9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, July 1, 2025

«ΑΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΑΤΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ»

Παράδοση και Νεωτερικότητα στην Μεταδικτατορική Ελλάδα (1974-2022)

Η με­λέ­τη αυτή ανα­δει­κνύει τη ση­μα­σία πο­λι­τι­σμι­κών πα­ρα­μέ­τρων για την κα­τα­νό­η­ση των εξε­λί­ξε­ων σε θε­σμούς και πο­λι­τι­κή από την πτώ­ση της Δι­κτα­το­ρί­ας μέ­χρι σή­με­ρα. Απα­ντά στα ερω­τή­μα­τα από ποι­ες αξί­ες και ιδέ­ες εμ­φο­ρού­μα­στε, πώς αυτές ση­μά­δε­ψαν πο­λι­τι­κές απο­φά­σεις, συλ­λο­γι­κές και ατο­μι­κές συ­μπε­ρι­φο­ρές αλ­λά και πώς επη­ρε­ά­σθη­καν από τις πα­γκό­σμι­ες και ευρω­πα­ϊ­κές εξε­λί­ξεις. Το θε­με­λι­ώ­δες ερώ­τη­μα λοι­πόν είναι, γι­α­τί κά­νου­με ό,τι κά­νου­με.

Κα­τα­λύ­της για το ανά χεί­ρας κεί­με­νο ήταν η ελ­λη­νι­κή κρί­ση που σο­βού­σε από και­ρό αλ­λά ξέ­σπα­σε το 2009-2010 και δι­ήρ­κε­σε μια ολό­κλη­ρη δε­κα­ε­τία (2009-2019). Οι επό­με­νες εξω­γε­νείς ανα­τα­ρά­ξεις (2020-2022) βρή­καν μια κλο­νι­σμέ­νη οικο­νο­μία και κοι­νω­νία.

Η βα­σι­κή θέ­ση της ερ­γα­σί­ας αυτής είναι ότι κα­τά τη Με­τα­πο­λί­τευ­ση, σε ελ­λη­νι­κή πο­λι­τι­κή και κοι­νω­νία επι­κρά­τη­σε ένας πο­λι­τι­σμι­κός πλου­ρα­λι­σμός – ένα μείγ­μα εν μέ­ρει αντί­θε­των με­τα­ξύ τους αξι­ών και ιδε­ών της πα­ρά­δο­σης, των κυ­μά­των της νε­ω­τε­ρι­κό­τη­τας και της με­τα­νε­ω­τε­ρι­κό­τη­τας. Συ­χνά τα ίδια τα άτο­μα εμ­φο­ρού­νταν από πολ­λα­πλές και εν μέ­ρει ασύμ­βα­τες με­τα­ξύ τους αξί­ες.

- Advertisement -

Ανα­πό­φευ­κτα, ανα­δύ­θη­καν ποι­κί­λα αξι­α­κά δι­λήμ­μα­τα αλ­λά και συμ­βι­βα­σμοί (υβρι­δι­κές λύ­σεις). Κά­θε πε­ρι­ο­χή πο­λι­τι­κής εμ­φα­νί­ζει βέ­βαια ιδι­αι­τε­ρό­τη­τες. Για πα­ρά­δειγ­μα, στη Δη­μό­σια Δι­οί­κη­ση αντι­πα­λεύ­ουν η συ­να­δελ­φι­κή αλ­λη­λεγ­γύη με τη λο­γο­δο­σία, η επε­τη­ρί­δα με την αξι­ο­λό­γη­ση. Στη χω­ρο­τα­ξία αντι­πα­λεύει η δι­ά­σω­ση της αρ­χι­τε­κτο­νι­κής κλη­ρο­νο­μι­άς και η προ­στα­σία του φυ­σι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος με τις κυ­ρί­αρ­χες αντι­λή­ψεις για την ιδι­ο­κτη­σία. Στην κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή, η γε­νι­κή ορ­γά­νω­ση της αλ­λη­λεγ­γύ­ης μέ­σω του κοι­νω­νι­κού κρά­τους με προ­νο­μι­α­κές ρυθ­μί­σεις.

