9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

«Γεωπολιτική του Πολέμου κατά της Ουκρανίας»

Το νέο βιβλίο του Ιωάννη Κωτούλα

Η μελέτη Γεωπολιτική του πολέμου κατά της Ουκρανίας του Ιωάννη Ε. Κωτούλα (Δρ Ιστορίας, Δρ Γεωπολιτικής) είναι η πρώτη αυτοτελής ακαδημαϊκή μονογραφία στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη σημαντικότερη γεωπολιτική εξέλιξη της εποχής μας. Η μελέτη αναλύει σε βάθος βάσει της Ιστορίας, των Διεθνών Σχέσεων και της Κλασικής Γεωπολιτικής την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: το ιστορικό και γεωπολιτικό υπόβαθρο του πολέμου, τον ρωσικό αναθεωρητισμό και προπαγάνδα, τις επιχειρήσεις της εισβολής, τα στρατηγικά και τακτικά διδάγματα, τα πολεμικά σενάρια, τα συμπεράσματα για την τέχνη του πολέμου και την νέα παγκόσμιο ισορροπία με πλούσια ιστορική τεκμηρίωση και ανάλυση. Αξιοποιώντας ποικίλους επιστημονικούς κλάδους και αποδίδοντας έμφαση στην Ιστορία και την Γεωπολιτική ο συγγραφέας προτείνει μία μεγαλόπνοη μακροϊστορική ερμηνεία του πολέμου κατά της Ουκρανίας ως συνέπεια της ρωσικής ιστορικής πορείας και των βαθειών δομών της ιστορίας, του πολιτισμού και της γεωγραφίας.

Ο συγγραφέας
Ο Ιωάννης Ε. Κωτούλας (Δρ Ιστορίας, Δρ Γεωπολιτικής) είναι ιστορικός, Διδάσκων Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Προσκεκλημένος Διαλέκτης στο State Department/Foreign Service Institute, την Σχολή Νομικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων, την Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ναυτική Σχολή Πολέμου. Έχει διατελέσει Επισκέπτης Διδάσκων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Τιφλίδας, Προσκεκλημένος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και Προσκεκλημένος Διαλέκτης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Οδησσού, το Πανεπιστήμιο Tsinghua (Πεκίνο), Πανεπιστήμιο Tongji (Σαγκάη), Πανεπιστήμιο του Τσονγκτσίνγκ, Πανεπιστήμιο του Σιάν και στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. Είναι ακαδημαϊκός σύμβουλος του Foreign Affairs Institute και του Policy Journal, μέλος του Council for International Relations-Greece και της Balkan History Association, αρθρογράφος αναλυτής στην Al-Ahram Weekly (Κάιρο) και κριτής στα περιοδικά Journal of Military Studies, Hiperboreea και Polish Political Science Yearbook. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η Ιστορία και Θεωρία της Γεωπολιτικής, η διεθνής ασφάλεια, η ιστορία των πολιτισμών και η νέα ελληνική ιστορία. Βιβλία του: History of Modern Greek Geopolitics (Brill, 2025), [Editor] Greece Reborn: Aspects of Modern Greece, 1821- 2021 (Peter Lang, 2024), Geopolitics of the War in Ukraine (Foreign Affairs Institute, 2022), Ιστορία της ελληνικής Γεωπολιτικής (Λειμών, 2021), Ιστορία και γεωπολιτική της νεώτερης Ελλάδος (Λειμών 2019), Αρχιτεκτονική και ιδεολογία (Λειμών 2019), Μετανάστευση και κυρίαρχη εθνική κουλτούρα (Παπαζήσης 2011).

Σελίδες: 574

- Advertisement -

Εκδόσεις «ΠΑΠΑΖΗΣΗ»

spot_img
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Latest News

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει 10 χρόνια μπροστά δάνεια»

Όσα δήλωσε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς για την οικονομία, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενουςΚαλεσμένος στα Γεγονότα...
ΕΛΑΝΚΟspot_img

More Articles Like This