9.4 C
Alexandroupoli
Monday, December 22, 2025

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες του Έβρου

Αρνούνται συναντήσεις χωρίς συγκεκριμένες λύσεις – Ουρές χιλιομέτρων φορτηγών στα Τελωνεία Κήπων και Ορμενίου – Ηλίας Αγγελακούδης: «Ο τουρισμός δεν έχει να φοβάται τίποτα από τις κινητοποιήσεις μας» – Κώστας Τσιάρας: «Η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ διασφαλίζει διαφάνεια και έλεγχο»

Στα μπλόκα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε συνοριακούς σταθμούς και κομβικά σημεία του οδικού δικτύου σε όλη την χώρα.

Στον Έβρο, οι αγρότες επιβεβαιώνουν την διατήρηση των μπλόκων τους σε Κήπους και Ορμένιο, απορρίπτοντας «συναντήσεις με την κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους», όπως τονίζουν. 

Επαναλαμβάνουν τα γνωστά αιτήματά τους και δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν σε διάλογο μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις έτοιμες για διαπραγμάτευση, που να ικανοποιούν τις διεκδικήσεις τους.

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Ηλίας Αγγελακούδης, μίλησε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ»αναφορικά με την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων πανελλαδικά και πιο συγκεκριμένα στο μπλόκο του Ορμενίου στον Βόρειο Έβρο, όπου συμμετέχει και ο ίδιος.

«Σήμερα βρισκόμαστε πλέον στην 10η μέρα. Το μπλόκο συνεχώς δυναμώνει και ενισχύεται καθημερινά με πολίτες, φορείς και συλλόγους που έρχονται να μας στηρίξουν στα δίκαια αιτήματά μας ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα. Να τονίσω στο σημείο αυτό ότι εμείς κλείνουμε συνήθως τον δρόμο από το απόγευμα έως το επόμενο πρωίΑσθενείς, τουριστικά λεωφορεία και φορτηγά με ευπαθή προϊόντα, πάντα τους αφήνουμε να περνάνε. Επομένως, ο τουρισμός δεν έχει να φοβάται τίποτα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών».

Σε σχέση τώρα με τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα στην ΕΡΤ ότι «είναι πραγματικά κρίμα να μη αξιοποιείται αυτή η ευκαιρία», αναφερόμενος στην άρνηση των αγροτών να προσέλθουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αγγελακούδης απαντά ότι: «Πρόκειται για προσχηματική πρόσκληση για συζήτηση. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να δώσει λύση στο ζήτημα αυτό. Δεν αντιμετωπίζουν τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους ως παραγωγικό κλάδο. Όλα αυτά είναι επικοινωνιακά τρικ».

Ο πρόεδρος έκλεισε λέγοντας ότι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους τον δίκαιο αγώνα τους, έχοντας τον κόσμο στο πλευρό τους.

Ουρές φορτηγών στο Τελωνείο Κήπων

Για 14η ημέρα χτες, στο Τελωνείο Κήπων στον Έβρο σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά, εντείνοντας την πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις διεθνείς μεταφορές.

Ωστόσο, οι αγρότες αφήνουν να περνούν τα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα, καθώς και τουριστικά λεωφορεία και ΙΧ.

Στο ελληνικό έδαφος, υπάρχουν στην Εγνατία Οδό ακινητοποιημένα περίπου 300 φορτηγά.

Σημειώνεται πως όλες αυτές τις ημέρες των κινητοποιήσεων, πάνω από 800 φορτηγά έχουν περάσει κανονικά από το Τελωνείο, μετά από απόφαση των αγροτών.

Ωστόσο, και ΙΧ κυρίως από Τούρκους επισκέπτες σχηματίζουν ουρές με κατεύθυνση προς την Τουρκία. Πρόκειται για επισκέπτες που ήρθαν για βόλτα στην Αλεξανδρούπολη, την Θεσσαλονίκη ή και την Ονειρούπολη Δράμας. Η καθυστέρηση διέλευσης των αυτοκινήτων είναι ορατή, με τον μέσο χρόνο αναμονής για ΙΧ και λεωφορεία να είναι περίπου στις 6 ώρες.

  • Στήριξη από την ΕΕΒΟΠ

Εν τω μεταξύ, τις «δίκαιες αγροτικές κινητοποιήσεις» στηρίζει η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νομού Ορεστιάδας και Περιφέρειας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ΕΕΒΟΠ τονίζει ότι «η στέρηση προϋπολογισμένου εισοδήματος σε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό είναι μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, που πρώτοι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες βίωσαν το 2010, την εποχή έναρξης των μνημονίων που σηματοδότησαν την έλευση μιας νέας εποχής μείωσης του κύκλου εργασιών και των εισοδημάτων των επιχειρηματιών, αποστασιοποίηση του τραπεζικού συστήματος από τη μέχρι τότε σχέση του με τη μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα, επιβολή νέων φόρων (πχ ΕΝΦΙΑ) και αύξηση των υπαρχόντων.

