9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, June 21, 2025

Γνωρίζοντας καλύτερα τον Σταύρο Βαβία…

Ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε στις ερωτήσεις της Μαρίνας Κονδύλη

  • Κύριε Βαβία, σας γνωρίζουμε εδώ και χρόνια από την ενασχόλησή σας στα κοινά. Τώρα όμως, είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνετε στον εκλογικό στίβο ως υποψήφιος βουλευτής Έβρου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πώς και πήρατε αυτήν την απόφαση;

Αυτή είναι μια αρκετά συχνή ερώτηση που δέχομαι από συγγενείς, φίλους και συντοπίτες. Για εμένα υπάρχουν 3+1 βασικοί λόγοι που με ώθησαν στη συμμετοχή μου.

Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι γιατί μας αφορά το μέλλον του Έβρου. Η παθητική παρακολούθηση των προβλημάτων δεν οδηγεί σε αλλαγή.  Πρέπει να έρθει επιτέλους η στιγμή που θα ψάξουμε τις λύσεις.

Ο δεύτερος λόγος, είναι πως χρειάζεται η ματιά μας να είναι στραμμένη στο μέλλον του Έβρου και της χώρας μας. Χρειάζεται οι πολιτικοί μας, να δίνουν καθημερινό και όχι αποσπασματικό αγώνα ουσίας, για την βελτίωση της καθημερινότητάς μας. 

- Advertisement -

Χρειαζόμαστε εκπροσώπηση με ανθρωπιά, αδιάλειπτη και στοχευμένη πολιτική δράση και όχι θεωρητικές και αφηρημένες προσεγγίσεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν καθοδηγούμαστε από τις εξελίξεις. Έτσι θα χτίσουμε τη σιγουριά που έχουμε ανάγκη για την επόμενη ημέρα στις δουλειές μας και στις οικογένειές μας.

Ο τρίτος λόγος, αφορά την Ελλάδα και τους Έλληνες. Διαρκώς αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που σε μεγάλο βαθμό είναι κοινές για όλους μας. Στον Έβρο έχουμε τις δικές μας ιδιαιτερότητες, από το δημογραφικό, έως τα ζητήματα στον τομέα αγροτικής ανάπτυξης. Σε όλα τα θέματα μπορούμε να βρούμε την λύση, μόνο με υπευθυνότητα, αξιοπιστία και αγάπη για τον τόπο μας. 

Ο τελευταίος +1 λόγος είναι το «γιατί με νοιάζει». Γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ. Εδώ σπούδασα, εργάζομαι και ζω με την οικογένεια μου. Γιατί έχω ζήσει 40 χρόνια στον Έβρο και με απασχολεί όσο και τον καθένα από εμάς, το που κατευθύνεται η περιοχή μας και η χώρα μας. Διαρκώς βλέπω συγγενείς, φίλους και επαγγελματίες να φεύγουν γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ευκαιρίες!

Γιατί αγανακτώ όσο και εσείς, όταν όσοι μας εκπροσωπούν, δεν ασχολούνται με τα “μικρά”, τα καθημερινά και τα επιμέρους θέματα.

Γιατί όσο μας νοιάζει να λύνουμε προβλήματα για να βελτιώσουμε το σήμερα, άλλο τόσο μας νοιάζει να μην τα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.

Γιατί εδώ και 12 χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν έχει βουλευτή στον νομό μας. Εδώ και 12 χρόνια όλοι οι δείκτες για τον νομό μας βαίνουν διαρκώς αρνητικοί.

Έχει έρθει η ώρα, εμείς οι Εβρίτες να δώσουμε ξανά την ευκαιρία στην παράταξη που συνδέθηκε με όλα τα καλά του τόπου μας· από την αναδιανομή της γης, και τον κάθετο άξονα της Εγνατίας, μέχρι το Πανεπιστήμιο στην πιο ακριτική πόλη της Ελλάδας, την Ορεστιάδα. Ήρθε η στιγμή να επαναφέρουμε την δημοκρατική παράταξη στο προσκήνιο με την εκπροσώπηση του στη Βουλή.

