Οι καπνοπαραγωγοί προτιμούν την καλλιέργεια της Στέβιας, που δίνει 900 έως 1000 Ευρώ το στρέμμα – Δεν χρειάζονται αλλαγές, ούτε άλλα γεωργικά μηχανήματα

Στροφή στην καλλιέργεια της στέβιας κάνουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες καπνοπαραγωγοί, μια που αφενός ακολουθούνται περίπου οι ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές, απαιτείται ο ίδιος μηχανολογικός εξοπλισμός με αυτόν της καπνοκαλλιέργειας και, αφετέρου, τα έσοδα μπορεί να είναι και ως τριπλάσια ανά στρέμμα γιατί οι στρεμματικές αποδόσεις είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τον καπνό, ενώ η βιολογικά καλλιεργούμενη στέβια δίνει και υψηλότερες τιμές.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια με σημαντικές οικονομικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της χώρας μας την ευνοούν. Στην ουσία, πρόκειται για μια «χρυσή διέξοδο» των καπνοπαραγωγών που είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται, αλλά και γενικότερα των νέων αγροτών.
Η στέβια είναι ένα είδος φυτού με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του χρόνια τώρα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της αγοράς εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες.

Η συστηματική καλλιέργειά της μπορεί να αποφέρει έσοδα της τάξης των 900-1.000 ευρώ ανά στρέμμα.
«Ο ρυθμός αύξησης των στρεμμάτων όσον αφορά στην καλλιέργεια στέβιας τα τελευταία χρόνια είναι 30 % έως 40%. Αντίστοιχος ρυθμός αύξησης παρατηρείται και στους παραγωγούς», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού SteviaHellas, Χρήστος Σταμάτης.
Ο κ. Σταμάτης εξηγεί ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης καλλιέργειας, διότι όπως λέει, η Ελλάδα ήταν μια καπνοπαραγωγός χώρα. «Οι καλλιεργητές της στέβιας είναι κυρίως πρώην καπνοπαραγωγοί.
Πέρυσι τρέξαμε ένα μεγάλο πρωτοποριακό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας στη Θράκη, όπου η εταιρία Παπαστράτος, μαζί με το συνεταιρισμό μας, βοήθησε πρώην καπνοπαραγωγούς στη μετάβαση από την καλλιέργεια καπνού στη στέβια.
Η μετάβαση αυτή γίνεται με εύκολο τρόπο γιατί οι τακτικές που εφαρμόζουν οι καπνοπαραγωγοί με αυτές τις οποίες χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια της στέβιας είναι ίδιες, όπως επίσης ίδια είναι και τα μηχανήματα.
Ένας άλλος λόγος που η στέβια είναι κερδοφόρα είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η τάση της υγιεινής διατροφής γενικότερα, αλλά και η προτίμηση σε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες».
Στα καλά της καλλιέργειας της στέβιας, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της SteviaHellas, είναι ότι έχει μικρότερες απαιτήσεις σε νερό, δεν χρειάζεται ψεκασμούς, αλλά και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται είναι βιολογικά.
«Όλο αυτό αφήνει ένα καλό αποτύπωμα στο περιβάλλον», επισημαίνει, προσθέτοντας:
«Ακόμη και το εισόδημα του παραγωγού είναι πιο αυξημένο από το αντίστοιχο εισόδημα που εξασφάλιζε από την καλλιέργεια καπνού. Δηλαδή ένα στρέμμα στέβιας αφήνει 15%-20% παραπάνω κέρδος».
Βάλια Νικολάου