9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025

220 φράγματα στην καμένη περιοχή του Έβρου

Ένα εμβληματικό έργο κόστους 46 εκατ. ευρώ πρόκειται να υλοποιηθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα από την Δασική Υπηρεσία – Στόχος η αντιπλημμυρική προστασία – Αναγκαίες οι προσλήψεις επιστημόνων και δασοφυλάκων

Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, φιλοξενήθηκε ο Διευθυντής Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος, ο οποίος μιλώντας με τον Γιώργο Χονδρόπουλο, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στην περιοχή της Δαδιάς.

Μάλιστα, επισκέφθηκαν και το Παρατηρητήριο της Δαδιάς που ανακατασκευάστηκε που ανακατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της ΔΕΗ.

«Έγινε από την αρχή με νέες προδιαγραφές, τουαλέτες για να εξυπηρετείται ο κόσμος, βάλαμε σκαλοπάτια για να είναι εύκολη η προσέγγιση. Το κάναμε καινούργιο και μοντέρνο. Επίσης, τους πήγαμε στα αντιδιαβρωτικά έργα που κάναμε. Εντυπωσιάστηκαν και τους εξηγήσαμε τί ακριβώς κάνουν και πού βοηθούν. Κατόπιν, τους δείξαμε υλοτομίες που έγιναν παράλληλα με τους δρόμους, να καταλάβουν ότι κόβουμε δέντρα για να μην πέφτουν μέσα στο δρόμο και κινδυνεύει ο κόσμος», σημείωσε ο κ. Ανθόπουλος.

- Advertisement -
  • Ξεκινούν οσονούπω σημαντικά έργα

Πέραν τούτων, ο Διευθυντής Δασών Έβρου επεσήμανε πως σημαντικά έργα βρίσκονται ήδη στον δρόμο της υλοποίησης.

Ειδικότερα, δήλωσε: «Ξεκινούν άμεσα τα ορεινά υδρονομικά έργα, ένα έργο εμβληματικό για την Δασική Υπηρεσία, κόστους 46 εκατ. ευρώ. Θα γίνει μέσα στην καμένη περιοχή, θα γίνουν 220 φράγματα. Είναι τεράστιο έργο, πολύ σημαντικό για τον τόπο. Θα ξεκινάει από τα Δίκελλα-Μεσημβρία και θα φθάνει μέχρι Σουφλί-Σιδηρώ. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στην αντιπλημμυρική προστασία και θα θωρακίσουν αυτές τις περιοχές από φερτά υλικά και πλημμύρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και να παραβλέπουμε τις πλημμύρες στην εποχή που ζούμε, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί ένα ακραίο γεγονός, όπως στην Θεσσαλία και να βρεθούμε απροετοίμαστοι. Γι’ αυτό εμείς μεριμνούμε. Πάντα η αντιπλημμυρική θωράκιση ενός τόπου ξεκινάει από τα ορεινά. Αν δεν κάνουμε πράγματα στα ορεινά για να φρενάρουμε τη ροή των φερτών υλικών, δεν θα μπορούμε να θωρακίσουμε τα πεδινά. Άρα αυτό που κάνουμε -πέρα από έργο πολύ μεγάλης έκτασης και αξίας- θα θωρακίσει περιοχές που έχουν προβλήματα. Για παράδειγμα, τα Δίκελλα Αλεξανδρούπολης και η Μεσημβρία αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο πλημμυρικά προβλήματα. Όταν θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο, θα έχουμε λύσει σημαντικό μέρος του προβλήματος».

  • Απαραίτητο ένα άλλο μοντέλο δασοπυρόσβεσης

Εκείνο που έκανε επίσης σαφές ο κ. Ανθόπουλος, είναι πως πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο πυρόσβεσης.

«Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε στους Βουλευτές στη σύσκεψη που έγινε, πώς δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε η πυρκαγιά του 2023, ποιες αδυναμίες υπήρξαν στην διάρκεια της κατάσβεσης, ώστε να καταλάβουν ότι πρέπει να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο δασοπυρόσβεσης. Αυτό το μοντέλο που υπάρχει τώρα, θεωρούμε ως δασολόγοι ότι δεν προχωράει. Πρέπει οι πυρκαγιές να αντιμετωπίζονται από τους ειδικούς δασολόγους με την εμπλοκή φυσικά όλων των αρμόδιων Δήμων, Κοινοτήτων, Περιφερειών. Δείξαμε πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα και να μην έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.Έπειτα, δείξαμε ότι η αναγέννηση προχωράει καλά και δε χρειάζεται να επέμβουμε και να κάνουμε αναδασώσεις. Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι για 2-3 χρόνια μετά την πυρκαγιά, αφήνουμε την φύση να ενεργήσει μόνη της. Αν δούμε ότι δεν προχωράει η φυσική αναγέννηση, τότε θα δούμε τί μπορούμε να κάνουμε», υπογράμμισε.

  • Περισσότερο προσωπικό στη Δασική Υπηρεσία

Συν τοις άλλοις, ο κ. Ανθόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει πως «στο κομμάτι της πρόληψης, αν δεν ενισχυθεί η Δασική Υπηρεσία με προσωπικό και μέσα, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα. Είναι σαφές ότι όσα μέσα και να διαθέτουμε, εάν δεν υπάρχουν άτομα να τα χειριστούν και να μπουν μέσα στην φωτιά, δε λύνονται τα πράγματα. Είχαμε αντιπυρικές ζώνες, δρόμους και τεχνολογικά μέσα, και μπουλντόζες, εάν όμως δεν βάζαμε ανθρώπους τα έργα από μόνα τους, δεν κάνουν κάτι. Οι Δασικές Υπηρεσίες του Έβρου είναι όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα υποστελεχωμένες. Χρειαζόμαστε άμεσα προσλήψεις επιστημόνων, διότι η σημαντική δουλειά γίνεται από τους δασολόγους και τους δασοφύλακες που θα είναι μέσα στο δάσος και θα βλέπουν τί προβλήματα υπάρχουν.

Τα μεσογειακά δάση είναι συνηθισμένα σε φαινόμενα πυρκαγιάς και γι’ αυτό έχουν επιβιώσει. Πάντα συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πυρκαγιές και αυτά αναγεννούνται από μόνα τους».

Τέλος, ανέφερε για την αναγέννηση του δάσους: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε την φυσική αναγέννηση, να την διαφυλάξουμε από παράνομες υλοτομίες, κλπ. Μια βόλτα στα καμένα της περιοχής δείχνει ότι είναι πολύ πλούσια. Το πρόβλημα είναι ότι μετά από 5 χρόνια, αυτή η πλούσια βλάστηση θα πρέπει να διαχειριστεί με κάποιον τρόπο. Να μπούνε μέσα υλοτόμοι και να αραιώσουν την βλάστηση, καθώς η έντονη πυκνότητα θα μας φέρει στην προηγούμενη κατάσταση, να έχουμε δασικές πυρκαγιές μεγάλης έκτασης. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Και σε αυτό συμβάλλουν και οι μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι, που είναι πολύ σημαντικοί για την διαχείριση του δάσους. Η κτηνοτροφία για παράδειγμα είναι ένας δωρεάν τρόπος καλλιέργειας του δάσους, καθώς το αραιώνουν φυσικά».

Μαρίνα Κωστοπούλου

spot_img
Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025

Latest News

Εκπαίδευση των εργαζομένων του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θράκης από το Τμήμα Τροχαίας Αλεξανδρούπολης

Με θέμα την Οδική Συμπεριφορά και ΑσφάλειαΟ Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θράκης, στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου...
ΕΛΑΝΚΟspot_img

More Articles Like This