9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, July 22, 2025

Ο μύκητας του Τσερνόμπιλ που τρέφεται με ακτινοβολία!

Στα ερείπια του Τσερνόμπιλ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν μύκητα που τρέφεται με ακτινοβολία! 

Ονομάζεται Cladosporium sphaerospermum, ένας μαύρος μύκητας που ανακαλύφθηκε να αναπτύσσεται στα τοιχώματα του Αντιδραστήρα 4 του Τσερνόμπιλ, ενός από τα πιο ραδιενεργά περιβάλλοντα στη Γη.

Αλλά αντί να πεθάνει, αυτός ο παράξενος οργανισμός ευδοκιμεί – απορροφώντας θανατηφόρα ακτινοβολία γάμμα και μετατρέποντάς την σε ενέργεια

Η διαδικασία είναι γνωστή ως ραδιοσύνθεση και είναι παρόμοια με τη φωτοσύνθεση στα φυτά – εκτός από το ότι αντί να χρησιμοποιεί το ηλιακό φως, αυτός ο μύκητας χρησιμοποιεί ακτινοβολία για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή του.

- Advertisement -

Είναι ένας από τους λίγους γνωστούς οργανισμούς στη Γη που το κάνουν αυτό. Αλλά η πραγματική ανατροπή; Αυτός ο μύκητας μπορεί να είναι χρήσιμος στο διάστημα

Όταν οι ερευνητές έστειλαν τον C. sphaerospermum στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όχι μόνο επέζησε – αλλά αναπτύχθηκε.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι μπλόκαρε έως και 84% της εισερχόμενης κοσμικής ακτινοβολίας. Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί ως φυσική ασπίδα ακτινοβολίας για τους αστροναύτες σε αποστολές στο βαθύ διάστημα, όπου η έκθεση αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. 

Πίσω στη Γη, οι επιστήμονες διερευνούν τις δυνατότητές του για βιοαποκατάσταση, χρησιμοποιώντας το για να βοηθήσει στον καθαρισμό ραδιενεργών περιοχών που είναι πολύ επικίνδυνες για την είσοδο των ανθρώπων.

Η ικανότητά του να ανέχεται και ακόμη και να απορροφά την ακτινοβολία θα μπορούσε να το καταστήσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάκαμψη από πυρηνικές καταστροφές. 

«Είναι σαν η φύση να κατασκεύασε μια βιολογική ασπίδα ακτινοβολίας», σημείωσε ένας ερευνητής. Από το πυρηνικό νέφος μέχρι την εξερεύνηση του διαστήματος, αυτός ο ταπεινός μαύρος μύκητας μπορεί να κρατά το κλειδί για την επιβίωση σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα στο σύμπαν. 

Περισσότερα: Travers, Scott. «Αυτός ο μαύρος μύκητας μπορεί να θεραπεύει το Τσερνόμπιλ πίνοντας ακτινοβολία – Εξηγεί ένας βιολόγος». Forbes, 2 Νοεμβρίου 2024

Tuesday, July 22, 2025

Latest News

«Ελένη: Η δίκη μιας πόρνης» στο Θέατρο Αλτιναλμάζη Αλεξανδρούπολης

Με την Λυδία Κονιόρδου - Την Παρασκευή 25  Ιουλίου Η Λυδία Κονιόρδου, η κορυφαία Ελληνίδα τραγωδός, ερμηνεύει την πιο γοητευτική και...

More Articles Like This