9.4 C
Alexandroupoli
Friday, June 6, 2025

Κολλημένα… τα σχέδια για τα αιολικά πάρκα

Γιατί έμειναν στάσιμα τα projects για την Αλεξανδρούπολη – Οι παράγοντες που φρενάρουν την ανάπτυξή τους – Η διστακτικότητα της κυβέρνησης, το υψηλό κόστος και οι αντιδράσεις

Κολλημένα στις όχθες του Θρακικού Πελάγους βρίσκονται τα σχέδια για ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο.

Το κύμα έντονων αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες (φορείς, πολίτες, οργανώσεις) που φοβούνται αλλοίωση του τοπίου, οι καθυστερήσεις του ΥΠΕΞ, αλλά και οι επιφυλάξεις για το υψηλό κόστος του εγχειρήματος «επιβραδύνουν» τα θαλάσσια αιολικά πάρκα με την κυβέρνηση να μην τρέχει με ιδιαίτερη… ζέση τα όποια σχέδια για ταχεία ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα, τρία χρόνια μετά από σχετικό νόμο που θεωρητικά άνοιγε το δρόμο.

Στην επιχείρηση «υπεράκτια αιολικά» εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η γεωπολιτική διάσταση που έχει το ζήτημα επιβάλλει τη σύμφωνη γνώμη και του ΥΠΕΞ για να χωροθετηθούν οι ακριβείς περιοχές, μία γνώμη όμως που συνέχεια σκαλώνει με αποτέλεσμα το project να είναι στον αέρα.

- Advertisement -

Ξένοι επενδυτές που ανέμεναν ούριο άνεμο για τα θαλάσσια αιολικά, αντιλαμβάνονται πλέον τη διστακτικότητα της χώρας να κάνει το επόμενο βήμα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο να… βολοδέρνει στους πέντε ανέμους.

Θεωρητικά, το Θαλάσσιο Χωροταξικό που κατατέθηκε πρόσφατα και αποτυπώνει για πρώτη φορά τα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ισχυροποιεί και νομικά τις προοπτικές ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών αλλά και πάλι δεν κουνιέται φύλλο με τα πάρκα να μένουν … στη στεριά.

1 GW πιλοτικά έργα

Την ίδια στιγμή, στο Θρακικό Πέλαγος δρομολογούνται πιλοτικά έργα (χωρίς διαγωνισμό), με σταθερή έδραση στο βυθό, που ωστόσο «απειλούνται» και αυτά από το κύμα των αντιδράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωρούν από κοινού στην ανάπτυξη του πρώτου Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου (ΥΑΠ) στη χώρα, ισχύος 600 MW.

Επιπλέον, η «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως» (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Motor Oil κατέχουν 50% έκαστος) έχει το δικαίωμα ανάπτυξης πιλοτικού ΥΑΠ ισχύος 400 MW, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της Σαμοθράκης.

Το νευραλγικό αυτό έργο-ορόσημο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, θα είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτυχία της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ.

Mετά το 2027… τα νεότερα

Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ έχει εγκρίνει περιβαλλοντικά το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και προωθείται από τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού η υπουργική απόφαση έγκρισής του η οποία θα επισημοποιήσει τις περιοχές όπου θα αναπτυχθούν τα έργα, αφού ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και βυθομετρικές έρευνες.

Με την ολοκλήρωση των μελετών (από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), οι επενδυτές θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν το ακριβές σημείο εγκατάστασης, το είδος και τον αριθμό των ανεμογεννητριών.

Τα έργα θα προχωρήσουν, πιλοτικά, δηλαδή χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και με λειτουργική ενίσχυση που θα πρέπει να εγκρίνει η Κομισιόν (μέσα στο 2025). Τα δεδομένα των μελετών θα αποτελέσουν τη βάση για τον προσδιορισμό της τιμής αποζημίωσης που θα διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα των έργων.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα θα δοθεί στο πιλοτικό έργο των 600 MW ενώ οι διαγωνισμοί για τα πάρκα πάνε για μετά το 2027.

Άπιαστοι οι στόχοι του ΕΣΕΚ

Βάσει του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), έως το 2050, τα υπεράκτια αιολικά θα αντιστοιχούν στο ένα έβδομο της εγκατεστημένης ισχύος και θα παράγουν το 33% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα.

Περί το τέλος της 10ετίας (2030) στόχος είναι να βρίσκονται σε ανάπτυξη μονάδες συνολικής ισχύος 1.900 MW, ένας στόχος που πλέον φαντάζει όλο και πιο μακρινός (σχεδόν ανέφικτος) και μάλλον παίρνει παράταση για το 2040.

Στέφανος Μαχτσίρας

energymag.gr

Friday, June 6, 2025

Latest News

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σουφλίου αναβαθμίζεται με την προσθήκη ενός νέου απορριμματοφόρου

Ο Δήμος Σουφλίου προχώρησε στην ενίσχυση του στόλου των οχημάτων τα οποία καθημερινά συνδράμουν μαζί με τα συνεργεία καθαριότητας...

More Articles Like This