Τα έργα που θα την μετατρέψουν και σε ισχυρό διαμετακομιστικό κόμβο

Η προσέλκυση επενδύσεων, η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και η στήριξη της παραγωγικής βάσης αποτελούν κεντρικούς στόχους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Μακεδονικά Νέα-mkdn.gr, μίλησε για το όραμά του, αλλά και τα έργα που είναι σε εξέλιξη και θα καταστήσουν την Περιφέρεια γεωστρατηγικό κέντρο.
Ο κ. Τοψίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις επενδύσεις, στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, αλλά και στη στήριξη του αγροτικού τομέα, ενώ τονίζει με έμφαση ότι «η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δεν μπορεί να συμβιβαστεί με έναν δευτερεύοντα ρόλο».
– Αναλάβατε για πρώτη φορά το «τιμόνι» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μιας περιοχής που αποτελεί για τη χώρα κρίσιμο πυλώνα γεωπολιτικής σημασίας. Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε και πώς αυτές επηρεάζονται και από τις διεθνείς εξελίξεις;
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι ένα στρατηγικό σταυροδρόμι που ενώνει τη Δύση με την Ανατολή, αποτελώντας κέντρο εμπορίου, ενέργειας και άμυνας. Αυτή η γεωγραφική θέση, αν και γεμάτη προκλήσεις, είναι και ένα ισχυρό πλεονέκτημα που σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο.
Στη σημερινή εποχή, όπου η γεωπολιτική ρευστότητα και η οικονομική αβεβαιότητα εντείνονται, η Περιφέρειά μας βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών εξελίξεων. Οι μεγάλες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο επιτάσσουν γρήγορα αντανακλαστικά και στρατηγικές αποφάσεις που θα θωρακίσουν την περιοχή μας, ενισχύοντας τη θέση της ως βασικού παίκτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις παθητικά, συμμετέχουμε ενεργά στην διαμόρφωσή τους.
– Σε πρόσφατο συνέδριο, σας ακούσαμε να υπογραμμίζετε πως «η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν μπορεί να είναι ένας παθητικός παρατηρητής των εξελίξεων. Πρέπει να είναι πρωταγωνιστής». Πώς σχεδιάζετε να μετατρέψετε τις προκλήσεις της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας σε ευκαιρίες για την περιοχή σας;
Η Περιφέρειά μας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με έναν δευτερεύοντα ρόλο. Διαθέτουμε τα γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά, τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό για να γίνουμε πρωταγωνιστές στη νέα οικονομική πραγματικότητα. Η προσέλκυση επενδύσεων, η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και η στήριξη της παραγωγικής βάσης μας αποτελούν κεντρικούς στόχους. Με στοχευμένες πρωτοβουλίες και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, εργαζόμαστε για:
– Αντιμετώπιση του σημαντικότερου προβλήματος της ΠΑΜΘ που είναι το δημογραφικό.
– Διεύρυνση της αγοράς και προσέλκυση νέων επενδύσεων
– Ενίσχυση της παραγωγής και διεύρυνση του βιομηχανικού μας ιστού
– Στήριξη κλάδων όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα
Οι κρίσεις φέρνουν αβεβαιότητα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν ευκαιρίες. Εμείς επιλέγουμε να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος της Περιφέρειάς μας.

– Πώς αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας; Πώς εξελίσσονται τα μεγάλα projects στην περιοχή -και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη- και πώς την μεταμορφώνουν σε ενεργειακό σταυροδρόμι;
Η Περιφέρειά μας αναδεικνύεται σε ενεργειακό κέντρο διεθνούς σημασίας. Οι επενδύσεις που υλοποιούνται σήμερα θα καθορίσουν τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη των επόμενων δεκαετιών.
Με έργα όπως ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, οι αγωγοί φυσικού αερίου και οι νέες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, η περιοχή μας μεταμορφώνεται σε κρίσιμο κόμβο παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Παράλληλα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συμπληρώνουν αυτή τη στρατηγική, προωθώντας τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αυτονομία.