  • Είστε νέος στην ηλικία και πάντα δραστήριος. Η απόφασή σας να παραμείνετε και να εργαστείτε στον Έβρο (στο βόρειο τμήμα του νομού, μάλιστα) ήταν δύσκολη; Διότι πολλοί είναι νέοι Έλληνες και Ελληνίδες που φεύγουν για εργασία στο εξωτερικό.

Αυτό είναι και ένα από τα προβλήματα, που μαστίζουν στην περιοχή του Έβρου. Η εσωτερική μετανάστευση και το δημογραφικό πρόβλημα, που υπάρχουν στον Νομό. Η απόφαση μου να δραστηριοποιούμαι και να μένω στο Βόρειο Τμήμα του Έβρου, ήταν μια πολύ συνειδητή επιλογή. 

Ο Έβρος είναι ένας τόπος με πολλές προοπτικές, αρκεί κάποιος να έχει την όρεξη και το κίνητρο για να μείνει εδώ. Προσωπικά πιστεύω, ότι πρέπει ως πολιτεία να δώσουμε κίνητρα στους νέους μας. 

Αυτή την στιγμή η Νέα Γενιά είναι γεμάτη με θυμό και αγωνία για το μέλλον της. Εμείς πρέπει να λάβουμε δράση και να σταθούμε επάξια δίπλα της. Με την θέσπιση παραμέτρων όπως: 

Μείωση ΦΠΑ και φορολογίας

Ειδικά μέτρα που αφορούν την τιμολογιακή πολιτική (μειωμένες τιμές στα καύσιμα, το ρεύμα, τα εισιτήρια, κλπ).

Στεγαστικά κίνητρα, όπως χαμηλότοκα δάνεια για νέα ζευγάρια ώστε να μετεγκατασταθούν στις ακριτικές περιοχές. 

Εκσυγχρονισμός σύγχρονων υπηρεσιών και δομών νοσηλευτικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ώστε να μπορεί να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αυτές τις δομές σε ακριτικές περιοχές.

Δημιουργία νέων οδικών δικτύων και λιμανιών των νησιών ή/και εκσυγχρονισμός των ήδη υπάρχοντων για μέγιστη διευκόλυνση των κατοίκων ακριτικών περιοχών.

  • Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το Νο1 πρόβλημα στον νομό Έβρου, για το οποίο πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση;

Θεωρώ πως δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό. Το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το δημογραφικό και η εσωτερική μετανάστευση. Και φυσικά, είναι δύο ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την εκάστοτε πολιτική σε ζητήματα παιδείας. Τα Τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Έβρου δέχονται διαρκώς απανωτά χτυπήματα από τις αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων. Τα Τμήματα του Έβρου, έχουν ιστορία, και διαχρονική πορεία, καθώς και μεγάλο επιστημονικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Δεν πρέπει να υποβαθμίζονται, αντ’ αυτού πρέπει να αναδεικνύονται και να επεκτείνονται διαρκώς.

  • Ανήκετε παραδοσιακά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τι είναι αυτό με το οποίο ταυτίζεστε περισσότερο σ’ αυτό το κόμμα;

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Με το Κίνημα Αλλαγής, φιλοδοξούμε να πρωτοστατήσουμε στην Ανασυγκρότηση και την Πρόοδο της πατρίδας μας. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που με εμπνέει. Η ανασυγκρότηση και η πρόοδος. Ως ένθερμος υποστηρικτής της συνεχούς εξέλιξης και της διαρκούς ενασχόλησης με θέματα που προκύπτουν και αφορούν το κοινό σύνολο, υποστηρίζω όσα πρεσβεύει αυτό το κόμμα, διότι με χαρακτηρίζουν ως αξίες και στην καθημερινότητα μου. 

Θεωρώ ότι την Αλλαγή του 21ου αιώνα την φτιάχνουμε όλοι όσοι επιλέγουμε το δρόμο των συνεχών προοδευτικών αλλαγών για την Ελλάδα, για μας και τα παιδιά μας.

