Υλοποιώντας την προ ημερών δημόσια δέσμευσή του, κατά την διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης του νέου συγγραφικού έργου του δημοσιογράφου & επιτίμου Προέδρου της ΕΣΗΕΑ Πάνου Σόμπολου, με τίτλο: “Γυναικοκτονίες που Συγκλόνισαν το Πανελλήνιο”, ο Βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, προέβη σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση ενώπιον της ηγεσίας των συναρμοδίων Υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.


Ακολουθεί, αναλυτικά, το περιεχόμενο της ερώτησης:
Προ ημερών, στην Αθήνα και στους φιλόξενους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έλαβε χώρα (20/5/2026), παρουσία πλήθους κόσμου, η επιτυχημένη παρουσίαση του νέου βιβλίου του εξαίρετου δημοσιογράφου και πρώην Προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Πάνου Σόμπολου, με τίτλο: “Γυναικοκτονίες που Συγκλόνισαν το Πανελλήνιο”!
Συγγραφικό έργο που, μέσα από την διεισδυτική ματιά και την συγγραφική πένα ενός ανθρώπου που υπηρέτησε το αστυνομικό ρεπορτάζ, “σκιαγραφούνται” εγκλήματα τα οποία σημάδεψαν την ελληνική κοινωνία, με τα θύματα να είναι γυναίκες.
Την παρουσίαση του βιβλίου, ανέλαβε ένα εξαίρετο πάνελ επτά ομιλητριών, απαρτιζόμενο από καταξιωμένες Κυρίες, με ισχυρό και δυναμικό αποτύπωμα και πολυετή εμπειρία στο χώρο της ενημέρωσης κι όχι μόνον!
Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα αντιμετώπισης των βαθύτερων κοινωνικών παθογενειών και αντιλήψεων που “αναπαράγουν” την ακραία αυτή έκφανση της έμφυλης βίας, καθώς και η ανάπτυξη ενός αυστηρότερου τιμωρητικού πλαισίου, ικανού να λειτουργήσει, τόσο παραδειγματικά όσο και προληπτικά απέναντι στην ανησυχητική κλιμάκωση τέτοιων εγκληματικών συμπεριφορών κατά τα τελευταία έτη στη χώρα μας!

Προς την κατεύθυνση αυτή, κρίνεται ως απολύτως επιβεβλημένη, σε πρώτο στάδιο, η κατοχύρωση νομικού κολασμού, με επαυξημένη απειλούμενη ποινή, σε εγκλήματα με θύματα γυναίκες. Τούτο θα μπορούσε να καταστεί εφικτό με την τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και την εισαγωγή περαιτέρω επιβαρυντικής πρόβλεψης ως προς την ποινική μεταχείριση των δραστών, όταν η εγκληματική συμπεριφορά στρέφεται κατά γυναικών.
Παράλληλα, θα μπορούσαν να αυστηροποιηθούν οι ποινές στις περιπτώσεις των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθρο 82Α του Ποινικού Κώδικα, όταν αυτά τελούνται ειδικά σε βάρος γυναικών.
Αξίζει, βεβαίως, να επισημανθεί ότι κατά τα τελευταία έτη έχουν συντελεστεί από την κυβέρνηση ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της προστασίας των γυναικών που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά, με χαρακτηριστικά παραδείγματα να αποτελούν η καθιέρωση της αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης και της ιδιαίτερης ποινικής διαδικασίας κατά τους Νόμους 3500/2006 και 5172/2025, ο σιωπηλός συναγερμός του «Panic Button» καθώς και η σύσταση Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ανά την επικράτεια.
Στο πνεύμα αυτό, εκτιμάται ως κρίσιμη η επένδυση σε στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης και προβολής, με στόχο, αφενός την αποδόμηση των αντιλήψεων που “συντηρούν” συμπεριφορές έμφυλης βίας και αφετέρου την ενίσχυση της δυνατότητας και εμπιστοσύνης των πολιτών για ενημέρωση των Αρχών όταν αντιλαμβάνονται κακοποιητική συμπεριφορά προς γυναίκες, ως επίσης και λήψη μέτρων της πολιτείας για την δυνατότητα απεγκλωβισμού των θυμάτων από το περιβάλλον και το καθεστώς φόβου υπό το οποίο τελούν.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε:

-1. Προτίθεστε όπως εξετάσετε την εισαγωγή των προτεινόμενων τροποποιήσεων στον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα, εισάγοντας ένα ειδικώς επιβαρυντικό πλαίσιο ποινικής μεταχείρισης για εγκλήματα που στρέφονται κατά γυναικών;
-2. Προτίθεστε όπως προβείτε στην ανάπτυξη στοχευμένων εκστρατειών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, για την κατάρριψη των στερεοτύπων που αναπαράγουν τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές, ως και την λήψη περαιτέρω μέτρων για την διάρρηξη του φαύλου κύκλου φόβου, ανοχής και σιωπής στο σημαντικό αυτό κοινωνικό φαινόμενο;






