Αναγκαία η λήψη προληπτικών μέτρων για τυχόν πλημμύρες – Τα ακραία καιρικά φαινόμενα «χτυπούν» την Ευρώπη

Στις αρχές του 2ου μήνα του Φθινοπώρου, αν και μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης ανομβρίας και λειψυδρίας, αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι πλημμυρών και ακραίων καιρικών φαινόμενων.
Έτσι λοιπόν, θα πρέπει ο κάθε Δήμος να λαμβάνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά μέτρα για την προστασία του, απέναντι σε τυχόν έντονες βροχοπτώσεις.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023, που έπληξαν περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η πόλη μας είναι πιο ευάλωτη σε περιπτώσεις πλημμύρας.
Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ο Δήμος Αλεξανδρούπολης βρέθηκε εκτεθειμένος μετά από βροχές, καθώς προκλήθηκαν έντονα προβλήματα σε αρκετούς δρόμους και ρέματα.
Με γνώμονα την ασφάλεια των ρεμάτων λοιπόν, συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης στο ρέμα «Ειρήνη» στη Μαΐστρο Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, όπου εκτελείται το έργο οριοθέτησης και κατασκευής αντιπλημμυρικών πλεγμάτων για την προστασία των πλαγιών του χειμάρρου.

Ταυτόχρονα, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης πραγματοποιεί εργασίες βελτίωσης της στατικότητας, της ασφαλούς διέλευσης και της ενίσχυσης στην ιρλανδική διάβαση στο Πάρκο Άθλησης και Αναψυχής «Πλατανότοπος Μαΐστρου».
Πολύ μεγάλο μέρος της επιφάνειας του «ρέματος Ειρήνη Μαΐστρου» έχει πληγεί από τις πυρκαγιές του 2023.
Επιπρόσθετα, αποτελεί ένα ρέμα «4ης τάξης» (κατά την μέθοδο “Strahler” κατάταξης των ρεμάτων).
Οι εργασίες πραγματοποιούνται με αγαστή συνεργασία των συνεργείων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, τα οποία παρεμβαίνουν άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη επιπλέον παρέμβασης, σε τμήματα που χρήζουν φροντίδα και μέριμνα.
Οι πλημμύρες «χτυπούν» την Ευρώπη

Πάντως, κατά τα προηγούμενα χρόνια, οι καταστροφικές πλημμύρες ήταν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που εμφανιζόταν συχνά στην Αμερικανική και την Ασιατική ήπειρο.
Ωστόσο πλέον, η κλιματική αλλαγή έφερε νέα δεδομένα στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα να παρακολουθούμε ακραία πλημμυρικά φαινόμενα και στην Ευρώπη.
Το 2023, έντονες βροχοπτώσεις «χτυπήσαν» την Θεσσαλία, με τελικό απολογισμό τεράστιες ζημίες.
Αυτό το διάστημα, στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Βαλένθια, τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους μετά το ξέσπασμα έντονης βροχόπτωσης.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι φονικές πλημμύρες της Ισπανίας έδειξαν πόσο απροετοίμαστη είναι η Ευρώπη για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής…
Αλέξανδρος Κεσανλής