Ακόμη επισημαίνει πως «η επιβίωση, επιχειρηματική και οικογενειακή, σηματοδότησε ένα συνεχή και ατέρμονο (όπως έδειξαν τα πράγματα) αγώνα που αδυνατεί να στεφθεί με επιτυχία. Συνεπώς, οι επαγγελματίες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι θα πει στέρηση εσόδων άνευ υπαιτιότητάς τους, όπως και το γεγονός ότι πρέπει να  καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους (παρόλη τη στέρηση των εσόδων τους)  με κίνδυνο απώλειας της περιουσίας τους. Υπό αυτή την έννοια κατανοούμε απόλυτα τη θέση των αγροτών και εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας. 

«Μια ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή της επαγγελματικής τάξης των αγροτών, ελλοχεύει τον κίνδυνό μεγέθυνσης του δημογραφικού προβλήματος πράγμα που μας αφορά  τα μέγιστα» συμπληρώνει.

Για αυτό, όπως αναφέρουν «καλούμε την πολιτεία: να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες εκτόνωσης του προβλήματος που εκτός του αγροτικού πλήττονται οικονομικά και άλλοι επαγγελματικοί εμπορικοί,τουριστικοί, κλπ., κλάδοι και κοινωνικοί εταίροι που έχουν επενδύσει στην περίοδο των εορτών. Να προβεί στις δέουσες ενέργειες επιβολής κυρώσεων σε όσους δημιούργησαν το πρόβλημα (μεμονωμένα πρόσωπα είτε ΚΥΔ),ώστε να αποκατασταθεί η αδικία υπέρ των πολλών».

  • Μήνυμα Τσιάρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ

Παράλληλα, σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στον διάλογο με τον αγροτικό κόσμο, αλλά μόνο στη βάση ρεαλιστικών, τεκμηριωμένων και κοστολογημένων προτάσεων, έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι όσοι αρνούνται την μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ουσιαστικά αρνούνται τη διαφάνεια και τους ελέγχους και θέλουν να μείνει ο Οργανισμός στο καθεστώς που «γέννησε» όλες τις παθογένειες του χθες. 

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να διεξάγεται με όρους τελεσιγράφων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η λογική δεν είναι “ή μου ικανοποιείς 30 αιτήματα ή δεν προσέρχομαι στον διάλογο”. Δεν νομίζω ότι αυτός είναι τρόπος να λύσεις κανένα πρόβλημα».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έχει ξεκινήσει η κοστολόγηση των αιτημάτων των αγροτών, ώστε όλοι –αγρότες, πολίτες και κυβέρνηση– να γνωρίζουν τι ακριβώς ζητείται και τι μπορεί πράγματι να υλοποιηθεί, ενώ υπενθύμισε την ανοιχτή πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για απευθείας συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσιάρας στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά αιτήματα που –όπως είπε– συντηρούν παθογένειες του παρελθόντος και οδηγούν στη διαιώνιση της ανομίας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αποτελεί τη μοναδική ουσιαστική εγγύηση για διασταυρωτικούς ελέγχους, διαφάνεια και αποτροπή φαινομένων καταστρατήγησης, σημειώνοντας με έμφαση:«Η απόλυτη διαφάνεια είναι το νούμερο ένα ζητούμενο».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Όταν ένα από τα αιτήματα είναι να μη μεταφερθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, είναι σαν να λέμε ότι θέλουμε να συνεχιστεί η πραγματικότητα που υπήρχε μέχρι σήμερα: να μη γίνονται έλεγχοι, να μη πηγαίνουν τα χρήματα σε αυτούς που πρέπει, να μη βλέπουμε τα πραγματικά στοιχεία του καθενός και να μη υπάρχει απόλυτη διαφάνεια».

Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι μόνο μέσω της ΑΑΔΕ μπορεί να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο διασταυρωτικών ελέγχων και συνεργασία πληροφοριακών συστημάτων, με ουσιαστικές συγκρίσεις μεταξύ δηλώσεων ΟΣΔΕ, Ε9 και λοιπών δεδομένων.
«Δεν θέλουν όλα αυτά να γίνουν; Με ποια λογική μπορεί να σταθεί το να μη γίνονται έλεγχοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ;», διερωτήθηκε, εκφράζοντας την έκπληξή του για τη στάση κομμάτων και εκπροσώπων που αντιτίθενται στη μεταφορά του Οργανισμού.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις στήριξης που έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως η θεσμοθετημένη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το Μέτρο 23 για αποζημιώσεις, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται η παράταση του προγράμματος ΓΑΙΑ για φθηνό αγροτικό ρεύμα.

Monday, December 22, 2025

Latest News

O Eυρίπιδης Στυλιανίδης υποδέχθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

Τις μαθήτριες και τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής, μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους, υποδέχθηκε στη Βουλή των...
spot_img
spot_img

More Articles Like This