Καμπανάκι από Δορυφορικά Δεδομένα & Γεωτεχνικούς

Η παρατεταμένη ανομβρία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι δυνατοί άνεμοι που επιτείνουν την εξάτμιση έχουν φέρει τον Έβρο σε κατάσταση ακραίας εδαφικής ξηρασίας, όπως αποκαλύπτουν τα πρόσφατα δορυφορικά δεδομένα.
Στις 17 Αυγούστου, οι μετρήσεις έδειξαν ότι η υγρασία του εδάφους έχει μειωθεί κατά 80% σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει μία από τις σοβαρότερες περιόδους ξηρασίας των τελευταίων ετών. Οι αγρότες του νομού ανησυχούν για την επίδραση αυτής της κατάστασης στις καλλιέργειές τους, καθώς η στάθμη του ποταμού συνεχώς υποχωρεί.
Περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπως ο Έβρος, η Βουλγαρία και η Μαύρη Θάλασσα, είναι οι πιο πληγείσες από τη γενικευμένη ξηρασία, σύμφωνα με χάρτες του ιταλικού Ινστιτούτου Επιστήμης της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς το 52% της Ευρώπης βρισκόταν σε κατάσταση ξηρασίας για τέταρτο συνεχή μήνα, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας.
Οι συνεχείς καύσωνες και οι πρωτοφανείς πυρκαγιές που πλήττουν τα Βαλκάνια, πολλές από τις οποίες εκδηλώνονται σε ανοιχτές χωματερές και απελευθερώνουν τοξικές αναθυμιάσεις, επιδεινώνουν την κατάσταση. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Θράκης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, επισήμανε ότι η στάθμη του Έβρου έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο.
Η αρδευτική πολιτική των γειτονικών χωρών, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία, επηρεάζει σημαντικά τη ροή του ποταμού, ενώ οι γεωργοί του Έβρου έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την έλλειψη νερού. Δυστυχώς παρά τις εξαγγελίες κα τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, καμιά πενταετής συμφωνία με την Βουλγαρία για την διαχείριση των υδάτων του Άρδα δεν υπήρξε. Μόνο προσωρινή ως τα τέλη Σεπτεμβρίου για φέτος ώστε να αρδεύουν χωρίς προβλήματα οι αγρότες, Η ακραία ξηρασία όμως τους απειλεί για του χρόνου και τα επόμενα χρόνια και δεν βλέπουν να γίνονται κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση.
in.gr