξάρχου στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, εδώ:

spot_img
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Latest News

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει 10 χρόνια μπροστά δάνεια»

Όσα δήλωσε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς για την οικονομία, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενουςΚαλεσμένος στα Γεγονότα...
ΕΛΑΝΚΟspot_img

More Articles Like This