9.4 C
Alexandroupoli
Friday, July 25, 2025

Κρίσιμη κατάσταση στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη – Σχέδιο 7 μέτρων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Χρήση drones και συστηματική απολύμανση των αγροτικών δρόμων στις ζώνες προστασίας – Οι οδηγίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ για τις ζωονόσους

Σε εφαρμογή τίθεται άμεσα επιχειρησιακό σχέδιο με 7 έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, μετά από απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα. 

Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί καθολική κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, με στόχο τον άμεσο περιορισμό και την πλήρη εκρίζωση της νόσου.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν και τίθενται άμεσα σε ισχύ είναι τα εξής:

- Advertisement -
  1. Μετά από επικοινωνία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα με τους αρμόδιους Περιφερειάρχες κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι εξής Περιφέρειες: 

– Δυτικής Ελλάδας (περιφερειακή ενότητα: Αιτωλοακαρνανίας)

– Στερεάς Ελλάδας (περιφερειακή ενότητα : Φωκίδας)

– Θεσσαλίας (περιφερειακές ενότητες: Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων)

– Δυτικής Μακεδονίας (περιφερειακή ενότητα Φλώρινας)

– Κεντρικής Μακεδονίας (περιφερειακές ενότητες:  Σερρών, Χαλκιδικής)

– Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (περιφερειακές ενότητες: Ξάνθης, Βόρειου Έβρου, Ροδόπης και Σαμοθράκης).

  • Εντατικοποιούνται τα μέτρα για την εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης μετακινήσεων αιγοπροβάτων εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης. Στην εφαρμογή του μέτρου θα συνδράμουν η Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα ελέγχει τα οχήματα που μεταφέρουν παράνομα ζώα εντός, και στα όρια, των ζωνών αυτών. Ταυτόχρονα, η Πολιτική Προστασία και η Ελληνική Αστυνομία, με τη χρήση drones θα συνδράμουν στην επιτήρηση των περιοχών για την καταπολέμηση της παράνομης βόσκησης. Για τον σκοπό αυτό, ο Κώστας Τσιάρας ήρθε ήδη σε επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.
  • Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε την κινητοποίηση όλων των κτηνιάτρων που υπηρετούν σε εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνάμεις στο πεδίο.
  • Ακόμα και στις περιπτώσεις προσφυγής στη Δικαιοσύνη από κατόχους εκμεταλλεύσεων στις οποίες εντοπίζονται κρούσματα της νόσου, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρούν άμεσα στη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων, όπως η θανάτωση των ζώων, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού (ΕΕ) 625/2017, ώστε να διασφαλίζεται ο περιορισμός της.
  • Οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν τη συστηματική απολύμανση των αγροτικών δρόμων στις ζώνες προστασίας, με έμφαση στις περιοχές περιμετρικά των εστιών.
  • Προχωρά άμεσα η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων για όλες τις παραβάσεις και εξετάζεται η αυστηροποίηση του πλαισίου.
  • Συστήνεται άμεσα η Ειδική Επιτροπή διαχείρισης της επιζωοτίας, με τη συμμετοχή στελεχών της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ, εκπροσώπων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (Κρέατος και Φέτας), του ΣΕΒ-ΓΑΠ, του ΣΕΚ, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραμένει σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε πλήρη συμμόρφωση και συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιζωοτίας.

  • Οι οδηγίες από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ για τις ζωονόσους

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, λαμβάνοντας υπόψη την θερινή περίοδο που διανύουμε και την έξαρση των ζωονόσων αλλά και ζωοανθρωπονόσων  ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις των μεταφερόμενων νοσημάτων στην Περιφέρεια.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί και συνεχίζουν την εξάπλωσή τους στην Περιφέρεια τα νοσήματα της Ευλογιάς των Αιγοπροβάτων της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων και του Δυτικού Νείλου.  

Ωστόσο, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι ανήσυχες, ιδιαίτερα για τον Αφθώδη πυρετό,καθώς έχουν δηλωθεί εστίες παρουσίας του νοσήματος στα παράλια της Τουρκίας. 

Επιπλέον λόγω της καλοκαιρινής περιόδου που διανύουμε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης του νοσήματος του Καταρροϊκού πυρετού.  

Ως εκ τούτου η Δ/νση Κτηνιατρικής προτείνει την εφαρμογή των απαραίτητων προληπτικών μέτρων που απαιτεί το κάθε νόσημα.

