Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ελληνικού σκέλους του Eleven στην Ξάνθη – Στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης θα διατεθούν τα έσοδα όλης της προσπάθειας
Ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα στην Ξάνθη τα γυρίσματα του ελληνικού σκέλους του παγκόσμιου ντοκιμαντέρ για το ποδόσφαιρο “Eleven”, το οποίο γίνεται με τις ευλογίες της FIFA και στο οποίο θα πρωταγωνιστούν 11 11χρονα παιδιά από 11 διαφορετικές χώρες μαζί με τα ινδάλματά τους.
Από την Ελλάδα, όπως έχει γράψει πριν τρεις μήνες το ThrakiSportS, πρωταγωνιστής θα είναι ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Γιώργος Καραγκούνης με έναν 11χρονο πιτσιρικά από την Θράκη. Πρόκειται, όπως έγινε γνωστό, για τον Δημήτρη Μπαφατάκη, με καταγωγή από το Διδυμότειχο αλλά που μένει στην Ξάνθη, παρακολουθεί μαθήματα στο εκεί 14ο δημοτικό σχολείο και ανήκει στις ακαδημίες της Skoda Ξάνθη, μετέχοντας στις ομάδες U11.
Ο μικρός Δημήτρης δεν επιλέχθηκε τυχαία. Βάσει του κόνσεπτ, η ελληνική ομάδα παραγωγής όφειλε να βρει ένα παιδί έντεκα χρονών, το οποίο να αντικατροπτίζει το προφίλ της μέσης ελληνικής οικογένειας. Στην επιλογή του προχώρησαν οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ μετά από προσεκτική μελέτη όχι μόνο ποδοσφαιρικών κριτηρίων αλλά και… προσωπικών, όπως για παράδειγμα το εισόδημα της οικογένειάς του που όφειλε να είναι κοντά στον μέσο όρο της χώρας.
Για την παγκόσμια καμπάνια εργάζονται συνολικά 11 σκηνοθέτες οι οποίοι θα ακολουθούν την ιστορία του καθενός από τα έντεκα 11χρονα παιδιά, από τις 11 διαφορετικές χώρες, καθώς ετοιμάζονται να ζήσουν το παιχνίδι της ζωής τους. Στόχος είναι τα παιδιά αυτά να συναντηθούν στο τέλος σε μια χώρα, πιθανότατα στην Αγγλία, ώστε να απολαύσουν ένα παιχνίδι μαζί ως μια ομάδα με αντίπαλους μια ομάδα επιλέκτων, ουσιαστικά τα ινδάλματά τους από αυτές τις 11 χώρες.
Το «Eleven» είναι ένα ντοκιμαντέρ που χρησιμοποιεί τη δύναµη του ποδοσφαίρου για να γιορτάσει τη διαφορετικότητα και να βοηθήσει παιδιά που έχουν ανάγκη. Αποτελεί µία µη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία, συνεργαζόµενη µε φιλανθρωπικά ιδρύµατα στις έντεκα συµµετέχουσες χώρες. Όλα τα έσοδα που θα προκύψουν από το ντοκιµαντέρ θα διατεθούν στα ιδρύµατα αυτά.
Από τους κοσμοπολίτικους δρόµους της Κοπεγχάγης, έως τις φαβέλες του Ρίο και τον καυτό ήλιο του Γιοχάνεσμπουργκ, έντεκα εντεκάχρονα παιδιά προσκαλούν όλους εμάς σε ένα υπέροχο ταξίδι, όπου θα επιχειρήσουµε να διαπιστώσουµε µε ποιον τρόπο το ποδόσφαιρο επηρεάζει τις ζωές τους.
Πέρα από την Ελλάδα, οι άλλες δέκα χώρες που μετέχουν σε αυτήν την καμπάνια είναι οι Αυστραλία, Βραζιλία, Δανία, Αίγυπτος, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Τρινιντάντ Τομπάγκο, Αγγλία, ΗΠΑ. Όπως μας πληροφόρησε ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα Γιάννης Σωτηρόπουλος, ουσιαστικά στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε όλο το μέρος των γυρισμάτων του εν Ελλάδι ντοκιμαντέρ. Η χώρα μας είναι η δεύτερη στην οποία ολοκληρώνονται τα γυρίσματα, μετά την Δανία.
Το πενταμελές συνεργείο που είχε την ευθύνη για το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου αυτού ντοκιμαντέρ απαρτιζόταν από τον παραγωγό κ. Σωτηρόπουλο, τον σκηνοθέτη του πρότζεκτ Μιχάλη Μονεμβασιώτη και τους Μάκη Σέμπο, Δήμητρα Γυφτοπούλου, Αλέξανδρο Τόλιο -Ζήσο, Γκάμπριελ Λουκέρη και Σεραφείμ Ντούσια. Έφτασε στην Ξάνθη την Πέμπτη και μετά από ουσιαστικά πέντε ημέρες παραμονής και εξαντλητικά γυρίσματα που ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα, αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα για την Αθήνα.
«Τα γυρίσματα πήγαν αρκετά καλά, αν εξαιρέσει κανείς τον καιρό που δεν ήταν τόσο ηλιόλουστος όσο θέλαμε και μας δημιουργούσε ορισμένα προβλήματα στους φωτισμούς», μας είπε ο κ. Σωτηρόπουλος. Όλοι οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ όλες αυτές τις ημέρες είχαν “στρατοπεδεύσει” στο Σαλέ των Πηγαδίων, το πολυτελές ξενοδοχείο που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις της Skoda Ξάνθη, ομάδας που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μέγας υποστηρικτής της καμπάνιας στην Ελλάδα.
Η Ξάνθη ήταν η ομάδα που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθεια, τα έσοδα της οποίας αξίζει να σημειωθεί ότι θα διατεθούν για το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι από το Eleven κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες ένα βίντεο, με τους παίκτες της μεγάλης ομάδας της Skoda Ξάνθη να διαφημίζουν αυτήν την προσπάθεια, η οποία αποτελεί πρωτίστως ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.