9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Η τεχνητή νοημοσύνη «έρχεται» στην Αλεξανδρούπολη!

Μια σημαντική Ημερίδα στις 3 Μαΐου

του Δημοσθένη Π. Δούκα

 Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, του οποίου τις χρήσεις δεν τις έχουμε δει όλες ακόμη. Είναι μία καινούργια τεχνολογία, και όπως όλες οι τεχνολογίες έχει θετικές και αρνητικές χρήσεις. Οι εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι όντως τόσο καταιγιστικές που φαίνεται να ζούμε μια «εκθετική επιτάχυνση» της . Μια επιτάχυνση που είναι δύσκολο να  την αντιληφθούμε.

Η ορθή τήρηση των μεγάλων δεδομένων τα οποία μαζί με την Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, η σοβαρή αντιμετώπιση των συστημάτων πρόληψης και διαχείρισης ρίσκου, αλλά και η διατήρηση του ανθρώπινου παράγοντα, παράλληλα με τα όποια συστήματα αυτοματισμού, ειδικά όταν πρόκειται για λήψη κρίσιμων αποφάσεων είναι μερικά βασικά ζητήματα .

- Advertisement -

Είμαστε απολύτως εκτεθειμένοι σε μηχανισμούς χειραγώγησης, ειδικά στην Ελλάδα όπου  διεξάγεται τα τελευταία χρόνια ένας «υβριδικός πόλεμος» με τη Ρωσία,   καθώς είμαστε η κοινωνία στην Ευρώπη που ενημερώνεται σε συντριπτικό ποσοστό από τα social media .

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγαλύτερη και πιο προσοδοφόρα εφαρμογή ΤΝ σήμερα, που είναι οι μηχανές προτάσεων των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης οι οποίες διαλέγουν το περιεχόμενο που θα δει ο χρήστης με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση της ενασχόλησής του με αυτά. Η συμβολή των social media στην εξάπλωση ψευδών ειδήσεων, προπαγάνδας, χειραγώγησης είναι πλέον γνωστή, αλλά τίποτα σημαντικό δεν έχει γίνει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Και εδώ έρχεται η δημιουργική ΤΝ να λειτουργήσει σαν υπερσυμπιεστής στη δημιουργία πιο αληθοφανούς παραπλανητικού περιεχομένου, κάτι το οποίο θα δώσει ακόμα ισχυρότερο πλήγμα στις ήδη τραυματισμένες δυτικές δημοκρατίες.

Η ΗΜΕΡΙΔΑ.

 Το <<Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης>>  πήρε την εξαιρετική πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης διοργανώνουν ημερίδα με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη το Σάββατο 3 Μαΐου 2025, στις 10.00 π.μ.στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης με ομιλητές:

~ τον Μιχάλη Μπλέτσα, διοικητή της Εθνικής Αρχής ΚυβερνοασφάλειαΒιογραφικό Μιχάλη Μπλέτσα:Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και M.Sc. Μηχανικός υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ερευνητής και διευθυντής υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab. Με την ιδιότητα του αυτή είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την λειτουργία και την ασφάλεια όλης της ψηφιακής υποδομής που χρησιμοποιεί το εργαστήριο για να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της One Laptop Per Child, μη κερδοσκοπικής εταιρείας που σχεδίασε και κατασκεύασε ένα laptop πολύ χαμηλού κόστους – μιας τεχνολογίας που στόχευε να βοηθήσει στο το πώς μορφώνονται τα παιδιά στον κόσμο. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην OLPC, συνέβαλε στον βιομηχανικό σχεδιασμό, τα ηλεκτρονικά καθώς και το λογισμικό του laptop XO-1 της OLPC.

Πριν προσχωρήσει στο Media Lab, ήταν μηχανικός συστημάτων στην Aware, Inc., όπου σχεδίασε και έγραψε βιβλιοθήκες λογισμικού υψηλής απόδοσης για τους παράλληλους υπερυπολογιστές κατανεμημένης μνήμης της Intel, και ασχολήθηκε με την εφαρμογή της τεχνολογίας ADSL για παροχή διαδικτυακής πρόσβασης σε οικιακούς χρήστες.

Έχει εκτεταμένη συμβουλευτική δραστηριότητα γύρω από θέματα τεχνολογίας και τεχνολογικής πολιτικής. Υπήρξε συνιδρυτής δύο εταιρειών και μέλος ΔΣ ή σύμβουλος σε πολλές άλλες.

~τον Ιωάννη Πήτα, καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ.

~τον Αχιλλέα Γραβάνη, καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

~την Σοφία Χατζηλεοντιάδου, επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΔΠΘ.

 ~την Κατερίνα Πάστρα, Ερευνήτρια Γ’ βαθμίδας του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά.

 ~τον Γιώργο Χατζηβασιλείου, δημοσιογράφο και συγγραφέα. Ο Γιώργος Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας με διδακτορικό στη «Φιλοσοφία της Τεχνολογίας» και μεταπτυχιακό στην Πολιτική Φιλοσοφία, βραβευμένος δημιουργός ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος. Το βραβευμένο βιβλίο του «Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης – Ένα ταξίδι στο μέλλον» (Διόπτρα) είναι το 1ο στην ελληνική βιβλιογραφία για τη φιλοσοφία και την επίδραση της ΑΙ γραμμένο σε γλώσσα γλαφυρή για το ευρύ και διεπιστημονικό κοινό. Είναι αρθρογράφος και ομιλητής για τη φιλοσοφία και τις προκλήσεις της νέας τεχνολογίας, δημιουργός ντοκιμαντέρ όπως της τηλεοπτικής σειράς “Animated Φιλόσοφοι” (ΕΡΤ) που εκλαϊκεύει ψυχαγωγικά σύνθετες φιλοσοφικές θεωρίες και αξιοποιείται από πανεπιστήμια και σχολεία. Συνεργάστηκε ως δημοσιογράφος με την τηλεόραση, το ράδιο και έντυπα Μέσα (ΕΡΤ, ΑΝΤ1, Σκάι, Flash, Athens Voice, Αγγελιοφόρος κ.α.). Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

spot_img
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Latest News

Ξεκινά η καταβολή επιδομάτων από την Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης

Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως ανακοινώνει ότι από την Δευτέρα 28 Απριλίου έως Παρασκευή 2 Μαΐου 2025 (εκτός της Πέμπτης...
ΕΛΑΝΚΟspot_img

More Articles Like This