Το αποτέλεσμα; Νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της Περιφέρειάς μας.
– Σε ομιλίες σας σε διεθνή φόρουμ έχετε επιμείνει στο θέμα των υποδομών και της συνδεσιμότητας δίνοντας έμφαση στα λιμάνια της περιοχής. Ποια είναι τα κυριότερα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη ή έχουν μπει σε τροχιά εκκίνησης –σε οδικό δίκτυο, συνοριακούς σταθμούς, σιδηρόδρομο και λιμάνια- και τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη;
Η Περιφέρειά μας έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ισχυρού διαμετακομιστικού κόμβου, που μπορεί να αναβαθμιστεί περαιτέρω με στοχευμένες επενδύσεις σε υποδομές. Τα έργα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί σε οδικούς άξονες, σιδηρόδρομο, λιμάνια και τελωνεία, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα με τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Κομβικά έργα υποδομών και συνδεσιμότητας:
Οδικό Δίκτυο & Συνοριακοί Σταθμοί
Η αναβάθμιση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων προς τη Βουλγαρία βελτιώνει την εμπορική και τουριστική ροή, ενισχύοντας τον ρόλο της Περιφέρειας ως πύλης της Ελλάδας προς την Ευρώπη.
Σιδηροδρομικό Δίκτυο
– Η ηλεκτροκίνηση και αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολης – Βουλγαρικών συνόρων ενισχύει τη μεταφορά εμπορευμάτων προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
– Η νέα σιδηροδρομική γραμμή Νέα Καρβάλη – Τοξότες Ξάνθης συνδέει το λιμάνι της Καβάλας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ενισχύοντας τον ρόλο του στην εφοδιαστική αλυσίδα.
– Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη βελτιώνει τη συνδεσιμότητα της Περιφέρειας μας με τη δυτική Ελλάδα και τα μεγάλα λιμάνια της.
Λιμάνια: Το Εμπορευματικό Τρίγωνο Ανάπτυξης
– Τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης δημιουργούν έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης.
– Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τη σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο, μετατρέπεται σε βασικό κόμβο logistics.
– Ο εμπορικός λιμένας «Φίλιππος Β’» στην Καβάλα, με την παραχώρησή του σε επενδυτές, εισέρχεται σε φάση αναβάθμισης που θα ενισχύσει την επιχειρησιακή του δυνατότητα.

Τελωνείο Κήπων: Στρατηγική Αναβάθμιση
Η αναβάθμιση του Τελωνείου Κήπων είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου της Ελλάδας. Η επένδυση ύψους 13 εκατ. ευρώ, από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές του, διευκολύνοντας τη διέλευση εμπορευμάτων και τουριστών και ενισχύοντας τον ρόλο του ως βασικής συνδετικής αρτηρίας.
Αυτές οι στοχευμένες επενδύσεις ενισχύουν τη δυναμική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθιστώντας την βασικό παίκτη στον εμπορικό και μεταφορικό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
– Ποιο εκτιμάτε πως θα είναι το αποτύπωμα της ολοκλήρωσης όλων αυτών των έργων υποδομής στην τοπική οικονομία αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων; Πόσο σημαντικές είναι για την ανάδειξη του ευρύτερου γεωστρατηγικού ρόλου της Περιφέρειας;
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενισχύει τη γεωστρατηγική της θέση μέσα από την ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που τη συνδέουν με τα εθνικά και διεθνή δίκτυα μεταφορών και ενέργειας. Οι παρεμβάσεις αυτές διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, ικανό να προσελκύσει επενδύσεις, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και επισκέπτες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Η δημιουργία ισχυρών υποδομών αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, καθώς η προσβασιμότητα και η συνδεσιμότητα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή μιας περιοχής από τους επενδυτές. Η Περιφέρειά μας αξιοποιεί τις δυνατότητές της, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον.
