Το φυσικό αέριο αλλάζει ρότα – Ο ΔΕΣΦΑ αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη – Στο φουλ οι μηχανές

Την αναβάθμιση του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας σηματοδοτεί η ολοκλήρωση τριών μεγάλων έργων εντός του 2025 με αρμόδιες πηγές του ΔΕΣΦΑ να εντοπίζουν οφέλη τόσο εγχώρια, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με τον βεβαιωμένο πλέον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικό κόμβο.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ προβλέπει «παράδοση» και «λειτουργία» για τους σταθμούς συμπίεσης σε Κομοτηνή και Αμπελιά, καθώς και για τον αγωγό υψηλής προς την Δυτική Μακεδονία.
Σημαντική πρόοδος επίσης καταγράφεται σε δύο ακόμη στρατηγικής σημασίας έργα – τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και τον αγωγό Καρπερή-Κομοτηνή – με την ολοκλήρωσή τους, ωστόσο να τοποθετείται μεταγενέστερα από το 2025.
Το «νήμα» κόβει ο σταθμός συμπίεσης στην Κομοτηνή με το έργο να εξυπηρετεί στην αύξηση ικανότητας μεταφοράς του ΕΣΦΑ και στη δυνατότητα προμήθειας μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, καθώς και στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω ΕΣΦΑ. Ειδικότερα, η λειτουργία του σταθμού συμπίεσης στη Κομοτηνή θα δώσει την δυνατότητα στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB να διακινήσει έως και 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, φτάνοντας την μέγιστη δυναμικότητά του.
Αντίστοιχα, ο έτερος σταθμός συμπίεσης στην Αμπελιά, ο οποίος επίσης αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του έτους, θα δώσει τη δυνατότητα στο Σιδηρόκαστρο να εξάγει στη Βουλγαρία έως και 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο, ενισχύοντας περαιτέρω την εξαγωγική «δύναμη πυρός» της Ελλάδας η οποία αναμένεται να φτάσει τα 8 δις κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Κατά συνέπεια, τα εν λόγω έργα έρχονται να ενισχύσουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό του συστήματος σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναδεικνύεται σε βασική «πύλη εισόδου» για την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι και την Ουκρανία, συνιστώντας το σημείο εκκίνησης για τον «Κάθετο Διάδρομο».
Το τρίτο μεγάλο έργο που αναμένεται να «κόψει κορδέλα» εντός του έτους είναι ο αγωγός υψηλής πίεσης προς την Δυτική Μακεδονία με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι υφιστάμενες εργασίες επί του πεδίου αφορούν στην αποκατάσταση των εδαφών που αξιοποιήθηκαν για τις εργασίες κατασκευής καθώς και σε υδραυλικές δοκιμές που με την σειρά τους να ανάψουν το «πράσινο φως» για την κανονική λειτουργία του αγωγού.
Ο ευρύτερος σχεδιασμός «κοιτάει» πράσινο υδρογόνο
Ο Μιχάλης Θωμαδάκης, Ανώτατος Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ επιβεβαιώνει σε πρόσφατες δηλώσεις τα σχέδια του Διαχειριστή για επέκταση του αγωγού Δυτικής Μακεδονίας προς την Αδριατική και κατάληξη στην Ιταλία με σκοπό την μεταφορά «πράσινου» υδρογόνου. Όπως τόνισε, «Η μεγάλη αγορά υδρογόνου για την Ελλάδα είναι η Κεντρική Ευρώπη» και στο πλαίσιο αυτό ο ΔΕΣΦΑ συνεργάζεται με την ιταλική και γερμανική κυβέρνηση, καθώς και τον Ιταλό Διαχειριστή, για τη μεταφορά υδρογόνου από την Ιταλία προς τον Βορρά, ώστε να δημιουργηθεί αυτή η καινούργια αγορά για τη χώρα.
Ελλάδα–Βόρεια Μακεδονία
Εξελίξεις υπάρχουν και σε δύο ακόμη έργα με ανάλογη σημασία για την λειτουργία του εθνικού συστήματος. Πρόκειται, όπως προαναφέρθηκε για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας με το έργο πλέον να βρίσκεται σε φάση κατασκευής εκατέρωθεν των συνόρων και τους δύο Διαχειριστές (ΔΕΣΦΑ και NOMAGAS) να βρίσκονται σε συζητήσεις για την επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος μετά και τις καθυστερήσεις που μεσολάβησαν από την πλευρά της γειτονικής χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής στο τμήμα που της αναλογεί με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ για το κομμάτι συνολικού μήκους 66,7 χιλιομέτρων, προσδιορίζοντας ένα αρχικό χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στους επόμενους 34 μήνες.
Καρπερή-Κομοτηνή
Το δεύτερο έργο αφορά στον διπλασιασμό του κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή-Κομοτηνή ως μέρος ενός συνολικότερου «πλέγματος» έργων που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ και φιλοδοξούν να συμβάλουν στην αύξηση της δυναμικότητας και της ασφάλειας εφοδιασμού του ΕΣΦΑ.
Αναλυτικότερα, το εν λόγω έργο αφορά στην κατασκευή ενός αγωγού 30’’, 215 χιλιομέτρων 100% συμβατού με το H2 και παράλληλο με το υφιστάμενο δίκτυο από την Καρπερή έως την Κομοτηνή. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή, το έργο αποτελεί έργο προτεραιότητας καθώς θα αυξήσει την δυνατότητα του ΕΣΦΑ να μεταφέρει πρόσθετες ροές φυσικού αερίου μεταξύ του Βόρειου και Νότιου τμήματος του Συστήματος Μεταφοράς.
Ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, το έργο βρίσκεται σε πορεία ωρίμανσης με τον Διαχειριστή να αναμένει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αδειοδότησης. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα «τρέξει» ο διαγωνισμός για την προμήθεια υλικών, ενώ μετά το καλοκαίρι θα «τρέξει» ο διαγωνισμός για την κατασκευή, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση μέχρι τα τέλη του χρόνου με αρχές του επόμενου.
energypress.gr