  • Ας σας γνωρίσουμε τώρα και πιο προσωπικά. Μπορείτε να μας περιγράψετε ένα τυπικό 24ωρο στην καθημερινότητά σας;

Η καθημερινότητα μου περιλαμβάνει περιοδείες σε όλο τον Έβρο. Η επιθυμία μου να ακούσω τις γνώμες και τις απόψεις των συμπολιτών μας, είναι πολύ μεγαλύτερη από την χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει. 

Για αυτό, το πρωί πάντα θα ξεκινήσω από την βάση μου, την Ορεστιάδα, στο γραφείο της επιχείρησής μας για να διευθετήσω θέματα με τους πελάτες και με το προσωπικό, να κλείσω τυχόν εκκρεμότητες και να προγραμματίσω την δουλειά των υπόλοιπων ημερών. 

Έπειτα, ξεκινώ συνήθως με προορισμό δύο ή τρεις τοποθεσίες του Έβρου μας, για να επισκεφθώ τους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής να συζητήσουμε μαζί προβληματισμούς, ανησυχίες και ιδέες για το καλό το τόπου μας.

Τις μεσημεριανές ώρες συνήθως έχουμε προγραμματισμένες συναντήσεις με συνεργάτες μου, για να διευθετήσουμε τον όγκο τη δουλειάς, και της πολιτικής και της επαγγελματικής μου δραστηριότητας.

Το απόγευμα, προγραμματίζω κατά βάση κάποιες συναντήσεις ή επισκέψεις μου σε διάφορα μέρη του Έβρου, ανάλογα με την ημέρα και την ώρα. Πολλές φορές τυγχάνει να είμαι και προσκεκλημένος σε κάποια κοινωνική εκδήλωση. 

Το βράδυ επιστρέφω στην βάση μου, και προσπαθώ να περάσω όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο γίνεται με την οικογένειά μου. Πρέπει, φυσικά, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην γυναίκα μου και στις κόρες μου, που με στηρίζουν σε όλη αυτήν την προσπάθεια. Γιατί υπάρχουν 24ωρα που θα με δουν για μισή ώρα το βράδυ.

  • Τι αγαπάτε περισσότερο στον Έβρο; Ιδανικά, πώς θα θέλατε να δείτε τον νομό μας στο μέλλον;

Είναι πολλά αυτά που μπορεί κανείς να αγαπήσει σε αυτό τον τόπο. Τα τοπία του, οι άνθρωποι του, η φιλοξενία των Θρακιωτών, που είναι ξακουστή σε όλη την Ελλάδα και φυσικά ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν μια μοναδική καθημερινότητα δίπλα στα σύνορα. 

Το όραμα μου για το μέλλον είναι να δημιουργήσουμε έναν Έβρο με ίσες ευκαιρίες για όλους. Έναν τόπο που θα κρατάει τα νέα παιδιά εδώ, έναν τόπο που θα προσελκύει επισκέπτες για να τον εξερευνήσουν και έναν τόπο που θα αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και η βιωσιμότητα. 

Γιατί μας Νοιάζει. Όχι επειδή απλά πρέπει. Για εμένα, η ενασχόλησή μου με την πολιτική, ακόμη και από το επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ποτέ δεν ήταν υποχρέωση. Είναι καθήκον και είναι μια υπόσχεση που έχω δώσει στον εαυτό μου και σε όσους με στηρίζουν, να το υπηρετώ. Για αυτό και παλεύω και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι καθημερινά για να δω έναν Έβρο που θα προσφέρει ακριβώς αυτό που πρεσβεύουμε και ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, την προοδευτική αλλαγή και την ανάπτυξη.

Saturday, June 21, 2025

Latest News

Μια πολύ καλή τουριστική σεζόν περιμένουν οι Ξενοδόχοι Θράκης

Για φέτος το καλοκαίρι - Μόνιμο «αγκάθι» το Τελωνείο Κήπων Για μια «δυνατή» καλοκαιρινή περίοδο με υψηλές πληρότητες σε όλη...

More Articles Like This