Για όσους εγκατασταθούν μόνιμα στον νομό Έβρου – «Χρειάζονται περισσότερα στοχευμένα μέτρα», δήλωσε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ο Δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος – Παραμένει το αίτημα για την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος στο Σουφλί

Η ρύθμιση που προβλέπει οικονομική ενίσχυση που φτάνει έως και 10.000 ευρώ σε όσες οικογένειες εγκατασταθούν μόνιμα στους Δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου δεν έχει ακόμα περάσει στην εφαρμογή της.
Ο Δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, τόνισε στην κάμερα του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ πως χρειάζονται στοχευμένα μέτρα, αν θέλει η πολιτεία να αντιμετωπίσει την ερήμωση του Έβρου.

Ειδικότερα, ο κ. Καλακίκος δήλωσε: «Η ανασυγκρότηση έχει μία πολύ διαφορετική έννοια. Συζητούμε και σχεδιάζουμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένες πιστώσεις. Δεν άρχισε να υλοποιείται ακόμη το πρόγραμμα. Θα πρέπει να περιμένουμε να υλοποιηθεί και να τοποθετηθούμε. Εγώ προσωπικά ήμουν αρνητικός και είχα επιφυλάξεις γι’ αυτό το πρόγραμμα, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στο μέγιστο βαθμό.
Αν έδιναν σε 70-80 επιχειρήσεις από ένα σημαντικό ποσό για τον εκσυγχρονισμό τους, θα είχαμε θέσεις εργασίας και συνέχιση των επιχειρήσεων αυτών, με μια διαφορετική ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης πώς τα εξαγγελλόμενα μπορούν να έχουν αποτέλεσμα σε μια περιοχή. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν, αν υπάρχει ο διάλογος με την τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν απορρίπτουμε όμως το μέτρο, περιμένουμε να εφαρμοστεί στην πράξη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του Έβρου, να γίνει η συγκέντρωση στην Δαδιά και εκεί να εκφέρουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας. Όμως, τα επιδόματα δεν λύνουν τα προβλήματα, διότι ο κόσμος που θα έρθει, θέλει εργασία».
- Κύριο αίτημα παραμένει η ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος στο Σουφλί
Επιπρόσθετα, ο Παναγιώτης Καλακίκος εξέφρασε μία πάγια άποψη που αφορά στην αναγκαιότητα ίδρυσης πανεπιστημιακού τμήματος στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Σουφλίου.
«Το Σουφλί δεν θα πρέπει να παραλείπεται από τον πανεπιστημιακό σχεδιασμό. Η ίδρυση ενός πανεπιστημίου είναι υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και δέσμευση του Πρωθυπουργού στην δήλωση που έκανε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Σουφλίου έχει πληγεί από την πυρκαγιά σοβαρά και εδώ χρειάζονται τα γενναία μέτρα. Σημειώνω πως από Τραϊανούπολη ως το Ορμένιο, η περιοχή μας ερημώνει. Θα πρέπει να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό με στοχευμένες δράσεις. Είναι εθνική ανάγκη αυτό, βλέποντας και τί κίνητρα δίνουν οι γείτονες Τούρκοι στους επενδυτές με 80% επιδότηση. Εμείς εδώ δεν έχουμε μια περιοχή που μπορούν οι επενδυτές να επενδύσουν, χωρίς νομικά κωλύματα λόγω Natura. Καλές οι επιδοτήσεις, αλλά πρέπει να συνδυαστούν με θέσεις εργασίας και κίνητρα στους επιχειρηματίες. Αν υπάρξουν επενδύσεις και κλίμα εμπιστοσύνης στην περιοχή, θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Και δεν θα βλέπουμε μια παρέβρια περιοχή να ερημώνει», ήταν επ’ ακριβώς τα λόγια του κ. Καλακίκου.
Μ.Κ.