Οι 5 βασικοί άξονες κοινών σημείων των 2 δήμων – Οι στενές σχέσεις μεταξύ φοιτητών και η ανάπτυξη τουριστικών δεσμών


- Γράφει η Μαρίνα Κωστοπούλου
Η σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών, αλλά η και πιθανή συνεργασία σε θέματα τουρισμού, παιδείας, οικονομίας και πολιτισμού ήταν ο λόγος που πλέον ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχωρά σε αδελφοποίηση με τον δήμο της Αγίας Νάπας στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, Χρήστος Γκουγκουλάκης, μιλώντας στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, εξήγησε τους λόγους της απόφασης αυτής:

«Στις 19 Μαΐου είχαμε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Αδελφοποίηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης με τον Δήμο Αγίας Νάπας Κύπρου. Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Η πρόταση και η εισήγηση ήταν του Δημάρχου μας. Στην εισήγηση αυτή αναφέρονται 5 βασικοί άξονες κοινών σημείων των δύο Δήμων.
Χαρακτηριστικά, και οι δύο πόλεις είναι παραθαλάσσιες με τουριστική ταυτότητα. Αποτελούν σύγχρονους τουριστικούς προορισμούς με υψηλού επιπέδου υποδομές, οργανωμένες παραλίες και τουριστική δραστηριότητα. Προσελκύουν επισκέπτες από τον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο, αλλά και από το εξωτερικό. Η ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού αποτελεί κοινό στόχο και στρατηγική επιλογή και για τους δύο Δήμους.
Δεύτερο, κοινή πολιτιστική και εθνική ταυτότητα. Οι δύο πόλεις ανήκουν στον ευρύτερο ελληνικό πολιτιστικό χώρο, μοιράζονται κοινές αξίες, γλώσσα, θρησκεία και παραδόσεις.
Η αδελφοποίηση θα λειτουργήσει ως γέφυρα ενίσχυσης των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά και μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου γενικότερα.

Τρίτο, στενές υπαρκτές σχέσεις και ύπαρξη Κυπρίων στην Αλεξανδρούπολη. Πολλοί Κύπριοι φοιτητές φοιτούν στα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επίσης υπάρχει διεπιστημονική συνεργασία με τμήματα των Κυπριακών Πανεπιστημίων.
Τέταρτο, αναγνώριση προσώπων που ενισχύουν τους δεσμούς. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος, ως επίτιμος Δημότης Αλεξανδρουπόλεως. Η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση του Δήμου να καλλιεργήσει και αναβαθμίσει τους δεσμούς με την Κυπριακή κοινότητα και Εκκλησία.
Τέλος, κοινωνική, πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία. Η αδελφοποίηση μπορεί να αποτελέσει βάση για κοινές δράσεις σε θέματα πολιτισμού, εκπαίδευσης, ανταλλαγών νέων, φοιτητών, καθώς και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε ζητήματα τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η αδελφοποίηση μεταξύ Αλεξ/πολης και Αγίας Νάπας δεν έχει απλά συμβολικό χαρακτήρα, αλλά αντανακλά σε κοινές αξίες, υπαρκτές σχέσεις και κοινούς στόχους. Μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για πολυεπίπεδη συνεργασία και να ενισχύσει την παρουσία και των 2 πόλεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πνεύμα αυτό καλούμε τους αρμόδιους φορείς της πόλης μας να εξετάσουν θετικά την πρόταση και να στηρίξουν ενεργά την επίσημη διαδικασία αδελφοποίησης».