Ζητούμενο να κατασκευαστούν αυτά που πρέπει από τον Δήμο, ώστε να δοθεί επιπλέον γη στο σχέδιο πόλεως – Ίσως τότε περιοριστεί η αύξηση τιμών στα ακίνητα και πάρουν «ανάσα» οι πολίτες

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των ακινήτων στην Αλεξανδρούπολη, κατά τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους της, την απόφαση αγοράς μιας κατοικίας.
O Κατασκευαστής Κτιρίων, Γιώργος Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μετά από 12ετία κατά την οποία «πάγωσε» ο κλάδος των κατασκευών, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι τιμές των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης παραμένουν υψηλές.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός πως καθώς υπάρχει έλλειψη γης, ακόμα και η επέκταση σχεδίου που έγινε στην Χηλή Αλεξανδρούπολης, αυτή δεν ωφελεί, καθώς καταγράφεται σε αυτήν έλλειψη υποδομών.

«Ένας παράγοντας για την περιοχή μας είναι η μόνιμη πλέον έλλειψη γης. Ακόμα και η επέκταση σχεδίου πόλεως που έχει γίνει προς την Χηλή, λόγω της έλλειψης υποδομών, δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Δεν έχει γίνει πράξη οικοδομής και κράσπεδα, άρα δεν μπορούν να βγουν άδειες οικοδομής. Ευελπιστούμε στο άμεσο μέλλον να κατασκευαστούν αυτά που πρέπει από τον Δήμο και να βρεθούν τα ανάλογα κονδύλια, ώστε να δοθεί επιπλέον γη στο σχέδιο πόλεως. Κι έτσι, να περιοριστεί η αύξηση τιμών λόγω της γης», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Επιπλέον, ανέφερε τα εξής: «Μετά από μια 12ετή παύση εργασιών ήταν αναμενόμενη η έναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας και στην περιοχή μας. Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, στην περιοχή μας, η οικοδομική δραστηριότητα αυτήν τη στιγμή θυμίζει την δεκαετία 2000-2010. Η σημαντική διαφορά είναι το κόστος των κτιρίων που έχει αλλάξει πολύ. Εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, ένας βασικός είναι ότι έχει αλλάξει ο τρόπος δόμησης λόγω του νέου οικοδομικού κανονισμού και οι εξοπλισμοί των διαμερισμάτων. Κάποιοι είναι υποχρεωτικοί, ώστε να ρευματοδοτηθεί ένα ακίνητο. Αν αυτή τη στιγμή δεν είναι κάποιας ενδεδειγμένης ενεργειακής κλάσης ένα ακίνητο, δεν μπορεί να πάρει ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει από την αρχή ηλιακό και ενισχυμένες μονώσεις και ενεργειακά κουφώματα. Ένας παράγοντας εξαιτίας του οποίου έχει ανέβει το κόστος κατασκευής των κτιρίων είναι ότι έχει ανέβει και η ποιότητα κατασκευής των κτιρίων. Ο 3ος παράγοντας είναι το κόστος κατασκευής, όσον αφορά τα υλικά και το εργατικό κόστος. Στο εργατικό κόστος έχουμε το πρόβλημα ότι λόγω της 12ετούς παύσης διαλύθηκαν πολλά οικοδομικά συνεργεία και έμπειρα. Δυστυχώς, τώρα έχουμε έλλειψη εργατικού δυναμικού και έχει ανέβει το μισθολογικό κόστος. Είχαμε δύο άσχημες συγκυρίες και στην οικοδομική δραστηριότητα, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτοί οι δύο παράγοντες εκτίναξαν το κόστος των υλικών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος κατασκευής και άρα και το κόστος πώλησης ενός ακινήτου».
Συμπερασματικά, σε τοπικό επίπεδο, από πλευράς Δήμου Αλεξανδρούπολης μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις στην περιοχή της Χηλής (όπου επεκτάθηκε το σχέδιο πόλης) κι έτσι, όπως ζητούν οι πολιτικοί μηχανικοί και κατασκευαστές κτιρίων, να μπορούν να εκδοθούν οι πολυπόθητες άδειες οικοδομής.
Ίσως τότε πέσουν οι τιμές των ακινήτων και θα πάρουν «ανάσα» οι πολίτες στον τομέα της στέγασης.
Μ.Κ.