Φιλοξενούνται για 40 και πλέον ημέρες στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Γραφειοκρατικά προβλήματα με Γαλλία και Σουηδία

Ένα περίπλοκο ζήτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, περιέγραψε στα Γεγονότα του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Π.Γ.Ν.Α., Χριστόδουλος Μεντίζης.
Μιλώντας στον Γιώργο Χονδρόπουλο, ο κ. Μεντίζης αναφέρθηκε στην περίεργη ιστορία με 6 ανήλικα παιδιά (3 από την Γαλλία και 3 με Σουηδική υπηκοότητα), τα οποία εντοπίστηκαν μαζί με έναν άντρα (πατέρας) στο συνοριακό πέρασμα του Έβρου προς τον Τουρκία και πλέον βρίσκονται με αστυνομική επιτήρηση στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Η κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς η παραμονή των παιδιών στο ίδρυμα διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με άγνωστη ημερομηνία λήξης.
Ειδικότερα, ο κ. Μεντίζης δήλωσε:

«Εδώ και 40 μέρες φιλοξενούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξ/πολης 6 παιδιά – 3 από τη Γαλλία και άλλα 3 με Σουηδική υπηκοότητα – που εντοπίστηκαν σε συνοριακά περάσματα. Τα 3 τελευταία παιδιά φιλοξενούνται εδώ και περίπου 20 μέρες. Τα παιδιά κατέληξαν στο Νοσοκομείο με εντολή Εισαγγελέα, είναι έγκλειστα σε έναν πολύ μικρό χώρο στην Παιδιατρική Κλινική. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ψυχολογία των παιδιών και στους εργαζόμενους. Το Νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι είναι ταγμένοι να προσφέρουν νοσηλευτική φροντίδα. Δεν είναι Κοινωνική Δομή και δεν μπορεί να προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες. Μια Κοινωνική Δομή θα έπρεπε να είχε φιλοξενήσει από την αρχή αυτά τα παιδιά. Τα παιδιά αυτά φυλάσσονται με παρουσία αστυνομικού σε κάθε βάρδια. Οι νοσηλευτές του τμήματος της Παιδιατρικής έχουν την ευθύνη αυτών των παιδιών καθ’ όλη την διάρκεια. Τα παιδιά δεν έχουν κάτι παθολογικό. Το Νοσοκομείο δεν έχεις τις ανάλογες προϋποθέσεις για αυτή την περίπτωση. Πρόκειται για ένα τεράστιο κενό και ένα κοινωνικό πρόβλημα, που το συναντάμε ευρύτερα στη χώρα μας. Έχει ξανασυμβεί στο χώρο μας και στο παρελθόν.
Καθώς οι μέρες περνούν όμως, το πρόβλημα εντείνεται. Πριν 2-3 μέρες τα παιδιά διέφυγαν της προσοχής των συναδέλφων και αστυνομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Να αναφέρουμε ότι όταν τα παιδιά βρέθηκαν στους Κήπους Έβρου, τα μετέφεραν στο Νοσοκομείο, γιατί δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος να τα φιλοξενήσει. Ο αρχικός στόχος ήταν να παραμείνουν εκεί για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουν στο περιβάλλον τους. Ωστόσο, έχει περάσει πολύς καιρός από τότε και οι Υπηρεσίες κωλυσιεργούν σε μεγάλο βαθμό, παρά και τις προσπάθειες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.
Είναι ένα λεπτό ζήτημα αν θα τα πάμε τα παιδιά εμείς οι φροντιστές στην Αθήνα ή θα έρθουν οι αντίστοιχοι φροντιστές από Γαλλία και Σουηδία να τα παραλάβουν.
Τις τελευταίες μέρες, μου μεταφέρονται από τους εργαζόμενους γεγονότα που πιέζουν πολύ σωματικά και ψυχικά, καθώς οι μέρες περνούν και τα παιδιά παραμένουν έγκλειστα. Πρόκειται για παιδιά από 3,5 ως 16 ετών το μεγαλύτερο, που δυστυχώς δεν έχουμε να τους προσφέρουμε αυτά που έχουν ανάγκη. Ελπίζουμε να βρεθεί μια οριστική λύση και με την δημοσιοποίηση του θέματος.
Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες Δομές και έτσι αποτελεί μονόδρομο να πάμε τα παιδιά πρόσκαιρα στο Νοσοκομείο για φύλαξη και για πρώτες εξετάσεις φυσικά. Είναι εν γνώσει της Διοίκησης βεβαίως και γίνονται ενέργειες μέσω του Υπουργείου, που δεν έχουν ευοδωθεί ακόμη. Επιπλέον, υπάρχουν μόλις 2 Κοινωνικοί Λειτουργοί στο Νοσοκομείο, που σαφώς δεν επαρκούν και έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας».
Μένει μόνο να φανεί, εάν μετά την δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου προβλήματος, ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες υπηρεσίες κι έτσι θα βρεθεί πιο γρήγορα λύση για τα 6 παιδιά…
Μ.Κ.