9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, July 1, 2025

Ο ρόλος της Ελλάδας στη νέα γεωπολιτική εποχή

Οι προθέσεις για νέες έρευνες και νέους διαδρόμους φυσικού αερίου – Ο ενεργειακός και συγκοινωνιακός κόμβος της Αλεξανδρούπολης

  • Του Παναγιώτη Κουσίδη

Από τη στιγμή της εκλογής του Τζο Μπάϊντεν στις ΗΠΑ και την επιστροφή τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη και στην Ασία, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία και σε άλλες χώρες, ο ρόλος της Ελλάδας αυτόματα αναβαθμίστηκε, με δεδομένο τον ρόλο της Τουρκίας ως επιτήδειου ουδέτερου μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Προφανώς, μόνο η συμπάθεια των ΗΠΑ για την Ελλάδα δεν αρκεί για να μπει ανάχωμα και στον Τουρκικό αναθεωρητισμό που γίνεται ολοένα και πιο επιθετικός. Βεβαίως οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα θα έλεγε κανείς ότι με την εκλογή του Μπάϊντεν ήταν σαφέστατα στο καλύτερο σημείο, ενώ παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι η επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλική προεδρία ενισχύει ακόμα περισσότερο και τον άξονα συμμαχίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Συνεπώς ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η χώρα μας φαίνεται να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, την ώρα που οι γεωπολιτικές ισορροπίες και αλλαγές είναι συνταρακτικές σε όλη την υφήλιο. Ταυτόχρονα το ενδιαφέρον των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας πρέπει να θεωρείται δεδομένο, παρά το γεγονός ότι η υπερδύναμη είχε εγκαταλείψει γεωπολιτικά τη συγκεκριμένη περιοχή κυρίως από την εποχή της πρώτης διακυβέρνησης του Ντόναλτ Τραμπ, με ενδεχόμενο να συνεχιστεί ο αμερικανικός απομονωτισμός και τη δεύτερη διακυβέρνηση του Ντόναλτ Τραμπ.

- Advertisement -

Καθόλου τυχαία δεν είναι η περιοδεία της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ-Τουρκία, προκειμένου να τσεκάρει τις προθέσεις των εμπλεκόμενων για νέες έρευνες και νέους διαδρόμους του φυσικού αερίου, μετά τον βίαιο «απογαλακτισμό» της Ευρώπης από το αέριο της Ρωσίας.

Συνεπώς είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αρκετές ελπίδες εναποτίθενται στην Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία αμερικανικών κολοσσών, όπως για παράδειγμα η Exxon Mobil και η Chevron για την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων, μιας και όπως φαίνεται η Γαλλική Total φαίνεται να αποχωρεί από την περιοχή, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της Νότιας Κρήτης.

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα θέτει τους προβληματισμούς της για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και φυσικά Τουρκία και Ελλάδα δέχονται πιέσεις να προβούν ειρηνικά σε διάλογο και διακανονισμό. Απώτερος στόχος μας είναι να αποσπάσει η Ελλάδα μετρήσιμα ανταλλάγματα για τα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας κυριαρχία.

Οι Αμερικανοί οφείλουν έμπρακτα να δείξουν την εκτίμησή τους έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, βοηθώντας να θωρακιστεί η ελληνική άμυνα και ασφάλεια επαρκώς, για να αποδείξουν οι ΗΠΑ ότι είναι φίλοι και σύμμαχοι χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Η Ελλάδα στη νέα γεωπολιτική σκακιέρα είναι ισχυρός παράγοντας σταθερότητας και αξιόπιστος συνομιλητής και αυτό πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουν συνεργασία με την Τουρκία για εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί το Casus Belli τόσο για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, όσο και για την πόντιση καλωδίου για την ενεργειακή ένωση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και φυσικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σ’ αυτήν την πολύμορφη αναβάθμιση της Ελλάδας, σημαντικότατο ρόλο έπαιξε ο γεωστρατηγικός, ενεργειακός και συγκοινωνιακός κόμβος της Αλεξανδρούπολης με τον ευρωλιμένα της, το διεθνές αεροδρόμιο, το οδικό δίκτυο και τον σιδηρόδρομό της που μπορεί να προωθήσουν με ασφάλεια στρατεύματα, πολεμοφόδια, τρόφιμα και άλλα πολεμικά μέσα μέχρι την Ανατολική Ευρώπη και μέχρι τον Εύξεινο Πόντο, παρακάμπτοντας τον Ελλήσποντο και τον Βόσπορο

Aegean
Tuesday, July 1, 2025

Latest News

Αλεξανδρούπολη: Στέγη απέκτησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ένας ακόμη χώρος εγκατάλειψης και παραβατικότητας στην καρδιά των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα παίρνει ζωή. Σύμφωνα με...

More Articles Like This