Η ερ­γα­σία αυτή εξε­τά­ζει τις θε­ω­ρη­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις της κουλ­τού­ρας που έχουν προ­τα­θεί κα­τά και­ρούς (θε­ω­ρία κοι­νω­νι­κού κε­φα­λαίου, θε­ω­ρία του εκ­συγ­χρο­νι­σμού κλπ.), συ­γκε­κρι­με­νο­ποιεί τις υπο­θέ­σεις των συγ­γρα­φέ­ων για το πο­λι­τι­σμι­κό το­πίο της χώ­ρας, και ανα­λύει τις αξι­α­κές αντι­θέ­σεις σε επι­λεγ­μέ­νες πε­ρι­ο­χές πο­λι­τι­κής. Συ­να­φώς, υπει­σέρ­χε­ται και σε θέ­μα­τα που συ­ζη­τή­θη­καν κα­τά και­ρούς ευρύ­τα­τα – τι μας δί­νει η θέ­ση του πο­λι­τι­σμι­κού δυ­ϊ­σμού, αν η χώ­ρα δι­α­θέ­τει κά­ποι­ον ηγε­μο­νι­κό πυ­ρή­να, σε ποιο βαθ­μό έγι­νε νε­ω­τε­ρι­κή, αν και πώς επη­ρέ­α­σε την κουλ­τού­ρα μας ο ευρω­πα­ϊ­κός ιδε­ό­τυ­πος, ποι­ες συν­θέ­σεις αξι­ών και ιδε­ών επι­χεί­ρη­σαν συ­ντε­ταγ­μέ­νες πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις.


  • Ο Πά­νοs Κα­ζά­κος (1941) είναι Ομό­τι­μος Κα­θη­γη­τής του Εθνι­κού και Κα­πο­δι­στρι­α­κού Πα­νε­πι­στη­μίου Αθη­νών. Σπού­δα­σε πο­λι­τι­κές επι­στή­μες στην Αθή­να και οικο­νο­μι­κές επι­στή­μες στη (Δυ­τι­κή) Γερ­μα­νία. Εκ­πό­νη­σε τη δι­δα­κτο­ρι­κή του δι­α­τρι­βή στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Κι­έ­λου το 1970. Δί­δα­ξε σε προ- και με­τα­πτυ­χι­α­κό επί­πε­δο μα­κρο­οι­κο­νο­μι­κή θε­ω­ρία, οικο­νο­μι­κή θε­ω­ρία της πο­λι­τι­κής, πρό­τυ­πα οικο­νο­μί­ας και κοι­νω­νι­κού κρά­τους στην Ευρώ­πη και ευρω­πα­ϊ­κή οικο­νο­μι­κή ενο­ποί­η­ση. Δι­ε­τέ­λε­σε επί­σης εμπει­ρο­γνώ­μων Α΄ του Υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών, Πρό­ε­δρος του Τμή­μα­τος Πο­λι­τι­κής Επι­στή­μης και ΔΔ του Πα­νε­πι­στη­μίου Αθη­νών, πρό­ε­δρος Συμ­βου­λίου του Τε­χνο­λο­γι­κού Εκ­παι­δευ­τι­κού Ιδρύ­μα­τος Πε­λο­πον­νή­σου, μέ­λος της επι­στη­μο­νι­κής επι­τρο­πής του Γρα­φείου Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του Κρά­τους στη Βου­λή κ.ά.
  • Ο Πά­νοs Κο­λι­α­στά­σης είναι δι­δά­κτωρ Πο­λι­τι­κής Επι­στή­μης στο Queen Mary University of London (QMUL), με­τα­δι­δα­κτο­ρι­κός ερευ­νη­τής στο Εθνι­κό Κα­πο­δι­στρι­α­κό Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών (ΕΚ­ΠΑ) και δι­δά­σκων στο Πα­νε­πι­στή­μιο Πε­λο­πον­νή­σου και το Ελ­λη­νι­κό Ανοι­κτό Πα­νε­πι­στή­μιο. Σπού­δα­σε Πο­λι­τι­κή Επι­στή­μη και Δη­μό­σια Δι­οί­κη­ση στο ΕΚ­ΠΑ και συ­νέ­χι­σε τις με­τα­πτυ­χι­α­κές του σπου­δές στη Δη­μό­σια Πο­λι­τι­κή στο University College London (UCL). Έχει συγ­γρά­ψει δύο μο­νο­γρα­φί­ες σε ξέ­νους κι ελ­λη­νι­κούς εκ­δο­τι­κούς οίκους. Επί­σης με­λέ­τες του έχουν δη­μο­σι­ευ­θεί σε ξέ­να κι ελ­λη­νι­κά επι­στη­μο­νι­κά πε­ρι­ο­δι­κά, κα­θώς και σε αντί­στοι­χους συλ­λο­γι­κούς τό­μους. Η έρευ­νά του επι­κε­ντρώ­νε­ται σε θέ­μα­τα πο­λι­τι­κής επι­κοι­νω­νί­ας, πο­λι­τι­κής κι εκλο­γι­κής συ­μπε­ρι­φο­ράς κα­θώς και συ­γκρι­τι­κής πο­λι­τι­κής.
Aegean
Tuesday, July 1, 2025

Latest News

Ο ρόλος της Ελλάδας στη νέα γεωπολιτική εποχή

Οι προθέσεις για νέες έρευνες και νέους διαδρόμους φυσικού αερίου - Ο ενεργειακός και συγκοινωνιακός κόμβος της Αλεξανδρούπολης Του Παναγιώτη...

More Articles Like This