9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ!

Delphi Forum: Οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τον Έβρο σήμερα – Λέξη για τα Χρυσωρυχεία από Περιφερειάρχη και Δήμαρχο

  • Του Δημοσθένη Π. Δούκα

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής του Έβρου, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή διατυπώθηκαν σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι υπουργείων, βουλευτές, επιχειρηματίες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της περιοχής στο πλαίσιο του του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς στις 9-12 Απριλίου.

Η συζήτηση που αντιστοιχούσε στο μεγαλύτερο μέρος της -εκτός εξαιρέσεων από επιχειρηματίες και επιστήμονες- με «έκθεση ιδεών δημοτικού ορεινού σχολίου» και καταναλώθηκε σε ακατάσχετο συναισθηματισμό, σε μετάθεση ευθυνών στο «αθηνοκεντρικό κράτος» και την «ανάλγητη κυβέρνηση», κυριάρχησε η απουσία ενός ολοκληρωμένου, κοστολογημένου και εφικτού σχεδίου προτάσεων και επικεντρώθηκε επιφανειακά και ερασιτεχνικά σε θέματα που αφορούν στο «δημογραφικό, την κοινωνική συνοχή, τις υποδομές και μεταφορές, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων».

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πρότεινε την «καινοτόμο» και «ανατρεπτική» ιδέα δημιουργίας μιας ενιαίας πλατφόρμας συντονισμού για όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να υπάρχει συνεργασία και αλληλεπίδραση των εμπλεκόμενων φορέων. Πρότεινε κάτι ψηφιακό-τεχνολογικό που είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ΠΑΜ-Θ και το οποίο δεν έχει θετικές διαχύσεις στην κοινωνία. Δεν είπε λέξη για τις καθυστερήσεις εγκρίσεων ιδιωτικών επενδύσεων σε προγράμματα της Περιφέρειας, που αγγίζουν και ξεπερνάνε τα 2,5 χρόνια (!!!!!). Δεν αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία της φτώχειας και των ενδοπεριφερειακών αντιθέσεων της ΠΑΜ-Θ και πώς θα καταπολεμηθούν. Δεν αναφέρθηκε στην ουσία μιας περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής. Όπως και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης δεν είπε λέξη (θετική η αρνητική) για το καυτό και μείζον θέμα της εξόρυξης χρυσού που προγραμματίζουν στο Πέραμα τα «Μεταλλεία Θράκης». Ήταν η καλύτερη ευκαιρία δημόσιου χαρακτήρα να τοποθετηθούν δεσμευτικά δημόσια.

- Advertisement -

Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, μεταξύ άλλων κοινοτοπιών εντόπισε την «πηγή της κακοδαιμονίας» της περιοχής με το αποκαλυπτικό και συγκλονιστικό: «Η Θράκη είναι η μόνη περιοχή που δεν διεκδικεί ενωμένη. Πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας και να διεκδικήσουμε ενωμένοι».

Ο Παναγιώτης Καλακίκος, Δήμαρχος Σουφλίου, τόνισε πως ο Δήμος Σουφλίου είναι ο μόνος Δήμος χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ υπάρχουν οι υποδομές για να το υποστηρίξουν και διαθέσιμες κατοικίες για τους φοιτητές. Έτσι συνεισέφερε ουσιαστικά στην ανάπτυξη και ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκαπίδευσης.

Ενδιαφέρον είχαν οι τρεις κάτωθι τοποθετήσεις:

– Ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε για την ψηφιακή ενίσχυση της Θράκης, τον ρόλο της τεχνολογίας στις απομακρυσμένες περιοχές και για μια σειρά από καινοτόμα έργα που «τρέχουν» ή βρίσκονται σε διαδικασία σχεδιασμού. Όπως είπε, έως το τέλος του έτους θα συνδεθούν επιπλέον 9.000 κατοικίες με οπτικές ίνες ενώ τρέχουν έργα για πύκνωση του 4G/5G δικτύου στις απομονωμένες περιοχές. Υπογράμμισε, επίσης, η Θράκη συμμετέχει με δύο μικρούς δορυφόρους στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό. Τέλος, έκανε ειδική αναφορά σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας με αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων και δορυφορικών εικόνων που θα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να στοχεύουν καλύτερα τον καθαρισμό οικοπέδων.

– «Αν αυτό δεν είναι πατριωτική επιχειρηματικότητα, τότε τι είναι; Μιλάμε για παρέμβαση με πράξεις. Μείναμε εδώ, καινοτομούμε, πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε», σημείωσε ο Νικόλαος Μπήλιος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας, Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η εταιρεία για την έμπρακτη στήριξη της περιοχής και τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει. Έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία με κατοίκους στα Πομακοχώρια για τη δημιουργία του brand τσάι “Tuvunu”, υποστηρίζοντας και την απασχόληση στην περιοχή. Τόνισε, επίσης, ότι η επιχειρηματικότητα χρειάζεται υποστήριξη από την τοπική κοινωνία και το κράτος που πρέπει να διασφαλίσει σταθερό φορολογικό πλαίσιο και δικαιοσύνη.

– Ο Κωνσταντίνος Ζαφείρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημογραφίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εστίασε στις προκλήσεις του δημογραφικού προβλήματος για την περιοχή, χαρακτηρίζοντας ως μη επαρκές το μέτρο της χορήγησης 10.000 ευρώ σε 1.000 οικογένειες που θα επιλέξουν να μείνουν στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι η Θράκη αντιμετωπίζει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής και καταγράφει την υψηλότερη θνησιμότητα στη χώρα και εξαιρετικά χαμηλή γονιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την υλοποίηση ενός σχεδίου προκειμένου μεσο-βραχυπρόθεσμα να μετεγκατασταθούν οικογένειες Ελλήνων της διασποράς από τα Βαλκάνια στη Θράκη. Υπογράμμισε, εντούτοις, πως θα χρειαστεί τη δημιουργία καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις περιοχές αυτές, με εστίαση στην καθημερινότητα και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

spot_img
Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025

Latest News

Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

Κατά την συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου 2025 το Δημοτικό  Συμβούλιο  Κομοτηνής  με την  υπ’ αριθ. 56/2025 απόφασή του, ενέκρινε τις παρακάτω κυκλοφοριακές...
ΕΛΑΝΚΟspot_img

More Articles Like This