Κτηνοτρόφε, προκειμένου να προφυλάξεις το κοπάδι σου και να προστατέψεις την περιουσία σου και το εισόδημά σου φρόντισε να τηρήσεις σχολαστικά τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Μην επιτρέπεις την είσοδο στην εκτροφή σου σε άτομα που δεν έχουν δουλειά σ’ αυτήν, παρά μόνο στο προσωπικό που εργάζεται εκεί και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.  
  2. Μη φέρνεις το κοπάδι σου σε επαφή με άλλα κοπάδια. 
  3. Να απαιτείς και να επιβλέπεις την υποχρεωτική απολύμανσή όλων των οχημάτων  κατά την είσοδο και έξοδο από την εκτροφή σου, με κατάλληλο απολυμαντικό.
  4. Φρόντισε να μην κάνεις άσκοπες μετακινήσεις
  5. Μη δανείζεσαι και μη δανείζεις αυτόν τον καιρό, γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, ζωοτροφές, ή οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό εξοπλισμό, από συνάδελφο κτηνοτρόφο.
  6. Προμηθεύσου κάποιο εγκεκριμένο απολυμαντικό καθώς και φορητή συσκευή απολύμανσης και να απολυμαίνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα τα εργαλεία σου και τους χώρους της εγκατάστασής σου. Πάντα ακολουθώντας σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης του απολυμαντικού. 
  7. Αν οι εγκαταστάσεις σου το επιτρέπουν, κατασκεύασε απολυμαντική τάφρο στην είσοδό της εκμετάλλευσης για την απολύμανση των οχημάτων που είναι αναγκαίο να εισέρχονται στη εκτροφή σου. 
  8. Μην επιτρέπεις οχήματα εμπόρων ζώντων ζώων να εισέρχονται στην εκτροφή αλλά αυτά να σταθμεύουν μακριά από αυτήν και με δικό σου όχημα να μεταφέρεις τα ζώα σου, προκειμένου αυτά να φορτωθούν.
  9. Περιόρισε τις μετακινήσεις σου και κυρίως μην περιφέρεσαι άσκοπα σε περιοχές υψηλού κινδύνου. που εμφάνισαν το νόσημα.  

Ειδικότερα:

Για την αποτροπή της εξάπλωσης του Καταρροϊκού πυρετού συστήνεται να αποφεύγεται η κυκλοφορία των ζώων μετά την δύση του ηλίου (αυξημένη δραστηριότητα των εντόμων φορέων) και να χρησιμοποιούν τακτικά εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα για την προστασία των ζώων και την μείωση του πληθυσμού των εντόμων φορέων. Επιπλέον συστήνεται  ο εμβολιασμός των αιγοπροβάτων με εμβόλιο κατά  που κυκλοφορεί στο εμπόριο.  

Για την αποτροπή της εισόδου του Αφθώδους πυρετού στην χώρα και στην εκμετάλλευση σου συστήνεται προς τους κτηνοτρόφους η άμεση απομάκρυνση όλων των αγελαίων βοοειδών και λοιπών δίχηλων ζώων που βρίσκονται σε αγελαία μορφή κοντά στις παρέβριες περιοχές, καθώς και η αποτροπή της εισόδου στην εκμετάλλευση ζώων αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος χωρίς την έγκριση της τοπικής Κτηνιατρικής Αρχής. 

Γενικότερα απαιτείται σε όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις όλων των ειδών ζώων η καθημερινή παρακολούθηση της γενικής κατάστασης της υγείας των ζώων. Ο έλεγχος της εμφάνισης τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων, όπως δερματικές αλλοιώσεις κυρίως στα άτριχα μέρη του ζώου καθώς και στην εμφάνιση πληγών στο στόμα, την γλώσσα, την στεφάνη των οπλών ή και μεταξύ των οπλών. 

Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι προς εφαρμογή των ανωτέρω οδηγιών και σε περίπτωση που παρατηρήσουν τα παραπάνω συμπτώματα να απευθύνονται άμεσα στον Κτηνίατρό τους ή στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Αρχές, απ’ όπου μπορούν να πάρουν και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ανωτέρω νοσήματα.                

Friday, July 25, 2025

Latest News

Έβρος και ΑΜ-Θ σε κτηνιατρικό συναγερμό

Από την ευλογιά και την πανώλη μέχρι τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν την χειρότερη κρίση των...

More Articles Like This