– Παρακολουθούμε μία προσπάθεια της Περιφέρειας να ενισχύσει τους Δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου μέσω του προγράμματος “Σπίτι μου ΙΙ”, όσο και με τη χρηματοδότηση έως 10.000€ για επανακατοίκηση των συγκεκριμένων περιοχών. Πιστεύετε ότι θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, γνωρίζοντας ωστόσο πως δεν αρκεί μία οικονομική ενίσχυση, καθώς τα ζευγάρια ή οικογένειες θα χρειαστούν και επαγγελματική αποκατάσταση.
Το δημογραφικό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Δεν είναι απλώς ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά μια πολυδιάστατη πρόκληση που απαιτεί συνολική προσέγγιση. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η παροχή οικονομικών κινήτρων, αλλά η διαμόρφωση μιας Περιφέρειας που θα εμπνέει τους πολίτες να μείνουν, να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν.
Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, διεκδικούμε και εφαρμόζουμε πολιτικές που στηρίζουν τις οικογένειες, ενισχύουν την τοπική οικονομία, αναβαθμίζουν τις υποδομές και βελτιώνουν τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, τα 19 μέτρα στήριξης του Έβρου της κυβέρνησης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 δεν αποτελούν μόνο μια δράση αποκατάστασης, αλλά μια ουσιαστική πρωτοβουλίαπου δίνει κίνητρα παραμονής στον τόπο. Στα παραπάνω ανήκουν και τα μέτρα που αναφέρετε στην ερώτησή σας.
Εμείς ως Περιφέρεια, δεν εφησυχάζουμε μόνο με τις κεντρικές πολιτικές. Συμπληρώνουμε και ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες αυτές με δικά μας εργαλεία, επικεντρωμένα στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα που δίνουν δουλειά σε νέους ανέργους υψηλών προσόντων, με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 12,5 εκατ. ευρώ. Ήδη 160 νέοι έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας, ενώ ακολουθούν άλλες 230 θέσεις. Παράλληλα, στηρίζουμε νέους ανέργους που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση με προγράμματα ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τις κοινωνικές επιχειρήσεις και τους γυναικείους συνεταιρισμούς με 2 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στην παραγωγή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Την ίδια στιγμή, συνδέουμε την επιχειρηματικότητα με την έρευνα, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στις τοπικές επιχειρήσεις.
Αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι θεωρητικές. Είναι απτές δράσεις που παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα και ενισχύουν την παραμονή των ανθρώπων στον τόπο τους. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Πολιτεία, αυτοδιοίκηση, φορείς, επιχειρήσεις και κοινωνία πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Δεν υπάρχει περιθώριο αδράνειας – υπάρχει μόνο η ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο και ελκυστικό μέλλον για την Περιφέρειά μας.
– Πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν ειδικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή και γενικότερα για τη στήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;

Η ανάπτυξη δεν έρχεται από μόνη της. Απαιτεί όραμα, στρατηγική και συνεργασία. Για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή και ανταγωνιστική Περιφέρεια, επικεντρωνόμαστε σε στοχευμένες δράσεις που παράγουν απτά αποτελέσματα.
Υποστηρίζουμε τον αγροτικό τομέα μέσα από σύγχρονα αρδευτικά έργα και αναδασμούς, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της παραγωγής και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Ενισχύουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, δίνοντας έμφαση σε δύο ισχυρούς πυλώνες της οικονομίας μας: την αγροδιατροφή και τον τουρισμό. Προωθούμε την κλιματική ανθεκτικότητα, ώστε η Περιφέρειά μας να είναι προετοιμασμένη απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Παράλληλα, αναδεικνύουμε τον πολιτισμό και το φυσικό μας περιβάλλον, καθιστώντας τον τόπο μας ελκυστικό τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.
