Τι ψάχνει η ΕΥΠ

«Oποιοι σήμερα από τον τόπο μας ξεπουλάνε εύκολα και γρήγορα, αύριο θα κλαίνε. Γιατί θα έχουν χάσει τεράστια αξία από την πόλη, από τα χωριά, από τα χωράφια και από τα μπαΐρια (σ.σ.: ξερότοποι). Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε σαν κόρη οφθαλμού γιατί δεν μας ανήκει. Ανήκει σε αυτούς που μας το έδωσαν και κάποιοι μετά από μας περιμένουν, δικοί μας άνθρωποι, να το παραλάβουν σαν έναν πολύτιμο μαργαρίτη».
Με τα λόγια αυτά ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Τραϊανούπολης και Σαμοθράκης Άνθιμος προειδοποίησε τον κόσμο που παρίστατο στην αναπαράσταση της έλευσης διά θαλάσσης τής θαυματουργής ανάγλυφης εικόνας της Παναγίας Τρυφώτισσας (του 13ου αιώνα) από την Αίνο στην Αλεξανδρούπολη.
Το μήνυμα πήγε σε όλους όσοι αψήφιστα ξεπουλούν γη, σπίτια και επιχειρήσεις στον Έβρο και στη Θράκη γενικότερα. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει διαστάσεις. Ο Τύπος έχει αναφερθεί σε αυτό ζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα πώς θα προστατευτεί η παραμεθόρια γη μας.
Ποιοι δήμαρχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Άνθρωποι με κύρος προειδοποιούν τους συμπολίτες μας, οι οποίοι ξεπουλούν για λίγο ρευστό περιουσίες που περνούν συνήθως σε τουρκικά χέρια. Και εγκαταλείπουν έτσι πατρογονικά σπίτια και εδάφη ερχόμενοι σε ρήξη με το ίδιο τους το παρελθόν. Και δεν ενδιαφέρονται καν σε ποια χέρια θα περάσουν. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ έχει εδώ ανοίξει μια τρύπα. Άτομα με τουρκικά ονόματα αλλά με ευρωπαϊκά διαβατήρια, βουλγαρικά, γερμανικά, ολλανδικά, βελγικά, σουηδικά και άλλα, τριγυρνούν σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα και στα χωριά που περιβάλλουν τις προαναφερόμενες πόλεις και αναζητούν σπίτια και αγροτεμάχια, κυρίως στα χωριά, τα οποία αγοράζουν για πενταροδεκάρες, παρά το ότι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, έκρουσαν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιούνται είναι άγνωστη, αλλά ο εποικισμός συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αντέδρασαν και οι αρμόδιοι κοιτούν το θέμα με προσοχή.
Τι ψάχνει η ΕΥΠ
Στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης έχει εμπλακεί εδώ και καιρό η ΕΥΠ. Σύμφωνα με τη «Φωνή της Ροδόπης» και σχετικό της ρεπορτάζ, «η αγορά δύο ξενοδοχείων στη Μαρώνεια Ροδόπης, πριν από περίπου δύο χρόνια, αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ξεκινήσει ειδική έρευνα όσον αφορά τις αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από Τούρκους υπηκόους, είτε απευθείας είτε μέσω εταιρειών». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι η συγκεκριμένη αγορά «φέρεται να έγινε από εταιρεία με έδρα χώρα-μέλος της ΕΕ. Στην πραγματικότητα όμως η εταιρεία φέρεται να είναι τουρκικών συμφερόντων, καθώς οι ιδιοκτήτες της, όπως αυτοί αναφέρονται στα επίσημα συμβόλαια αγοραπωλησίας, είναι τουρκικής καταγωγής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά την αγορά των ξενοδοχείων οι νέοι ιδιοκτήτες ξήλωσαν ολόκληρο τον εξοπλισμό και τον μετέφεραν στην Τουρκία. Παράλληλα, για προσωπικό προσέλαβαν μόνο Έλληνες μουσουλμάνους από τις γύρω κοινότητες. Τα στοιχεία αυτά ήταν αρκετά για να ενεργοποιήσουν τα κλιμάκια της ΕΥΠ στην περιοχή, που έστρεψαν την προσοχή τους στη συγκεκριμένη εξαγορά και στα “σκοτεινά” σημεία της».
του Νίκου Χιδίρογλου