
Οι έννοιες της Αριστεράς και της Δεξιάς φαίνεται να ενεργοποιούν διαφορετικές ιδεολογικές αρχές σκέψης και να χαρακτηρίζουν διακριτούς πολιτικούς χώρους, αποτελώντας τους δύο πόλους ενός συνεχούς, όπου κάθε ένας από αυτούς οφείλει το νόημα, το περιεχόμενο και τη σημασία του στο αντιθετικό του ζεύγος. Υπό αυτή την έννοια πρόκειται για μια αντιθετική διάκριση, για ένα διπολικό σχήμα, που έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και συγκρούσεων. Χρησιμοποιώντας ως όργανα ανάλυσης κεντρικές θεωρίες της κοινωνικής ψυχολογίας, και εστιάζοντας στην προβληματική των κοινωνικών αναπαραστάσεων και της κοινωνικής ταυτότητας, το βιβλίο αυτό φωτίζει τη διαχρονική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ιδεολογικο-πολιτικών χώρων της Αριστεράς και της Δεξιάς, αναλύοντας πώς τα άτομα νοηματοδοτούν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
Πώς διαμορφώνεται το ιστορικό διπολικό σχήμα της Αριστεράς – Δεξιάς στις μέρες μας; Ποιό είναι το περιεχόμενό του και πώς περιγράφονται αξιολογικά οι δυο αυτοί ιστορικοί πολιτικοί χώροι; Γιατί οι πολιτικές ιδεολογίες πυροδοτούν τόσο έντονες συγκρούσεις; Πώς τα άτομα, με τις δικές τους αξίες και ιδεολογικο-πολιτικές πεποιθήσεις, προσλαμβάνουν το εν λόγω δίπολο; Αναδύεται μια κοινή συναινετική αναπαράσταση για την Αριστερά και τη Δεξιά; Ή μήπως τα άτομα, ως ενεργά κοινωνικά υποκείμενα, επιλέγουν να επικοινωνήσουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη διάκριση της Αριστεράς – Δεξιάς και ταυτόχρονα να αποκρύψουν κάποια άλλα; Μέσα από ερευνητικά δεδομένα και στοχαστική ανάλυση, το βιβλίο προσφέρει μια κριτική ματιά στις ιδέες που μας διχάζουν και μας ενώνουν.
H συγγραφέας
Η Παναγιώτα Ροπόκη γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση την Πολιτική Φιλοσοφία και Κοινωνική Θεωρία. Είναι Διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε θέματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ζητήματα ταυτότητας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τις κοινωνικές αναπαραστάσεις, την κοινωνική μνήμη και λήθη, την πολιτική ιδεολογία και ταυτότητα, με σχετικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Από το 2024 τελεί ως εντεταλμένη διδάσκουσα του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Σελίδες: 206
Εκδόσεις: «ΠΑΠΑΖΗΣΗ»