Δεν πιστεύουμε στα μεγάλα λόγια, αλλά στις πράξεις. Σε μόλις έναν χρόνο έχουμε επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα:
- Πρώτη Περιφέρεια σε προσκλήσεις χρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ.
- Πρώτη Περιφέρεια σε συμβασιοποιήσεις έργων.
- Δεύτερη Περιφέρεια σε εντάξεις έργων και τρίτη σε πληρωμές.
Αυτό δεν είναι απλώς αριθμοί. Είναι η απόδειξη ότι δεν περιμένουμε τις εξελίξεις, τις διαμορφώνουμε. Η Περιφέρειά μας εργάζεται με σχέδιο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη.
– Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονίας και τη Θράκη και ειδικότερα στον Έβρο, καθώς είστε και πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου;
Η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρειά μας, με έμφαση στη μείωση του δυσανάλογου λειτουργικού κόστους που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και επιβαρύνει την παραγωγή. Οι επιχειρήσεις μας έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μια σειρά διαδοχικών κρίσεων –οικονομική, υγειονομική, μεταναστευτική, ενεργειακή– που, σε συνδυασμό με τις δημογραφικές εκροές και διαχρονικές αναπτυξιακές αστοχίες, έχουν επιβαρύνει δραστικά την ανταγωνιστικότητά τους.
Αυτή η κατάσταση απαιτεί συστηματικές και στοχευμένες παρεμβάσεις.
- Επιτάχυνση των έργων υποδομών, με έμφαση στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και τους συνοριακούς σταθμούς, διευκολύνοντας τις μεταφορές και τη διασύνδεση της περιοχής.
- Ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις καθιστούν αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ενέργειας, μειώνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις.
- Στήριξη των επιχειρήσεων για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και προσέλκυση υψηλής εξειδίκευσης στελεχών.
- Μέτρα συγκράτησης του ανθρώπινου δυναμικού υψηλών δεξιοτήτων, όπως η επιδότηση του μισθολογικού κόστους και κίνητρα σε φορολογικό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο.
- Εντατικοποίηση των ελέγχων απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, διασφαλίζοντας δίκαιους όρους λειτουργίας για όλες τις επιχειρήσεις.
Η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε αποσπασματικές κινήσεις. Απαιτεί στρατηγικό σχέδιο, ισχυρά κίνητρα και συντονισμένες δράσεις που θα δώσουν νέα δυναμική στην επιχειρηματικότητα της περιοχής μας.Και εμείς εργαζόμαστε ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.
– Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ακριτικές και γενικότερα οι απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα περιοχές είναι η πρόσβαση στην Υγεία. Πώς επιλύουν αυτό το πρόβλημα οι κινητές μονάδες υγείας και πώς λειτουργούν;
Η ενίσχυση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη αποτελεί προτεραιότητα, ειδικά για τις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της Περιφέρειάς μας. Οι κινητές μονάδες υγείας του Υπουργείου Υγείας είναι μια καινοτόμος λύση, η οποία, μέσα από την πιλοτική της εφαρμογή στην περιοχή μας, απέδειξε τη σημαντική της αξία. Εξασφάλισε ότι οι πολίτες που διαμένουν μακριά από τα αστικά κέντρα λαμβάνουν βασικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Παράλληλα, η ευελιξία τους επιτρέπει την προσαρμογή στις ειδικές ανάγκες κάθε περιοχής, παρέχοντας στοχευμένες υπηρεσίες.
Ωστόσο, η βελτίωση του επιπέδου υγειονομικής φροντίδας απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκησή μας προχωρά σε μια σημαντική πρωτοβουλία:Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση πρόσκλησης στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021-2027», συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των υποδομών και του εξοπλισμού στον τομέα της υγείας.
Η υπό έκδοση πρόσκληση αφορά:
- Εκσυγχρονισμό, επέκταση, αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών υγείας
- Προμήθεια βιοϊατρικού και λοιπού εξοπλισμού, καθώς και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας
Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα προς την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να διασφαλίσουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.