9.4 C
Alexandroupoli
Friday, July 18, 2025

«Σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχει κανείς στον Βόρειο Έβρο» – Συγκλονιστική έρευνα για το Δημογραφικό

Έρευνα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – Κλείνει το Νηπιαγωγείο του Άβαντα; – Οι δυνατότητες, αλλά και οι δυσκολίες ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον του Έβρου, αφού σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για το δημογραφικό, σε 10 χρόνια δε θα υπάρχουν καθόλου κάτοικοι στο βόρειο τμήμα του νομού!

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιος Καραφύλλης, μιλώντας στα Γεγονότα του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και τον Σταύρο Παπαδόπουλο, ανέφερε τα εξής:

«Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε με ανάθεση σε εμένα προσωπικά και τη δική μου ερευνητική ομάδα από την ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον προηγούμενο πρόεδρο τον Βασίλη Μαυρίδη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του. Η έρευνα είχε τον τίτλο «Οι προοπτικές εξέλιξης της εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής στην Περιφέρειά ΑΜ-Θ για τα επόμενα 10 χρόνια». Μελετήσαμε τις γεννήσεις που είχαμε από το 2000. Όπως βλέπετε στο πρώτο γράφημα

- Advertisement -

Η κορύφωση των γεννήσεων είναι το 2009 με 6.443 γεννήσεις. Η καμπύλη όμως όλο και φθίνει μέχρι το 2019, γιατί όταν  ξεκινήσαμε την έρευνα είχαμε πέσει ήδη γύρω στις 4.000. Έχουμε μία μείωση του ποσοστού ήδη στο 27%.

Σχετικά με την πρόβλεψη γεννήσεων μέσα στην επόμενη δεκαετία, το νούμερο είναι τραγικό. Κρατούν γερά από άποψη πληθυσμού μόνο οι 5 πόλεις της Περιφέρειας. Στον Βόρειο Έβρο ειδικότερα, τα νούμερα είναι απολύτως τραγικά. Μέσα στην επόμενη δεκαετία δεν θα υπάρχει κάτοικος στον Β. Έβρο.

Επιπλέον, το πρόβλημα εντείνεται και στα νότια του νομού. Πληροφορήθηκα προ ημερών ότι το Νηπιαγωγείο στον Άβαντα κλείνει, άρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα Δίκαια, αλλά και έξω από την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Όλοι μιλούν για το Δημογραφικό, αλλά επί της ουσίας δε γίνεται τίποτα.

Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι το κίνητρο των 10.000 ευρώ είναι αρκετό. Θεωρώ ότι έχουν ευτελίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με αυτό το σκεπτικό. Κανείς δεν θα μετακινηθεί από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη για να έρθει στον Έβρο για 10.000 ευρώ».

  • Δυνατότητες & δυσκολίες ανάπτυξης του ΔΠΘ

Παράλληλα, ο Αθανάσιος Καραφύλλης αναφέρθηκε και στον ρόλο που επιτελεί στην ακριτική περιοχή της Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, καθώς και στις δυνατότητες ανάπτυξης που αυτό έχει.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Καραφύλλης επεσήμανε: «110 άτομα συνολικά μεταπτυχιακοί φοιτητές αποφοιτούν από το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης μόνο, στην Αλεξανδρούπολη. Είναι για την πόλη ένας πολύ σημαντικός παράγοντας η λειτουργία των μεταπτυχιακών τμημάτων. Η αναμένει μία σχετική κίνηση, καθώς θα τελειώσει η ορκωμοσία. Οι απόφoιτοι είναι από 25 μέχρι 77 χρονών. Ο απόφοιτός μας, ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο κύριος Νίκος 77 ετών και συνεχίζει ακόμη ακάθεκτος στις σπουδές του. Αυτό είναι και και ζητούμενο και το πιο σημαντικό.

Το Παιδαγωγικό συμπληρώνει του χρόνου 40 χρόνια λειτουργίας. Εχει συμβάλει καταλυτικά στις μεταπτυχιακές σπουδές τα τελευταία 20 χρόνια. Έχουν επαιδευτεί εκατοντάδες, κυρίως εκπαιδευτικοί και από τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης. Γιατί μπαίνουν σε όλο αυτό το παιχνίδι των μεταπτυχιακών σπουδών. Έχει μπει η Κύπρος, που λειτουργούσε πάντα ανταγωνιστικά απέναντί μας. Τώρα μπαίνουν όμως και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όπως την έχουν ονομάσει. Έχω όμως ανταγωνιστές και από την Ιταλία και από τη Βουλγαρία. Το βλέπουμε σε καθημερινές προβολές σε διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ιδιώτες διαφημίζουν μεταπτυχιακά, επιχειρήσεις διαφημίζουν μεταπτυχιακά και εμείς προσπαθούμε με πενιχρά μέσα να σταθούμε σε αυτό τον χάρτη. Το όπλο μας είναι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο που παρέχει αξιοπρεπείς και πολύ αξιόλογες μεταπτυχιακές σπουδές με καταξιωμένους διδάσκοντες. Και να το πω και αυτό που ενδιαφέρει τους γονείς, τα οικονομικότερα δίδακτρα όλων. Γιατί τα δίδακτρα που καταβάλλονται στα δημόσια πανεπιστήμια εδώ στα δικά μας τουλάχιστον, όπως μπορώ να ξέρω, στο Δημοκρίτειο και στο δικό μας τμήμα, είναι τα μισά σε σχέση με αυτά, με υποτροφίες στα προγράμματα για τους αριστούχους των μεταπτυχιακών και μία σημαντική ενίσχυση και για το πανεπιστήμιο το ίδιο μιας και το 30% των διδάκτρων αποδίδεται στο πανεπιστήμιο το ίδιο για τα λειτουργικά του έξοδα.

Η τόσο μεγάλη προσφορά μεταπτυχιακών -και όχι μόνο- τίτλων ξεκινάει από την διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο σχολείο. Απαιτούνται εκεί σύμφωνα με το νόμο Γαβρόγλου τον τελευταίο η μοριοδότηση που προέρχεται από το πτυχίο, το δεύτερο πτυχίο, το μεταπτυχιακό, το δεύτερο μεταπτυχιακό και το διδακτορικό. Αυτό έχει πραγματικά μετατρέψει τους όλους τους υποψηφίους για την εκπαίδευση σε κυνηγούς. Κυνηγούν μόρια παντού όπου είναι. Πάνω σε αυτό έχει στηθεί ένα απίστευτο παιχνίδι εξαπάτησης. Προσφέρονται διάφορα σεμινάρια με 50€ σαν να πάμε να ψωνίσουμε από το καλάθι στη λαϊκή. Μεταπτυχιακά που προσφέρονται από ξένες χώρες χωρίς καν να γνωρίζει ο υποψήφιος φοιτητής την ξένη γλώσσα και αποκτά μεταπτυχιακό. Το σημαντικό, λοιπόν, είναι να στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και ας βρίσκεται και στην άκρη της Ελλάδος. Το συμπέρασμα είναι να θέλει κάποιος να κάνει ποιοτικές σπουδές, θα έρθει στα δημόσια πανεπιστήμια.

Η Πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει με ίδιους όρους, γιατί προς το παρόν οι όροι είναι συντριπτικά υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος και συχνά αργούν να προσλάβουν και διδακτικό προσωπικό».

Μαρίνα Κωστοπούλου

Friday, July 18, 2025

Latest News

Tα 164 νέα οχήματα της Πυροσβεστικής

Πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ το πρωί της Παρασκευής (18/7) η τελετή παράδοσης 164 νέων οχημάτων στην Πυροσβεστική, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.Τα νέα οχήματα είναι συνολικά...

More Articles Like This